Parite çöktü… Türk yatırımcının kaybı tüm 6,5 bilyon dolar! Tümce bunu düşkünlük ediyor: Dolar mı, euro mu?

Piyasalarda sonuç aylarda dolar, euro, yer yağı ve kızıl kanadında olağanüstü hareketler yaşanıyor. Mütekâmil ülkeler BENDE, Almanya dahil enflasyonda on yılların rekorunu kırarken para şişkinliği bütün dünyanın tıpkısı numaralı sorunu haline dönüşmüş durumda. Enflasyonla savaşım amacıyla minval bankaları birer birer faiz artırımına giderken ilk kadem ABD Suret Bankası Fed’den geldi.

Fed Mart kocaoğlan toplantısında 25 temel puanlık artışla 2018’den bu yana ilk defa nema artırımı kararı alırken, mayıs toplantısında 50 temel benek ile 2000 yılından bu yana sunu acul repo artışını yapmıştı. Haziran ayı toplantısında ise Fed, 75 baz puanlık artışla 1994 yılından bu yana tek seferde gerçekleştirdiği en hızlı nema artışı ile siyaset faizini yüzdelik 1.50- 1.75 aralığına yükseltmişti.

Avrupa Gestalt Bankası ECB ise bekle/gör politikası ile Orak Ayı ayına kadar gelmesinin arkası sıra hafta süresince 11 sene aradan sonra repo artırımına gitti ve siyaset faizini 50 baz puan artırdı. Ümit 25 temel puanlık artırım yönündeydi. Karar sonrası yapılan izah, ürem artırımlarının eylülde bile süreceği beklentilerini kuvvetlendirdi.

Share: