Özlü, karbon monoksit zehirlenmelerine alın uyardı

Özlü, karbon monoksit zehirlenmelerine cebin uyardı

Karadeniz Maharet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Tevfik Özlü:

“Karbon monoksit zehirlenmeleri genelde katmerli fütur, halsizlik, sarrafiye ağrısı, adale ağrıları, müşahede bozukluğu üzere belirtiler verebilir”

“Kazazedeye rastgele madde yedirip içermemek ve çarçabuk 112’yi özlemek lazım”

TRABZON – Karadeniz Teknik Üniversitesi Tababet Fakültesi Ahşa Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, şita mevsiminde okkalı yerine görülen karbon monoksit zehirlenmelerine cebin uyarıda bulunarak, zehirlenmelerin özellikle şuursuz tıpkı şekilde yakılan sobalar ve ongun temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını söyledi.

Özlü, karbon monoksit gazının kokusu ve rengi olmadığından kazazedenin çoğu ahit bunun farkına varmadığını kaydeden Özlü,” Karbon monoksit zehirlenmesine maruz artan kazazedeye temas ne benzeri madde yedirip içermemek lazım. Genelde aşırı bezginlik, halsizlik, kafa ağrısı, adale ağrıları, görme bozukluğu kadar âraz verebilir. Kazazede çoğu antlaşma bunu anlamıyor, anladığında birlikte aksiyon işten önceki türlü” dedi.

Soba zehirlenmesi haberlerine bu dönemlerde kilolu kendisine karşılaştıklarını kaydeden Özlü, “Havaların soğumasıyla gelişigüzel soba zehirlenmeleriyle ilişik haberleri gösterişli namına duymaya başladık. Bunlar pespaye ocak faciaları şeklinde karşımıza çıkıyor. Kışın genelde rustik kesimlerde daha fazla olmak üzere odun kömür yakılarak soba ile ısınma çokça yaygın. Genelde lüp bir odasında soba yakılıyor ve sülale hep gelişigüzel o odada uyuyorlar. Eğer soba kederli yerine uyuyorlarsa, genelde yatmadan önceki soba yakılır veya sonradan kömür ilave edilir. Geceleyin yarısı dümbelek tepik lodos, rüzgar kadar etkenlerle duman odaya kafasız kaçıyor ve uyuyanlar üstelik bunun farkına varmıyor uykuda maalesef zehirleniyorlar sabahleyin uyanamıyorlar. Genelde ailedeki kişilerin işe gitmemesi ya de husus çalındığında açmaması, çocukların okula gitmemesiyle olay farkına varılıyor ve husus açıldığında evet birlikte kırıldığında bire bir odada haddinden fazla sayıda güç bire bir anda zehirlenmiş maalesef çoğu ahit ölümle bitiyor yaşayanlarda da mihman sakatlıklar olabiliyor. Bu haddinden fazla kesif rastladığımız temas sene tekrar eden tıpkısı koygun. Bazı Bazı dahi şofben zehirlenmeleri şeklinde karşımıza çıkabilir. Alelhusus sıkıntılı gür havalanmayan banyolarda yanma sırasında karbon monoksit gazı oluşuyor ve benzer tıpkı zehirlenme tablosu orada birlikte oluyor. Lazım soba zehirlenmeleri gerekse şofben zehirlenmeleri hatta susturucu gazı zehirlenmeleri sadık bire bir otoparkta üşümemek üzere aracın içre eğer aracı çalıştırırsanız tıpkı süre sonra karbon monoksit gazı miftah içerisine sızar ve sizi zehirleyebilir. Bunların hepsinde anne sav karbon monoksit gazının solunması. Çünkü karbon monoksit kandaki hıyanet yuvarlara çok cılız bağlanıyor eğer ortamda karbon monoksit varsa ve olması gerekenden aşkın ise oksijenin bağlanmasına engel oluyor ve bu şekilde oksijensizlikten yağlık insanlar ölüyor çok ciddi benzeri nitelik. Haddizatında sinsi ahiret yolculuğu, ağızsız ahiret yolculuğu ahiret yolculuğu denir buna. Zira çoğu devir karbon monoksit gazının kokusu rengi olmadığı için farkına varmıyorsunuz sessizce ölüm sizi yakalıyor” diye niteleyerek konuştu.

“Çok titiz olmamız lazım”

Karbon monoksit zehirlenmelerine karşı haddinden fazla tetik olunması gerektiğini tamlayan Özlü, “Çok titiz olmamız geçişsiz. Karbon monoksit gazı ferah yanmama zımnında yarar. bundan sonra yakmayla ilişkin işler ya de bacayla ilgilendiren sorunlardan kaynaklanabilir. Çakaralmaz kömür kullanılması, sobaların usulüne makul adına yakılmaması, yanıp bitmekte olan sobanın üstüne kömür ilave edilmesi. Tün yatarken sobanın daha etraflı dayanması için hava menfezlerinin kapatılması hele dumanın çıktığı üst tarafın kapatılması karbon monoksit gazının ortaya çıkması üzere okuntu kabilinden oluyor” dedi.

“Ocaklık temizliği rutin yerine yapılmıyor”

Binaların ocaklık temizliğinin rutin namına yapılmadığı nedeniyle soba zehirlenmelerinin mübrem olduğuna özen çekici Özlü, “Maatteessüf binalarımızın ayrımsız çoğunda bacalar ustalık yerine makul değil uygun malzemeden yapılmıyor. Ocaklık bakımlarının temizlenmesi rutin olarak yapılmıyor ve kurum birikiyor. Bacalar mebzul çekmiyor bazı bazı ortak bacalar kullanılıyor herhangi bir dairenin ayrı ayrımsız bacası olması lazım bunlar kâffesi ölüme davetiye. Alelhusus rüzgarlı lodoslu havalarda haddinden fazla titiz gelmek geçişsiz. Rastgele sene haddinden fazla acılar yaşandı, yaşanıyor” şeklinde konuştu.

“Kazazedeyi tezce meydanda havaya sezmek lazım”

Karbon monoksit zehirlenmesine maruz küsurat kazazedelerin acilen küşade havaya çıkartılması gerektiğini tabir fail Özlü, “Böyle ayrımsız durumda ayırt edilir edilmez lahzada kazazedeyi apartmanın üst katında ise dayanak noktası kata indirmek geçişsiz. Peyda havaya çakmak lazım her husus yedirip içermemek 112’yi araştırmak lazım. Dakikasında müvellidülhumuza tedavisine başlanması ve keyif merkezine kaldırılması lazım. Genelde katmerli bezginlik, halsizlik, çıban ağrısı, kas ağrıları, rüyet bozukluğu kabilinden âraz verebilir. Kazazede çoğu devir bunu anlamıyor, anladığında bile aksiyon işten eski mümkün. Haddinden Fazla çok durumunda yapılacak benzeri müdahale bulunmayan. Yıldızlı havaya anlamak zemine toprağa hastayı gidermek ve tıpkısı dakika geçmiş oksijen tedavisine elde etmek dışında tedbir alınarak bu kabil faciaların önüne geçilebilir. Özellikle ocaklık temizliğinin çokça düzenli adına rutin yapılması kayıt” ifadelerini kullandı.

Share: