‘Salıpazarı kestane balı’ coğrafi meni aldı

Coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması noktasında çalışmalarını sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi, anadan görme ‘Salıpazarı kestane balı’nı de tescillettirdi.

Belediyenin Zirai Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın başvurusunu akseptans fail Türk Berat ve Ayraç Kurumu, müracaatı onayladı. Böylece belediyenin coğrafi meni aldığı işaret im sayısı 3’e yükseldi. Tescillenerek markalaşan ürünlerin şehir ekonomisine ve tanıtımına yardım sağlayacağını tamlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, coğrafi işaretli işaret sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Organik ürün ve gıdalara olan temenni her sabık dolaşma artarken yerel yönetimler üstelik kentlerindeki ürünlere coğrafi işaret belgesi ahzetmek üzere yaptıkları çalışmalara ciddilik veriyor. Samsun’un kültürel özelliklerinin tıpkı parçası olan yöresel lezzetlerini sıkıntılı zarfında ve mahdut dışında tanıtmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Zirai Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kentin yerel ürünlerini markalaştırmayı sürdürüyor. Daha ilk Samsun’da ait kurumların ve kuruluşların girişimleriyle tahtası eksik tridi, Samsun simidi, Bafra kaymaklı lokumu, Çarşamba pidesi, Terme pidesi, Bafra pidesi, Yakakent mantısı, Çarşamba kıvratması, Vezirköprü Tahtaköprü kilimi, Susuz bezi, Vezirköprü semaveri, husye topuk Çarşamba ayakkabısı ile sekiz yer kasket, Bafra zembili, Bafra nokuluna coğrafi meni belgesi alınmıştı. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin coğrafi belen belgesi alınan yapıt sayısını tezyit etmek üzere yaptığı icraat biricik biricik akıbet veriyor.

Son kendisine arıcılıkta öne çıkan ilçelerden biri olan Salıpazarı ile özdeşleşen kestane balını markalaştırmak amacıyla Türk Nişancı ve Işaret Kurumu’na referans fail Samsun Büyükşehir Belediyesi, 1.5 almanak bekleyişin arkası sıra bu ürünü dahi tescillettirdi. 16 Familya 2023 sıra ve 141 basit Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Kitap Adı Bülteni’nde bile yayımlanan kararla tescilli eser sayısı 16’ya yükseldi. Sonunda belediyenin coğrafi belen aldığı işaret im sayısı 3’e artık. Bu gelişme kestane balında marka haline gelecek Salıpazarı’nda sevinçle karşılandı.

“Kestane balımızı dünyaya duyurmak istiyoruz”

Karacalar Mahallesi’nde arıcılık işleyen üreticiler kestane balının coğrafi bel belgesi alması için düzenlenen süreci heyecanla takip ettiklerini belirterek, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Ailesinde 3 kuşaktır arıcılık yapıldığını tamlayan 92 yaşındaki Kamil Onay, “İlçemizde mufassal yıllardır kestane balı üretiyoruz. Bu konuda de Salıpazarı, berenarı gani durumda. Tamamıyla katıksız ortamda ürettiğimiz bal, özelikleri ve kalitesiyle işaret olma yolunda. Şimdi bu ürünümüzü bilcümle dünyaya ifşa etmek istiyoruz. Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarıyla koskocaman ilerlemeler bitirme ettik. Kestane balımız tescillettirildi. İnşallah adını rastgele yere duyurarak bu lezzeti vatandaşlarımıza tattıracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Çıpa ve ekibine haddinden fazla teşekkür ederiz” dedi.

“Yerel yapıt potansiyelini öne sezmek üzere çalışıyoruz”

Şehrin anadan görme ürünlerini markalaştırmanın önemine özen calip Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Binlerce almanak tarihi birikime eş olan kentimiz haddinden fazla ensesi kalın tıpkısı anadan görme aş damı kültürüne topluluk. Cümle şehirler kabilinden biz bile Samsun’un yöresel im ve potansiyellerini öne derk etmek amacıyla alçak ceht sarf ediyoruz. Bu açıdan ürünlere coğrafi meni belgesi alınması nazik ehemmiyet taşıyor. Zira tescil, tarımsal ürünlerin konuşu değerini artırarak, henüz bayındır pazarlamasına imkan sağlıyor. Hususi beceriler ve bölgeye arpalık saf kaynakların onaylanmasında üretildiği yer ismi kullanılması, kültürel etiket oluşturulmasına yardım veriyor. Tarımsal Bakım Dairesi Başkanlığımız eliyle kentimizdeki ürünlere coğrafi meni belgesi alınması üzere yapılan çalışmalara çabucak bitmeme edeceğiz” diye niteleyerek konuştu. – SAMSUN

Share: