Rıdvan Turan: “Niçin Artıyor Bu Azık Fiyatları? Bu İzahın Ferasetsiz Planında Olan Esas Şey Erdoğan’ın Iktisat Dehası”

HDP Mersin Ağacı Milletvekili Rıdvan Turan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde; tarımda girdi fiyatlarının ve gıda fiyatlarının artmasının nedeninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek, “Niçin artıyor bizde bu azık fiyatları? Bunun izahı var mı, bence var. Bu izahın köylü planında olan anne madde, Erdoğan’ın iktisat dehası” dedi.

TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Cesamet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Akarsu Enstitüsü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun 2021 yılı stabil hesabı, 2023 yılı bütçelerine ait kanun teklifleri ve Sayıştay raporları görüşülüyor.

HDP Grubu yerine meze düz Sazak Saylav Rıdvan Turan, Tarım Bakanlığı’nda kadın sayısının az olduğunu vurgulayarak, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nda felsefe değişmemiş. Bibi ekincilik kadınlara bırakılmayacak kadar önemlidir felsefesi bitmeme ediyor. Sadece bir kadın genel müdürümüz var aramızda, onun haricinde maşallah futbol takımı gibisiniz” dedi.

Turan, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait Sayıştay’ın 45 tespit yaptığını kaydederek, “Buradan göre Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nda yöntemsizlik, ihaleye fesat kurca ile başlayın, dokuz canlı çok şeyi argüman etmeniz mümkündür” diyerek konuştu.

Turan, birçok kurumda “analog usulsüzlüklerin” olduğunu tabir ederek, ” Esas Mahkemesi’ni kapatmaya çok niyetli biri vardı. Bu Sayıştay’ı üstelik toptan kapatıp rahatlamak lazım. Bunlara uyulmayacaksa” dedi.

Turan, Türkiye’nin büyümesinden bayram edildiğini fakat bunun zinde nema olmadığını aktararak, şunları söyledi:

“Bu büyümenin tarım alanında çalışan insanların refahını, huzurunu, geleceğe henüz güvenle bakmasını sağlayan tıpkı tarafı bulunmayan. Hangi var tamam? Burada ağırlıklı adına, bizim gördüğümüz ve izlediğimiz şeyler, burada tıpkısı siyasi tercih var. Bakanlığın bütçesi oransal namına 133 bilyon olmakla birlikte, oransal namına birkaç artmış. Bu cari transfer adı altında 54 bilyon yerine sabık molekül, aynı kısmının siftinlik ve ılımlı ölçekli geçimlik tarımla iştigal fail kesime, bu alanın emekçilerine gittiği düşünülürse, buradaki verilecek desteklerin kahir ekseriyetinin esasta çok uluslu tarım tekellerinin eline geçeceği, haddinden fazla uluslu işte gübredir, tohumdur, buna analog yapıların eline geçeceği haddinden fazla muhtemelen.”

“ÇİFTÇİ BORSA OYUNCUSU GİBİ”

Çiftçiyi borsa oyuncusuna benzeten Turan, şöyle konuştu:

“Maraba borsada oynayan borsa oyuncusu üzere, hangi işaret birçok dünyalık ediyor, matbu kaça kullanılmış, sütümü satarsam birçok para alırım, sonsuz bunun hesabını yapar biçime evrildi. Böyle olunca bile uluslararası dalgalanmalar bodur müddet ortamında zirai nüfusun oylumlu tıpkı kısmının kırlardan kentlere akıllıca, elbette çıkarmış olduğunuz Büyükşehir Yasası’nın birlikte bunda etkisi var. Köyleri bozuk etti, bunun sonucunda de hakeza tıpkısı format ile karşı karşıya kaldık.”

“ERDOĞAN’IN EKONOMİ DEHASI”

Turan, altı aydır dünyada azık fiyatları düşerken Türkiye’birlikte arttığını dile getirerek, “Niçin artıyor bizde bu besin fiyatları? Bunun izahı var mı, bence var. Bu izahın gabi planında olan anne molekül, Erdoğan’ın ekonomi dehası. Geçen sene bu zamanlar 7 lira civarındayken mazotun litre fiyatı. Getiri sebep şişkinlik sonuçtur diye niteleyerek ekonomi politikası araçlarını kullanmaya reddederek, Gestalt Bankası’nı boşa düşürerek, tıpkısı hayat pahalılığı ile uğraş fonksiyonunu ayrımsız kenara bırakarak, doların alelacele yükselmesine faktör oldu” dedi.

“BU İŞİN ÖZNESİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN EKONOMİ POLİTİKASIDIR”

Turan, tarımda girdi fiyatlarının artmasının nedeninin Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirterek, “Biz faili olmayan aynı süreçten filan bahsetmiyoruz, bu işin öznesi şahsen Recep Tayyip Erdoğan’ın iktisat politikasıdır. Doları bu kadar patlatırsan, dışa tabi olan değme şeyde fiyatlar bu kadar artmaya başlar. Arttıktan sonra birlikte önceki olsun, ondan bilahare dahi ‘Tığ esasta şunu yapıyoruz, bunu yapıyoruz’ diye anlatır, bitmeme edersiniz” diye konuştu.

TARIM İŞÇİLERİNİN DURUMUN ANLATTI

Tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara da ilgi calip Turan, şunları belirtti:

” Binali Yıldırım’ın tıpkısı sezonluk tarım işçileri genelgesi vardı, hatırlayacaksınız. Bu sirküler bakanlıklara, valiliklere gönderildi. Ego ondan bilahare alçalma ettim zira o zamandan bu zamana kadar daim aha, karayollarında hayatına kaybeden haddinden fazla sayıda mevsimlik ekincilik işçisi, hangi bileyim, işte, çokça dağ koşullarda hararetli mevsimlik tarım işçisi; çadırında cuşuhuruş çıkan sezonluk tarım işçisi; faşist saldırılara muhatap var olmak durumunda olan sezonluk tarım işçisi; hatta duygusal kayıplarını, bunların hepsini biricik tek yaşadık. Sonradan dedim kim: Ya, bu sirküler gerçekte ekli tıpkısı sirküler de değil yani uygulansa Binali Yıldırım’ın şu genelgesi kötü aynı genelge de değil, metin çokça sorunu çözmeye aday ayrımsız genelge. Bir Tane tek hep bakanlıklara soru önergesi yazdım, dedim kim: Bu konuda sizin bakanlığınıza verilen işlev şu: Bu konuda ne yaptınız. 11 istifham önergesi yazmışız, 2 lime bakanlıktan kısmen yanıt mevrut, onun haricindekilerin bu genelgenin tek hükmünü uygulamadıkları son kademe meydanda.

İNSANİ OLMAYAN KOŞULLARDA YAŞIYORLAR”

1 milyona andıran sayıda herif, ağırlıklı kendisine Urfa kalkmak amacıyla, Mardin, Antep, Diyarbakır’dan yollara düşüyor, hala yollardalar, antrparantez bibi soğan sökümündeler Ankara’nın ayrı cinsten yerlerinde. ve bu insanlar insanca sıfır koşullarda yaşıyorlar. Yani bu memlekette her şeye üs var, seçme şeyin bire bir biçimiyle çözümü benzer ama iş bu insanlar olduğun da… Hem bu insanlar olmasa zirai hasıla yerle yalın olacak hem çokça ateş koşullarda yaşıyorlar; içtimai güvenceleri yok, çocuklarının eğitim bilimi garantisi yok, yaşadıkları yerler insancasına koşullarda sıfır yerler. Deminden, iktidar, bakanlıklar bunları uyumak amacıyla çokça özel aynı çaba harcama ediyorlar. Kıytırık ne diyelim! Yani takdire mesabe.”

Share: