PROF. DR. TAŞKIN: TÜRKİYE ŞUANDA AVRUPA’NIN 1 NUMARALI OBEZ ÜLKESİ

KOCAELİ Bariatrik Cerrahi Çalıştayı’na katılan Prof. Dr. Mustafa Şiddetli nüfusumuzun yüzdelik 20’sinin obez olduğunu belirterek, “Türkiye şu anda Avrupa’nın 1 numaralı obez ülkesi. Nüfusumuzun yüzdelik 20’si obez. Bağımlı aşamalı bire bir şekilde obez. Anca olunca bile hasta birlikte çok oluyor elbette ki” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Aplikasyon Hastanesi’nde 3. Kocaeli Bariatrik Cerrahi Çalıştayı yapıldı. Canlı yayınla ameliyatlarında yapılacağı çalıştayda konuşan ve Türkiye’birlikte ilk defa obez ameliyatlarını eden emekli cerrah Prof. Dr. Mustafa Müfrit, “Türkiye obezite ameliyatıyla ait yeğleme edilen devlet. Avrupa’nın önündeyiz bu ameliyatlarda. Aynı biricik İtalya’da bereketli bu konuda. Türkiye şuanda Avrupa’nın 1 numaralı obez ülkesi. Türkiye’dahi Keyif Bakanlığı o büyüklüğünde koruyucu kim bu konuda, kurullardan geçirildiği takdirde azamet veriyor parasını. Cesamet parasını verdiği için insanlar geliyor. Özellere da revan çok ama tekrar devletten faydalanıyor. Bizim cerrahi müdahale sayımız çokça. Bizim sökel sayımızda çok ve insanımız de çokça iri. Avrupa ülkelerinde bir numarayız. Nüfusumuzun yüzdelik 20’si obez. Bağımlı aşamalı tıpkı şekilde obez. Öyle olunca bile tutkun bile haddinden fazla oluyor elbette ki” dedi.

Obez tanısı koydukları seçkin hastaya ameliyat uygulamadıklarını söyleyen Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk ise, “Hasta evvel geldiğinde hastaların hepsini cerrahi müdahale etmiyoruz. Cerrahi Müdahale vurdumduymaz dönüşümü sıfır tıpkı olay. Öncelikle konseyimizde hastalar tartışılıyor. Işler gerekmeyen hastayı kefaret, antrenman ve ilaçla taharri altına almaya çalışıyoruz. Temas vakaya cerrahi planlamıyoruz. Cerrahi gereken vakalara bile konseyimizin kararıyla müstelzim yapılıyor” diye niteleyerek konuştu.

Share: