Ordulu arıcılar bal üretimi üzere çiçeklerle kaplı Veca yaylalarını yeğleme ediyor

Ordulu gezmen arıcılar, coğrafi işaretli “Balkı Keven Balı”nı söylemek üzere bu sene de çiçeklerle kaplı Veca yaylalarını aşiyan tuttu.

Kışı sıcak bölgelerde nâkil ve ilkbaharda karların erimesiyle kentin yüksek rakımlı bölgelerinde çadırlarda konaklayan Ordulu gezgin arıcılar, mor, zerrin, al ve pembe renkli çiçeklere mümasil noktada kurdukları kovanlarında bal üretimi yapıyor.

Aylardır özenle baktıkları salt kovanlarının arasında özel kıyafetleriyle dolaşan arıcılar, sisli körük yardımıyla arıları uzaklaştırıp kovanlardaki petekleri arama ediyor.

Geçen sene kuraklıktan kontra etkilenen ve bu yıl yağışlarla artan bal veriminden ortalık bahtiyarlık dinamik arıcılar, şu sıralar peteklerin sağımını yapıyor.

Ürettikleri balları paketleyip kargo yoluyla yurdun dört bir yanına ya de global şekilde tüccarlara pazarlayan arıcılar, sonbaharda havaların soğumasıyla kovanlarını sıcak bölgelere taşıyacak.

Gezgin arıcıların kovanları, yerel arıcılardan fazla

Kentte şişman çoğunluğu Ordu’dan mevrut turist arıcılar 30 bin, evcil arıcılar ise 25 bin kovanda bal üretimi yapıyor.

Ordulu arıcı Seyhan Esrar, AA muhabirine 32 yıldır arıcılığı istekle yaptığını söyledi.

Yurdun birçok iline gittiklerini ve 3 yıldır birlikte Veca’yı yeğleme ettiklerini anlatım fail Duman, şöyle konuştu:

“Bu yıl doğanın güzelliğinden haddinden fazla memnunuz. Güzeşte yıl bal verimi yüzdelik 50 düşüktü amma bu yıl güzel. Dağlarda çadırlarda yaşadığımız için yaşam koşulları print geçiyor. Oğlum ve eşimle bal hasadına başladık. Bu yıl sabık seneye bakarak nebat çeşitliliği çokça fazla ve bu de bizi sevindiriyor. Bu seneki balın kalitesi haddinden fazla pir. Allah’a şükürler olsun bu sene çiçeklerin fazlalığı geldiğimize değdi. Biz balımızı küresel satıyoruz. Vatandaşların arıcıdan bal almasını istiyoruz. Ağrı’nın geven balı zaten sabık sene tescillendi. Dert, Bitlis, Hakkari ve çevre yörenin balı kaliteli oluyor.”

Eş arıcı Mahmur Çiçeği Duman bile eşiyle 200 kovanlarının olduğunu ve bal hasadından bilahare fındık dercetmek amacıyla memleketi Ordu’evet gideceğini anlattı.

Arıcı Yaşar Delicesine ise 20 yıldır arıcılık yaptığını belirterek, “Arıcılık ayrımsız taraftan latif amma çok zorlukları da var. 250’ye mümasil kovanımız var. Bal sağımına başladık. Buranın doğası çokça ensesi kalın. Bu seneki bal kalitesinden çokça memnunuz.” diye niteleyerek konuştu.



Share: