Roketi düşen NASA Çin’i suçladı

ESIR Havacılık ve Feza Dairesi (NASA) Başkanı Nill Nelson eliyle konuya ilgilendiren yapılan açıklamada, “Çin, Dünya’ya düşen Long March 5B roketi için belli mahrek bilgilerini paylaşmadı” ifadelerini kullandı.

Gök çalışmaları tay tay arabası tüm ülkelerin, enkazların oluşturabileceği risklerin önlenebilmesi üzere bu alanda izlenen teamüllere uyarak gerekli bilgileri ilgili kamu taraflarla paylaşmaları gerektiğini belirten Nelson, Çin’i bu bilgileri paylaşmamakla suçladı.

Çin İnsanlı Feza Ajansı (CMSA) ise, roketin yörünge bilgilerini yakından izlediklerini ve bir hafta ortamında çöküntü noktasına dair 4 sefer izah yayımladıklarını duyurdu.

Çin’in uzay istasyonuna ilgilendiren çekirdek modülünü yörüngeye koymak üzere geçtiğimiz yıl 29 Nisan’da yörüngeye fırlatılan tıpkısı Long March 5B roketi, modülün gövdeden ayrılmasının peşi sıra kontrolden çıkarak Hint Okyanusu’nda Maldivler dürüst bire bir bölgeye düşmüştü.

Gelişmenin arkası sıra NASA’dan yapılan açıklamada Çin’in uzay çalışmalarının emin olmadığı belirtilerek, Pekin’e şeffaf olma çağrısı yapılmıştı

NASA uydularını taşıyan roket bozuldu

NASA tanımlanamayan çekicilik olaylarını araştıracak tıpkısı kol kuruyor

Fizik kurallarını değiştirebilir: NASA’dan patika açacak his!

 

Share: