Organ bağışına ‘karikatürlü’ farkındalık

Erciyes Organ Aktarımı Vakfı vasıtasıyla uzuv naklinde farkındalık hazırlamak amacıyla taslak sergisi açıldı. Işporta açılışında mütekellim Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, “Temennimiz akıldaki şüpheleri gidererek dürü sayılarını yükseltmek” dedi.

Tıpkı alışveriş merkezinde gerçekleştirilen işporta açılışına Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Erciyes Organ Aktarımı Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ve kredi üyeleri katıldı. Serginin yanında üstelik armağan fethetmek talip vatandaşlar için Kayseri İl Esenlik Müdürlüğü marifetiyle uzuv bergüzar standı açıldı.

Alelhusus kadavradan ödül sayılarının artması amacıyla hız göstererek çalışacaklarını söyleyen Erciyes Organ Nakli Vakfı Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, “Erciyes Organ Nakli Vakfı olarak örgen muntazır vatandaşlarımıza örgen temini bakımından farkındalık kurmak üzere bu garip faaliyetleri yapıyoruz. Zaman burada yapmış olduğumuz zindelik da, 2 senede benzeri Ankara’da düzenlenen ve sonrasında Kayseri’üstelik yapılan taslak sergisi. Buna taslak sergisi deyip geçmemek geçişsiz. Üzerinde çokça deme tabir eden karikatürler var. Vatandaşlarımızın buraya gelip uzuv naklinin ve bağışının ne manaya geldiğini ve organ bağışının hangi büyüklüğünde kebir olduğunu şahsen kendilerinin görmelerinde fayda var diye düşünüyorum. Hayatlarını idame ettirebilmek için hemen organ aktarımı olması müstelzim hastalarımız var. Bugün Türkiye’bile 30 bin civarında örgen bekleyen sökel var ve bu hastalara canlıdan organ nakli yapılıyor ama esas hedefimiz düşünce ölümü gerçekleşmiş hastalardan organları alıp aktarım yazmak. Zımnında herif hayattayken, sağlığı yerindeyken organlarını bağışlaması gerekiyor kim aynı dönem memat ettiğimizde ya üstelik kanı ölümü gerçekleştiğinde organlarımız alınabilsin. Bire Bir insandan alınan organların birçok insana yarar sağladığını düşünürsek eğer bunun bile haddinden fazla büyük olduğunu bildirmek gerekir. Bundan sonraki süreçte inşallah hem vatandaşlarımızın armağan yapmaları konusundaki farkındalığın arttırılması hem dahi alelade örgen naklinin özellikle kadavradan yapılmasına müteveccih çalışmaların arttırılması noktasında gayretlerimize bitmeme edeceğiz” dedi.

Kayseri İl Afiyet Müdürü Mehmet Erşan da vatandaşların kafasındaki istifham işaretlerinin giderilmesini ve ödül sayısını artmasını irade ettiğini söyleyerek, “Öncelikle bu faaliyeti gerçekleştiren Erciyes Organ Aktarımı Vakfı başkanımız ve yönetimine sonsuz teşekkürlerimi bellemek istiyorum. Bilinen ülkemizde organ aktarımı muntazır çokça sayıda vatandaşımız mevcut. Kayseri’de da istatistiklere baktığımız devir 650 civarında aza muntazır vatandaşımız var. Bunların tedavisi tabii tıpkısı takım yöntemlerle hayatlarını idame ettiriyorlar amma sürekli yerine bu hastalıklardan kurtulabilmeleri adına organ aktarımı gerekmekte. İlimizde de hem üniversitemizde hem dahi şehir hastanemizde organ aktarımı ile ilişik süreçler yürütülüyor. Sonuç 5 yıl içerisinde 250 civarında nakil gerçekleştirilmiş ki bu anlamlı bire bir sayıdır. Vatandaşlarımızdan istirhamımız şudur, bu konuda şayet duyarlılık geliştirilir ve muktezi sağlık tesislerine müracaatlarını yaparak organlarını bağışlarlarsa basit çok anlamlı bire bir işe imza atmış olacaklar. Temennimiz bu farkındalık oluşturulan alanlarla, eğitimlerle vatandaşlarımızın duyarlılıklarının arttırılması ve bergüzar noktasında birlikte bizim açmış olduğumuz stantlar yahut sağlık tesisleri vasıtasıyla bağışlarını gerçekleştirmeleri. Maatteessüf ödül sayılarına baktığımız zaman özellikle akıbet 3 sene içerisinde çokça bağan rakamlarla karşılaşıyoruz. Bu konuda maatteessüf eksiğiz. Alelhusus kadavradan verici sayıları çokça bağan. Ülkemizde daha çok faal donör bağışları bahis konusu. Canlıyken organlarımızı sevdiklerimize veriyoruz amma düşünce ölümü gerçekleştikten bilahare bu sayılarımız maalesef çok düşük kalıyor. Bizler dahi bu faaliyetlerle gelişigüzel hem ilimizde hem birlikte ülkemizde ihsan sayılarının arttırılması amacıyla çeşitli işler yürütüyoruz. İnşallah temennimiz vatandaşlarımızın zihnindeki şüpheleri birlikte gidererek, bergüzar sayılarını arttırmak” ifadelerini kullandı. – KAYSERİ

Share: