Önsezi nakli beklemekten, çağa beklemeye uzanan hikaye

Duygu nakli beklemekten, çağa beklemeye uzanan hikaye

Beklediği kalp nakli ile hayata tutundu, evlendi, deminden cet olmaya hazırlanıyor

İSTANBUL – 37 yaşında olan ve duygu nakli muntazır Hakan Evinç, başvurduğu Koşuyolu Efdal İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ameliyata makbuz. Evinç, hastanede yapılan kalburüstü kalp nakli operasyonu ile sağlığına kavuşarak hayata tutundu. Cerrahi Müdahale sonrasında evlenen Evinç, deminden ise cet olmaya hazırlanıyor.

37 yaşındaki Hakan Evinç, yaşadığı ruh rahatsızlığı dolayısıyla Koşuyolu Erdemli İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdu. Hesaplı tetkikler sonucu Evinç’e önsezi nakli yapılmasına değişmeyen verildi. Evinç, Koşuyolu Faziletkâr İhtisas Terbiye ve Araştırma Hastanesi Ihtisas Nakli Merkezi mesul hekimi Prof. Dr. Mehmet Kaan Kırali önderliğinde his ve yaradılış cerrahisi uzmanı Çevrimli. Dr. Mustafa Er Kişi Mutlak ve ekibi vasıtasıyla 2017 yılında ameliyata makbuz. 37 yaşındaki Melik Evinç, muvaffakiyetli operasyonla sağlığına kavuştu. Ameliyat sonrası hayata tutunan ve evlenen Evinç, eşinin aylı olmasıyla ikinci bire bir mutluluk yaşadı. Evinç’in duygu nakli beklemekten bebek beklemeye uzanan maltalık hikayesi, organ aktarımı muntazır hastalara esin oluyor.

“Ameliyat sonrasında evlendi, başkaca çocuk bekliyor”

Konu karşı konuşan Ihtisas ve damar cerrahisi uzmanı Usta. Dr. Mustafa Koca Müstakil, “Kağan tahminî 6 yıl önce tarafımıza önsezi yetmezliği şikayetleriyle başvurdu. Yapılan tetiklerden sonradan aynı otama sürecine başlandı. Ancak durumunun kötüleşmesi üstüne kendisini kırıcı bakıma aldık. ve orada teneffüs cihazına bağlamak zorunda kaldık ve elan sonrasında kalp fonksiyonları neredeyse tamamen yitirilmesi üzerine ivedi adına ECMO dediğimiz his akciğer makinesinin ayrımsız minyatür formatı cihazımız var. Ona bağladık. ve yaklaşık 1 kamer boyunca bu cihazla solunum cihazına ilişkin namına, benzeri zamanda beslenmesini midesine yolladığımız ayrımsız tüp vasıtasıyla yaparak sağladık ve ivedi duygu nakli listesine bildirdik. 28 dönme bu şekilde strateji ettiğimiz hastaya ihtisas çıktı ve ihtisas nakli ameliyatını yaptık ve sağlığına kavuştu. Kısaca 2017’den bu yana kendisi hayatına sağlıklı ayrımsız şekilde devam ediyor. Elan sonrasında evlendi. Üste çocuk bekliyor. Yani normal ayrımsız adam adına esasen onu hayata kazandırmış olduk. Bu bizim üzere elbette çokça bahtiyarlık veren bir öz” dedi.

“Hastaların birçoğu aza bulunamadığı için maatteessüf hayatını kaybediyor”

Türkiye’de aza bağışının çok az olduğuna de değinen Yırtıkça. Dr. Mustafa Koca Bağımsız Milletvekili, “Bu hastamızda birlikte olduğu gibi gerçekte Türkiye’de haddinden fazla sayıda his nakli ve organ nakli bekleyen hastamız var. Bunların bütünü zamanlarının çoğunu hastanede geçiriyorlar. Çünkü örgen yetmezliğiyle boğuşuyorlar. Bu hastalarımız tafsilatlı müddet kalp çıkmadığı için hastanelere yatış çıkışları oluyor ve şifa bulamıyorlar. ve birçoğu organ bulunamadığı amacıyla hayatını maalesef kaybediyor. Doğrusu Türkiye’de aza bağışı sayısı çokça azdı. Pandemiyle bu benzer iyicene diplere vurdu. ve maatteessüf pandemiden firar aşamasına gelmemize rağmen sakat sayılarımıza birlikte ulaşamadık. ve birçok hastamızı maatteessüf örgen bulunamadığı amacıyla kaybedebiliyoruz. Bu bizim üzere çokça üzücü. Esasta ekibimiz, hem cerrahi yerine hem hizmet süreci namına acun standartlarında tıpkısı grup ve birçok hastamıza bu şekilde iflah verdik ama maalesef istediğimiz sayıda rakamlar yok. Türkiye’de aza bağışı çokça bir iki. ve tıpkı haddinden fazla marazlı bu nedenle hayatını kaybediyor” diye konuştu.

“Evlendim, inşallah geçenlerde bala sahibi olacağım”

Yapılan başarılı operasyonla hayata tutunan Hakan Evinç, “2017 yılında Kartal Koşuyolu Kalp Araştırı Hastanesi’nde ihtisas nakli oldum. Bundan eski süreçte çokça nefes darlığı çekiyordum, çok rahatsızlanıyordum. Bu süreçte hastaneye başvurdum ve organ aktarımı, önsezi nakli olmam gerektiğini söylediler. Bu zamana büyüklüğünde benim beribenzer örgen nakliyle, örgen bağışıyla dayalı tek bilgim yoktu. Ta ki bunu çekene ve bilene kadar. ve bu süreçten bilahare 1 ay kadar tıpkı sakil bakım sürecim oldu. 1 maaş aynı süreç sonrasında ihtisas nakli, organ aktarımı bana daha çok. Bu süreç içinde organ aktarımı oldum. Şu anda çok şükür iyiyim. Sağlığım gayet durumunda. Hiçbir sorun namevcut. Çalışabiliyorum, evlendim. İnşallah yakında çocuk sahibi olacağım. Herkesin organını bağışlaması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Share: