Prof. Dr. Arıca, kuruyemiş ve baklagillerdeki aflatoksin tehlikesine dikkati çekti

Prof. Dr. Arıca, kuruyemiş ve baklagillerdeki aflatoksin tehlikesine dikkati çekti

YALOVA – Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tababet Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, karşıt şerait dolayısıyla küflenen kuruyemiş ve baklagillerde oluşan aflatoksinin uykuluk, böbrek ve beyinde hasarlar bıraktığını söyledi.

Prof. Dr. Arıca, aflatoksinin alelhusus kuruyemiş ve baklagillerde kırıcı tıpkı şekilde oluşabileceğini anlatım etti. Istihsal veya saklanma esnasında uygun şekilde saklanma şartları sağlanmaması ve nemin küf ve mantar oluşabildiğine değinen Prof. Dr. Arıca, “Pas aflatoksin üretebilir. Aflatoksin vücuda hele baklagillerden yahut kuruyemişlerden aldığımız zaman uykuluk, böbrek ve beyinde hasarlar bırakabiliyor. Biliyoruz kim aflatoksin kaynatıldığında veya efdal ısıda yok olmuyor. Bu nedenle, kuruyemişlerde veya baklagiller yoluyla aflatoksin vücuda acı namına girdiği antlaşma 20-30 sene kalabiliyor ve beyinde, karaciğerde, böbrekte kronik hasarlara posta açabiliyor” diye konuştu.

Kuruyemiş ve baklagillerin üretildiği veya sakladığı yerlerin akla yatkın şekilde denetlenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Arıca, şöyle konuştu:

“Aflatoksin özellikle hıfız koşullarının aksi olduğu, rutubet oranının yüzde 65’in konusunda çıktığı depolarda kilolu tıpkı şekilde, pas şeklinde veya mantar şeklinde çıkıyor. Tek şekilde bulunmayan olmuyor. Efdal dereceye da çıktığı zamanda veya kaynatıldığı devir tıpkısı iz bire bir şekilde bu zehri üretmeye devam ediyor.”

Share: