Rizeliler kuzinesinden hangi olursa olsun vazgeçemiyor

Benzeri Rizeli’nin aşındırmak fikirleştirmek yahut kanıksamak üzere olmazsa olmazlarından olan kuzineler kışın vazgeçilmezleri beyninde yer alıyor.

Kış aylarının gelmesi ile sıkıntılı dışından üstelik talepler aldıklarını tamlayan kuzine ustaları bu durumun kendilerini memnun ettiğini söylüyor. Yıllardır kuzinecilik eden ustalar kuzineye olan talepten mutlu olsa da mesleklerini devredebilecekleri gençlerin yetişmemesi noktasında dip kaygılar taşıyor.

“Kuzineye umu şu an eskisinden elan aşkın”

Sektörün genişlik gailesiz ustalarından biri olan ve 25 yıldır kuzine ustalığı yaptığının altını çizen Salih Avcı, “Kuzineye arzu şu dakika eskisinden daha aşkın. 20 sene önce 7-8 soy kuzinemiz vardı amma şu an 65-70 asıl sobamız. Kuzineler eskiden temas karı amacıyla bire bir asıl ihtiyaçtı. Ancak şu dakika eskiye bakarak gözede seslenme ika ile alay malay bir nice kuzine türü birlikte oluştu. Normalde Rize sobası diye niteleyerek mergup ancak memleket dışı ve elverişsiz dışından mevrut talepler da arttı. Bölüm çabucak yükseliyor fakat alttan gelen şakirt olamadığı amacıyla uz yetişmiyor. Tığ serencam nesiliz ve 35 yaşın altında ustamız bulunmayan. Sanmak isteyen, ustalığı irade fail çoluk çocuk birlikte yok” şeklinde konuştu.

“Sanatla uğraşan birey aç kalmaz”

Gençlerden kuzinecillik mesleğine dilek göstermediğini söyleyen Orion, “Gençlerden seçkin sektör kadar bunlarda kâm bekleniyor amma gençlerde talep yok. Çıktı gençlerde çıktı masa başı işlemler rantablı geliyor bu sektörde az buçuk tahakküm. Sanatla uğraşan yaşama açgözlü kalmaz. Elinin emeğinin niyetini yiyorsun sonuçta” ifadelerini kullandı.

“Maliyetler arttığı amacıyla kuzinelerin fiyatları de arttı”

Maliyetler arttığından dolayı Kuzinelerin fiyatlarında üstelik benzeri çoğalma yaşandığını tabir fail kuzine ustası Ergün Kazmaz, “Geçtiğimiz yıla göre bu yıl elan de satışlar arttı zira pandemi eskiden köylere çıkanlar köylerde kaldı. Bundan ekolojik ortam birlikte kuzineye istem elan aşkın. Sabık yıl bin TL’ye sattığım kuzine maliyetlerimizin üstelik artmasından çevre 4 bin TL’ye satıyorum. Maliyetler arttığı için kuzinelerin fiyatları birlikte arttı” dedi. – RİZE

Share: