Prof. Dr. Tufan Bilimci: “Gelecekte acıma ağzı kanserini yeryüzünden çıkarmak de türlü olabilecek”

Prof. Dr. Tufan Âlim: “Gelecekte rahim ağzı kanserini yeryüzünden silmek birlikte olanaklı olabilecek”

BURSA – Acıma ağzı kanserinin âdem vücudundaki 200 farklı kanserden bir tanesi olduğunu tabir eden Acıbadem Bursa Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tufan Bilimci, “Gelecekte rahim ağzı kanserini yeryüzünden gidermek de kabil olabilecek” dedi.

Merhamet ağzı kanseri dünyada sunu sık tanıdık kanserler beyninde 4. tam saha alırken, 45 gözyaşı altındaki kadınlarda ise 2. sıraya yükseliyor. Dünyada herhangi bir yıl 604 bin karı merhamet ağzı kanserine yakalanıyor ve bu hastaların kestirmece yarısı hayatını kaybediyor. Oysaki dünyada yeryüzü kalın tanıdık kanserlerden biri olan merhamet ağzı kanseri aslında ahenkli yapılan taramalarla önlenebiliyor. Eşeysel iş marifetiyle bulaşan HPV virüsü kabil faktörlerin sebep olabildiği acıma ağzı kanserinden güzeşte sene 350 binden aşkın kadının hayatını kaybettiğini tamlayan Acıbadem Bursa Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Tufan Bilimci, “Merhamet ağzı kanseri koca vücudundaki 200 değişik kanserden ayrımsız tanesidir. Bu kanserler içerisindeki hemen acıma ağzı kanserini, amansız hastalık olmadan önceki aşamalarını belirleme etmemiz ve hastalarda yapılan akla yatkın müdahalelerle kanserin önüne geçmeyi başarabilmekteyiz. Kısaca 70 yıldır, kayırıcı vücudundan yığılmış hücrelerin mikroskop altında incelenmesi esasına dayanan smear testi yardımıyla bir çok hastayı amansız hastalık öncesi aşamada tayin ediyoruz. Sonuç 20 yıldır HPV denilen bire bir virüsün acıma ağzı kanseri gelişmesindeki rolü konusundaki bilgilerimiz arttıkça, HPV testlerini üstelik smear testleriyle gelişigüzel yapmaya başladık. HPV testleri sayesinde birlikte smear testinde belirleme edemediğimiz kâh hastaların rahim ağzı kanseri öncüsü hastalığa topluluk olduğunu tespit edebilir olduk” dedi.

“Aşılar sakınmak amacıyla çokça koskocaman”

Bu hususi testler eliyle kanser öncüsü aşamada hastalığı tespit etmemiz ve kimlerin hastalığı kanser geliştirme riskine erbap olduğunu tayin ettiklerini belirten Prof. Dr. Bilim Adamı, “Buna göre yapılan alelade müdahalelerle kişilerde amansız hastalık gelişmesinin önüne geçiyoruz. Bu parçalanmamış kanserler içerisinde kanser gelişiminin önlenmesi ve kanserin erken teşhisi olarak değerlendirebileceğimiz tıbbın genişlik cesim başarılarından tıpkısı tanesidir. Sonuç 70 yıldır kanser öncüsü hastalığı anbean bundan sonra tespit edebildiğimiz üzere bugün bundan sonra geldiğimiz noktada, tek merhamet ağzı kanserine karşılık 30-40 kıta kanser öncüsü hastalık tespit edebiliyoruz. Sonuç 10-15 yıldır giderek elimizde bulunan HPV’ye müteveccih geliştirilmiş aşılar sebebiyle kişilerin kansere alın korunması sağlanmaktadır. Aşıdaki kapsayıcılık arttıkça, bütün dünyadaki kadınlara ulaşabildikçe güya gelecekte merhamet ağzı kanserini yeryüzünden kaldırmak da olanaklı olabilecektir” şeklinde konuştu.

“Tarama testleriyle erken kişileştirme ediliyor”

Kanser öncüsü çor alelumum eşeysel sahn başladıktan bilahare müktesep HPV ile karşımıza çıktığını tamlayan Âlim, “HPV testlerini tığ 30 yaşından sonra başlıyoruz. Zaman Keyif Bakanlığı’nın uyguladığı programla 5’er yıl aralarla KETEM denen ünitelerinde ücretsiz HPV testleri yapılmaktadır. Bittabi HPV ve smear testleri, ayrıksı kuruluşlar tarafından bile yapılmaktadır. Kanser, kanser öncüsü hastalıktan 10 yıl ileriki yaşlarda karşımıza çıkmaktadır. Sunu çokça görüldüğü yaş grubu, 50’li ile 40’lı yaşlar olmakla bu arada tendürüst kadınlarda da karşımıza çıkabilmektedir. Daha daha tevellüt yapmamış 30lu yaşlarda de amansız hastalık hastalarıyla karşılaşabiliyoruz. Amansız Hastalık teşhis edildikten sonraları tedavisi daha karmaşık olmaktadır. Kanser öncüsü aşamayı esbak aşamalarda dahi erken kişileştirme edildiğinde yapılacak otama o kadar muvaffakiyetli olacaktır” diyerek konuştu.

Share: