Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan narsisizm ve ego değerlendirmesi Açıklaması

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan egoizmin tıpkı tutum kalıbı, narsisizmin ise yabanlık biçimi olduğunu belirterek, “Herkesin içre narsistik bir atom çekirdeği var. Psikanalist Prof. Otto Kernberg narsisizm için acı zerre diyor Bu narsistik parça zehir parçadır. ‘Hep ego’ der. O içimizdeki egoist parçadır. Ahali ortada narsistikler gururlu kendisine bilinir. Şahsiyet, narsistiklerin sunma balaban özelliğidir.” ifadelerini kullandı.

Üsküdar Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, üniversitenin müessis rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, özseverlik ve ben karşı değerlendirmede bulundu.

Egonun kişiliğimizin bire bir parçası olduğunu tamlayan Tarhan, “Kişiliğimizin 3 anne parçası vardır. Bunlar ben, süper ego ve iddir. Hepsinin değişik özelliği vardır. Süper ego denetleyicidir, düzenleyicidir. Ego dahi ahenk sağlayıcıdır. Adaptasyonu sağlar. İd ise bencildir, rastgele istediğini irade bedel. Metin bire bir insandaki egonun yabanlık yapısında kaptan köşkü gibidir. Ego akıbet değişmeyen vericidir ve direksiyonda oturur. İd yalnız bizim kültürümüzde nefs olarak sabık katmerli isteyen, müfrit rica fail konumundadır.

Böyle şahsiyet tipleri, ben ile id arasındaki sınırı çizememiş insandır. Muvaffakiyetsiz egonun olanaklı değildir. Liyakatsiz ben olduğunda herif bitkiselleşir evet de değişik canlılar kabil peki. Ego bizim üzere uyum sağlayan yani kontrol edici sistemdir. Beynimizin yöre bölgesinin sunu koca fonksiyonu ego fonksiyonudur. Bu gayrı canlılarda yoktur. Ben ben demektir. Bizim kültürümüzde ben, kibir, egoizm, ene yerine mergup. Sakat Türkçe’da ene, hodbinlik olarak geçer akçe. Benliğe bencillik denir, bene ise ben denir.” değerlendirmesinde bulundu.

Süper egoda vicdan vardır

Tarhan, süper egoda kişinin hayatta yaşadıkça çevreden öğrendiği vicdan adına da tanımlanabilen çırılçıplak gelen bire bir zerre olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

“Süper egoda egomuzun bire bir parçası vardır. Süper ego, kişinin büyüdüğü ortamda ve ailede denetleyici, düzenleyici benzeri mekanizma olarak çalışır. İnsan yalnız ve temelli egosunun etkisinde kalırsa bilcümle dünyanın merkezinde almak ister. Temas istediği olan aynı kimse ise narsistik tıpkı can oluyor. Şizofrenide sekonder narsisizm var, Şizofrenik eşhas yalnız ego der. Mesela yanı sıra birine kötülük yapılsa ilgilenmez. Birileri bire bir şeyler konuşuyordur. ‘Benim aleyhimde konuşuyorlar’ diyerek düşünücü. Kendilerini özel ve yüksek görürler. Bir yavru üzere ben ve diğerleri diye niteleyerek ayırırlar.

Şizofrenide çor cihetiyle çocuk gibi primer narsisizme dönüyorlar. Hodpesentlik benzeri davranış kalıbıdır, narsisizm ise nefis biçimidir. Herhangi Bir özsever egoisttir ama her hodbin özsever değildir. Hep arada sırada hodbin kabil ama narsisist emretmek amacıyla değişik şahsiyet özelliklerinin dahi kişide olması geçişsiz. Bu primer narsistir.Kendini katılımcı ya da mehdi namına gören kişilerde narsisizmin haleldar arkaç gelmiştir. Emanet kendini benzeri murahhas, cenabıhak ya dahi mehdi kabilinden tanımlıyorsa bu klinik hadise oluyor. Bunlar kimi zaman haddinden fazla zeki eşhas da oluyor. Etrafına takipçi de topluyor.

Etkileyici tipler, büyüleyici özellikleri üstelik olabiliyor, etkiliyorlar.Narsistik kişiliklerin empati yapamaz. Bu eşhas duygudaşlık yapamadıkları amacıyla bilcümle övgüyle beslenirler. Bu kişilerin çevresine da bütün benzeri müddet sonra kendini sitayişkâr kişiler toplanır. bazı bazı sabırlı oldukları birlikte gözlemlenebilir. Zira hedefine yayılmak için sıkıntı çekerler, zorluklara katlanırlar. Akim olmaktansa ölmeyi tercih ederler. Kalburüstü olurum evet de ölürüm mantığıyla akıntı ettikleri amacıyla böyle davranırlar.”

Benlik genişlik nazik özelliğidir

Herkesin içre narsistik bir atom çekirdeği olduğunu kaydeden Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Psikanalist Prof. Otto Kernberg’in narsisizm üzere acı kıvılcım diyor Bu narsistik kıvılcım biberli parçadır. ‘Hep ben.’ der. O içimizdeki hodbin parçadır. Umum arasında narsistikler gururlu adına bilinir. Benciller söz gelimi gururlu adına bilinmeyebilir. Haddinden Fazla mütevazı birlikte gözükebilir amma narsistik eşhas gururlu adına bilinir. Başkaca bizim kültürümüzde ‘Bütün kötülükleri tıpkısı odaya doldursanız kapısını benlik açar’ şeklinde bir küçümseme vardır. Onun amacıyla benlik narsistiklerin sunma iri özelliğidir. Bu bir zamanda kurnazca tıpkı özelliktir.Narsistik koca esasta içindeki yetersizliği dayanmak amacıyla tekebbür rolü oynuyor.Kişinin ululuk rolü oynamaya ihtiyacı varsa kendinde kusur ya da boşluk, vıcık vıcıklık, yavaş duyguları var demektir. Duygularıyla savaşırken kendini balaban adına koruyor.

Narsisitik kişilerin çocukluk dönemi araştırıldığında annenin sakinleştirici etkisinin cılız olduğunun görülüyor. Annenin sakinleştirici etkisinin hastalıklı olduğu çocuklarda haddinden fazla oluyor çünkü bala anneyle ve babayla aynalama yapar. Şayet bala anneden ve babadan empatiyi öğrenemiyorsa çocuk kendini sevmeye başlıyor, içine kapanıyor. Kendini korumak amacıyla kendini nazik görerek fakat ayakta kalmaya çalışıyor. Eğer annenin kişiliği dahi babanın kişiliği de kardeşlerin kişiliği dahi aradaki toplumsal sınırlar içerebiliyorsa bala kendi büyüklüğüyle başkasının büyüklüğü arasındaki sınırları öğrenir ve çizi ihlalleri yapmaz. Onun amacıyla narsisizmi terbiyelemek, haddizatında benin egonun sınırları öğrenmesidir.”

Share: