“Seçimler ertelenmeli” çağrısı ruzname yaratmıştı! Tepkilere karşılık veren Arınç, dümbelek etap atmadı

Bozuk TBMM Başkanı, SELIM Fırka kurucularından Bülent Arınç Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra 14 Mayıs’ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesi yönünde bire bir çağrı yapmıştı.

Arınç, “Ululuk bürokrasisinin vatandaşlarımızın yaralarına tılsım olmasına odaklanması amacıyla seçimlerin ivedilikle ertelenmesi geçişsiz. Bu tıpkı tercih değil zarurettir. Anayasanın 78. maddesini müstakbel sürerek seçimlerin hemen uğraş sebebiyle ertelenmesinin cins olduğunu söyleyenlere tek cevap yeterli olacaktır: Evet, bu hüküm var ama anayasalar kutsal metinler değillerdir, hukuki metinlerdir. parlamento her devir temel maddesini ilga edebilir, değiştirebilir ve yenisini koyabilir.” ifadelerini kullanmıştı.

MUHALEFET KARŞI ÇIKMIŞTI

Bu sözlerin ardından CHP, İYİ Parti ve UMAR Partisi kanadından reaksiyon gelmiş ve yetkililer seçimlerin eskiden yapılması taraftarı olduklarını belirtmişti. DOĞRU Fırka Sözcüsü Ömer Çelik ise “Canlarımızı enkazdan kurtarmanın derdindeyiz. Seçimle ait gelişigüzel madde konuşmayı haddinden fazla kavisli buluruz.” demişti.

“AYET-İ KERİME Mİ VAR, ALLAH’TAN KORKUN”

Gelen tepkilerin arkası sıra Gazeteci İsmail Saymaz’a mütekellim Arınç, “Eğer seçme vaktiyle yapılabiliyorsa başımın üstüne yeri var, amma bu koşullar altında, geberik sayısını telaffuz etmekten korkuyorum, şu kadar yapı yıkılmış, bibi enkazda kalan var, hangi seçmenden rey isteyeceksiniz, hangi seçmeni sandığa götüreceksiniz? Bura 85 saylav çıkarıyor. 85 milletvekilinin hesabına kimi koyacaksınız? Rehabilitasyona ihtiyaç var. Çarpışma gayrimeskûn dışında olmazmış. Ayet-i kerime mi var? Allah’tan korkun. Milletin canı yanmışken, ‘İki ay bilahare hadi seçime’nasıl diyebileceğiz? Bari hakeza aynı ortam olsa. Amma yok.” dedi.

“BÖYLE BİR ŞEYLE İLK POSTA KARŞILAŞIYORUM”

Arınç açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Diyorum ki ‘Bu şartlarda 18 Haziran’dahi intihap olmayabilir.’ Bunun üzere kere gösteriyorum. Diyorum kim umumi rüesa kadro başkanlarıyla toplanır de tıpkı fikre varırsa 400’ün üzerinde oyla kanunuesasi değişikliği geçebilir. Namevcut böyle ayrımsız uzlaşma olmazsa, hangi yapılabilir derseniz, kargaşa ortaya çıkar. Ben 20 intihap geçirmiş insanım kardeşim. Hakeza aynı şeyle ilk kez karşılaşıyorum.

“EGO SİYASET DIŞINDA BİR İNSANIM”

Ego Tayyip beye gerektiğinde tehalüf etmiş tıpkısı insanım. Kesinlikle o hakeza tıpkı molekül yapmaz, ben bile hakeza ayrımsız madde kabul etmem. Ben siyasetin dışında bire bir insanım. Sunma haddinden fazla bana yerinde bu aksiyon. Şu anda etkisiz konumdayım. Mugayeret bunu dillendiremez, utanır. İktidar böyle aynı şeyi söyleyemez, sıskalık akseptans kadir cebin taraf diyerek. Ego ikisinin dışında, birisi bunu konuşsun de şu işi kafalardan atalım diye niteleyerek… Amma hukuk içinde kaldım, temel süresince kaldım. Yok sivil teşebbüsüdür, filan.”

Share: