Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının sorunlarını KİK toplantısında gündeme getirdi

Esenlik Bakanlığı ile Esenlik-Sen beyninde yapılan Hava İdari Asamble Toplantısı’nda (KİK), Afiyet Bakanlığı Ek Ifa Yönetmeliği ile sağlık çalışanlarının sorunları görüşüldü. Sağlık-Sen Genel Başkanı Verimli Durmuş, “Toplantı kapsamında esenlik çalışanları için meri olması adına degaje ve şümullü icraat yapılacağı tabir edildi” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nda yapılan toplantıya Afiyet-Sen Umumi Başkanı Semih Durmuş, Keyif-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural ve Afiyet Bakanlığı Idare Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Mehmet Koca ile ilgili bürokratlar katıldı. Toplantıda Esenlik-Sen heyeti, Sağlık Bakanlığı Katma Ifa Yönetmeliği’ne ilgilendiren itirazlarını dile getirdi.

‘BİRTAKIM DÜZENLEMELERİN HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR’

Başbuğ Semih Durmuş, burada yaptığı açıklamada, ilişik ifa kanununda ve yönetmeliğinde önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi. Yapılan düzenlemelerin çalışanların koskocaman bire bir kesiminde sevinme yarattığını, fakat anlaşılan bakım sınıflarında sahne kırıklığına illet olduğunu rapor eden Durmuş, “Afiyet hizmetleri bir bütündür. Yapılacak olan düzenlemelerin bu bütünlüğü bozmaması gerekmektedir. Fakat yapılmış olan düzenlemelerin eksiksiz olmaması ve çalışanların yüce tıpkısı kesiminin göz ardı edilmesi yılgın olan mücahede barışını henüz de uzun uzadıya sağlık hizmeti sunumunda iri benzeri memnuniyetsizlik yaratmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki günler içerisinde mutlak surette bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, bir numara aşama keyif kuruluşlarında çalışanların motivasyon ek ifa kapsamına alınması gerekmektedir. 112 acil afiyet hizmetlerinde fariza işleyen keyif çalışanlarının mülhak ödemeleri ise, hastane evgin servislerinde görev yapan meslektaşlarının melfuf ödemeleri ile eş değer kuzuluk getirilmesi gerekmektedir. Eş hekimliği sistemi sağlıkta dönüşümün arz eke ayağını oluşturuyor. Ocak sağlığı çalışanlarına reva tanıdık destek ve isteklendirme ödemeleri, esenlik çalışanlarının alması gereken ecir düzeyinin haddinden fazla altında kalmıştır. Zımnında bu boyut karı sağlığı çalışanlarının bati aynı ücret kaybına hastalık olmaktadır. Bu da ev hekimliği sisteminden iri bir kaçışa bozukluk olacaktır. Bu nedenlerle aile sağlığı çalışanlarının ücretlerinde realist aynı iyileştirmenin yapılması çok büyük ayrımsız ehemmiyet yer etmektedir” dedi.

‘TAVAN EK IFA ÇIKMAZINA SONUÇ VERİLMELİ’

Genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfında fariza fail keyif çalışanlarının asıl ücretlerinde çoğalma yapılması gerektiğini tamlayan Durmuş, umumi idari hizmetler sınıfı ve havari hizmetler sınıfı çalışanlarının afiyet teşkilatının içerisinde sunma az sevap düzlük kesimi oluşturduğuna ilgi çekti. Durmuş, “Eklenmiş ödemelere yapılan düzenlemelerden neredeyse hiç faydalanamıyor olmaları nazik ayrımsız eksikliktir. Dolayısı ile yapılacak olan düzenlemelerde genel idari hizmetler ve havari hizmetler sınıfında görev yapanların tavan melfuf ifa çıkmazına kategorik akibet verilmelidir. Vekillik biçim teşkilatında çalışanlar parçalanmamış Türkiye’ye hizmet vermekte ve belirlenen esas politikaların uygulayıcısı konumundadır. Keyif çalışanlarının hesaplı, can ve sosyal haklarının uygulayıcısı olan şekil ve merkeze sadık kuruluşlarda çalışanlar adeta cezalandırılmaktadır. Yapılan düzenlemelerde model ve dışarılık teşkilatı uyumunun bozulmamasına dikkat edilmelidir. Vekâlet model teşkilatında eğreti görevle çalışanlar aynı hane dolgun anlaşma haklarından faydalanmakta fakat kadrosu Vekillik minval teşkilatında olanlar faydalanamamaktadır. Düzenlemeler yapılırken çalışanlara bütüncül bire bir göz açısıyla bakılmalıdır. Tıpkı tarafı yaparken değişik tarafı bozdurmak olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu yüzden Keyif Bakanlığı kalıp teşkilatı ve taşra teşkilatı ortada sevap dengesi sağlanmalıdır” ifadesini kullandı.

‘PROMOSYON SÜRECİ BİR ZAMAN EVVEL TAMAMLANMALI’

Durmuş, Sağlık Bakanlığı vasıtasıyla bankalarla yapılmakta olan banka mahiye promosyonu görüşmelerinin çalışanlar yoluyla büyük ayrımsız dikkatle takip edildiğini dile getirerek, “İllerde işlenmiş olan banka aylık promosyonu anlaşmaları daha üzerinden ayrımsız sene da geçmeden anlamını yitirmiştir. Akibet dönemde yaşanan iktisadi türbülanslar dolayısıyla banka maaş promosyonlarının güncellenmesi zaruri kuzuluk gelmiştir. Cümle bu süreçler yaşanırken çalışanların ücretlerinde mefret artışlar yapılmış olması ve bankaların bu değişen kazançlı veriler üzerinden değerlendirmeler yaptıklarında çokça henüz realist ve yüksek rakamlara anlaşmalar yapılmaktadır. Bakanlığın vezneci maaş promosyonu üstüne üstlenmiş olduğu lüks haddinden fazla önemlidir. Beklentileri karşılayacak bire bir anlaşmanın yapılması sağlık çalışanları yoluyla kıvançla karşılanacaktır” dedi.

‘TIBBİ MALPRAKTİSE İLİŞKİN ZORUNLU MALİ KÜLFET SİGORTASI UYGULAMASINA SERENCAM VERİLSİN’

Yeni Tıbbi Malpraktis Yasası ve buna mecbur yerine yayınlanan yönetmeliğe istinaden ‘Tıbbi Malpraktise İlişkin Mecburi Mali Baski Sigortası’ uygulamasına akibet verilmesini teklif fail Durmuş, “Tıbbi Malpraktise ait mecburi finansal etki sigortası yeniden değerlendirilmeli. Sigorta şirketlerine ödenmekte olan ücretlerin yarısının hekimler diğer yarısının ise kurumların döner bütçesinden ödenmesi uygulamasına serencam verilerek hem hekimlerin hem birlikte döner sermaye sermayenin yükü hafifletilmelidir” diye niteleyerek konuştu.

‘GÜNDEMDEKİ KONULAR ÜZERİNDE ÇALIŞMA YAPILACAĞI İFADE EDİLDİ’

KİK Toplantısı sonrası değerlendirmelerde kâin Durmuş, şu ifadeleri kullandı:

“Başta ilişik ödemeye müteveccih ortaya koyduğumuz itirazlar tutmak amacıyla, bir numara aşama esenlik hizmetleri, 112 acil esenlik hizmetleri, familya hekimliği çalışanları, model ve eşkâl teşkilatına kapalı çekicilik ve kuruluşlar, görevde itila ve san değişikliği, özendirme güncellemesi kabil konuların üstünde çalışmaların yapılacağı kaydedildi. Öte yandan başta sözleşmeli statüde çalışanlar tutmak için bahane tayinlerinin önündeki engellerin kaldırılması, tıbbi malpraktis ve mecburi mali külfet sigortası konularında üstelik himmet yapılacağı bildirildi. Ayrıca Milli Terbiye Bakanlığı’nın öğretmenler üzere uygulamaya koyduğu sarıklı evlerinden yüzdelik 50 iskontolu yararlanması uygulamasının, protokol yapılmak kanalıyla keyif çalışanları için de makbul olması hesabına geniş ve kapsamlı icraat yapılacağı rapor edildi.”

Share: