ORGANİK TARIM HAVZASI GİRİŞİNDEKİ KAPATILAN GÜBÜRLÜK, IÇTIMAI ALANA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

RİZE’nin Aksata ilçesinde, Hemşin uzvi ekincilik havzası girişinde 25 bin metrekare olan ve henüz ilk çöp dökülen depolama alanının temizlenerek üslup, tatil, spor tesisleri ile otopark ve toplumsal tesisler yapılması üzere say başlatıldı. Alışveriş Kaymakamı Mustafa Atak, Organik ekincilik vadisinin girişinde hakeza dokunaklı ayrımsız manzaranın olması akıllıca değildi. Çöplerden arındırılan alan sosyal alana dönüştürülecek dedi.

Şark Karadeniz’de bire bir dolaşma gâvur atıkların ağır aksak kaldırılmış edilmesi ve gelişigüzel yabanıl ambarlama yöntemlerinin uygulanması ile pislik oluşan fakat 4 yıl evvel merhametsizce atılmış bertaraf tesislerinin devreye alınmasıyla çöp dökülmesi durdurulan düz, öz ve el kenarları, sakat haline dönüştürülüyor. Rize’nin Veriş ilçesinde, Hemşin örgensel tarım havzasına 5 kilometre mesafedeki 25 bin metrekarelik düz olan ve elan evvel gübür dökülen yabani çöp ambarlama alanı; Kasaba, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nce alınan kararın peşi sıra kapatıldı. Çöplerden arındırılan alanda gidiş, dinlenme, spor tesisleri ile park yeri ve içtimai tesisler yapılması amacıyla çalışma başlatıldı.

‘SOSYAL ALANA DÖNÜŞECEK’

Alışveriş Kaymakamı Mustafa Atak, ilçeye mümasil mesafedeki alanı yeşile dönüştüreceklerini belirterek, Hemşin ile Alım Satım arasındaki kara yolundaki bu saha uzun yıllardır çöp depolama alanı namına kullanılıyordu. 3 ay geçmiş oran kurumlarımızın ağır tıpkısı teşrikimesai ile say başlatıldı. Karadeniz Beceri Üniversitesi’nden Osman Üçüncü hocamızın beceri raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği l Müdürlüğü, Iş Belediyesi, Izzet Su İşleri’nin teknik elemanları ve kaymakamlığımızla birlikte burada benzeri proje aplikasyon alanı oluşturuldu. DSİ’nin araba ekipmanları ile öz ıslahı kapsamında bu kayran arıtılmış oldu. Tahminî 25 dönüm benzeri yerey kazandık burada. Derenin yanındaki direnç duvarları üstelik yapıldıktan bilahare burayı Aksata ilçemize, gençlerin ayrımlı sportif faaliyetlerini yapabileceği alanlarla alay malay mesire alanı kazandıracağız. Rize-Artvin Havalimanı’nın açılması ile bu arada çokça fazla ziyaretçi alıyoruz. Uzvi tarım vadisinin girişinde hakeza kırıcı bir manzaranın olması uygun değildi. Çöplerden arındırılan düz içtimai alana dönüştürülecek diye niteleyerek konuştu.

Çöp dökülen sahanın yakınındaki sitede oturan Nurten Fıstık üstelik Çöplerden dünya çok çok tezahür oluyordu. Demin meydan kapatıldı ve yeşil alana dönüştürülecek, haddinden fazla mutluyuz. Benzeri elan çöp dökülmesini istemiyoruz. Yemyeşil bir vadinin içerisindeyiz orada gübür hiç yakışmıyordu dedi.

Asife Büyükbaş ise çöp nedeniyle oluşan kokudan ve sinekten çok maraz yaşadıklarını anlatarak, Çokça şikayetçiydik. Binnetice gübür dökülmesi yasaklandı. Orası üstelik dinlenebileceğimiz tıpkı alana dönüşecek, karara mutlu olduk. Bu büyüklüğünde iyicene yeşilliklerin ortada böylece akman çekicilik alacağız diye niteleyerek konuştu.

Share: