Sarıkamış bahir şehitleri Krd. Ereğli’de anıldı

Sarıkamış bahir şehitleri Krd. Ereğli’bile anıldı

ZONGULDAK – Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde 7 Kasım Sarıkamış Deniz Şehitleri’ni Ihtifal Haset nedeniyle tören düzenlendi.

7 Teşrinisani 1914 tarihinde Kafkasya Cephesi’ne arkalama götüren Bezm-i Hilal, Bahr-i Ahmer ve Mithat Vakarlı nakliye gemilerinin Acımasız donanması yoluyla Kdz. Ereğli açıklarında batırılması sonucu martir olan askerler için yâd töreni düzenlendi. Merasim öncesi öğrenciler dönemin askerlerinin giydikleri kıyafetleri giyerek sahil bandında Sarıkamış Şehitleri heykeline büyüklüğünde yürüdü. Törende önce adına tören düzeni aracılığıyla Sarıkamış Bahir Şehitleri heykeline çelenk sunumu yapıldı. Arkası Sıra çekinmek duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan Prof. Dr. Bingür Sönmez, 3 gemide toplam 221 martir verildiğini belirterek, kahramanları herhangi bir ant hatırlayacaklarını söyledi. Sönmez, “Değme sene toplanıyoruz, ego zaman size haddinden fazla değişik istişare, haddinden fazla ayrımlı benzeri banak yapacağım. İşte üç sefine battı, isimleri şunlardı, 221 şehit oldu, işte 20 tanesi geriye dönebildi kabilinden. Bunu her yerde okuyabilirsiniz ama ben size haddinden fazla değişik bir madde sunacağım bugün. İlk törenimizi 2007 yılında yaptık. O dönemin yeryüzü çok okunan gazetelerinden birinde Sarıkamış bahir şehitleri kolluk yerine artık ve o haberi özne Candaş Miğfer’ya tıpkısı e-yakın geldi. Bakın e-mailde şöyle yazıyordu; ‘Sayın Candaş Miğfer, ego 50. Yıl Refet Bele İlköğretim Okulu’nda müteharrik bire bir sınıf öğretmeniyim. Bugünkü haberi okuduğumda gözlerime inanamadım. Merhum babam bilcümle anlatırdı, biz inanmazdık. Dedemiz Sarıkamış’a giderken tıpkı gemide boğulmuş ve bunu cesamet sakladığı üzere ne ölüsüne ulaşabilmişler ne üstelik boğularak öldüğü üzere şehit madalyası verilmemiş aileme. Biz üstelik ablamla Allah biliyor ya bu hikayeyi dinlerken babama on paralık inanmaz, o anlattıktan sonradan odaya girer bilinmedik muamma gülerdik. Tanrı’ın Sarıkamış’ında sen gitte denizde boğul diyerek dolma geçerdik babamla. Bugün gazeteyi elime aldığımda olduğum yere yığıldım kaldım. Ablamı arayıp tezelden tıpkı Kat gazetesi aldatma dedim. Bir an bilahare internete giren ablam ağlaya ağlaya beni arıyordu. İki kardeş telefonda dakikalarca ağladık ve babamızın anlattığı hikayenin akıllıca olduğunu görünce kahrolduk. Size o babamın evlatları ve şehit torunu kendisine minnettarız. Sanıyorum ki merhum babam üstelik şu anda bu haberi okuyabilseydi ayrımsız can kuşu haliyle size bu satırları yazardı” dedi.

“Kahramanlarımızı hep hatırlatacağız”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise, Sarıkamış deniz şehitlerini rahmet ve minnetle andığını tabir ederek, “Koca tarihimiz ülkemizin bağlanak ve bütünlüğü, aziz milletimizin hürriyet ve bağımsızlığı önünde temeli fedakarlık, atılganlık ve destansı kahramanlıklarla meşgul mücadeleler ve koskocaman zaferlerle yoğrulmuştur. Unutulmaz, misilsiz zaferlerle ulaşılan özgürlük, istiklal ve vatanımızın bölünmez bütünlüğü, bu uğurda canını feda etmekten benzeri zaman olsun çekinmeyen muazzez şehitlerimiz ve alp gazilerimizin azim, akide ve kararlılığı yardımıyla sağlanmıştır. Bu mağrur mücadeleler çoğu ant şanlı zaferlerle anıldığı büyüklüğünde, bazı bazı necip milletimizin balaban bire bir cesurca destani kahramanlıklar sergilediği ancak dokunaklı gam donör ve dağ dolu anlarıyla de hatırlanmaktadır. Beş Altı önce bahsedildiği amacıyla Bir Numara Acun Savaşı’nda Kars ilimiz ve çevresini Moskof güçlerinden gabi ahzetmek amacıyla Kafkasya Cephesi’nde başlatılan Sarıkamış harekatı tarihimizin yeryüzü üzüntü veren savaşlardan birisi olmuştur. Harekat esnasında kahraman askerlerimize yüklenmek için cephane, kışlık araç, kışlık tesisat ve erzak alaşağı etmek için İstanbul’dan Trabzon’a akilane yola çıkan zarfında subay ve askerlerimiz bile bulunan sivil fakat askeri amaçla beğenilen Bezm-i Hilal, Bahr-i Amber ve Mithat Gösterişli isimli üç taşımalık gemimiz Karadeniz Ereğli açıklarında Rus cenk gemilerinin açtığı ateşle batırılmıştır. Gemilerimizde kâin personel şehit ve köle düşmüştür. Ülkemizin birlik ve bütünlüğü önünde canlarını feda eden muazzez şehitlerimizin azmi, inancı, cesareti ve manevi hatıraları tek ahit budun yerine unutmayacağız” dedi.

Merasim henüz sonraları mehter takımının marşlar söylemesi ile sona erdi. Törene Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Ilçebay Mehmet Yapıcı, Karadeniz Nahiye ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Gaye, Zonguldak Güven Müdürü Fahri Eskişehir Taşı, siyasi parti ve sivil sosyete örgütlerinin temsilcileri, gaziler, şehit aileleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Share: