Öğrenciler pirinç kabuğundan ürettikleri malzemeyle plastiğe rakip atılmak istiyor

Kayseri’bile lise öğrencileri, düğü kabuğundan ürettikleri biyokompozit materyal ile plastiğe rakip olmayı hedefliyor.

Kovid-19 salgını sürecinde paketli ürünlerin kullanımının yaygınlaşması, plastik kullanımının artmasından yağlık harekete sabık öğrenciler, plastiğe almaşık iz arayışına girdi.

Öğrenciler, laboratuvar zarfında yaptıkları deneylerde pirinç kabuğunu biyokompozit malzemeye dönüştürdü.

Testlerde, toprakta 6 ayda tahminî yüzde 70’inin namevcut olduğu belirlenen malzemeden önce aşamada esenlik ve temizlik sektöründe kullanılabilecek ellik üretildi.

Patent ve tescil süreci bitmeme fail biyokompozit malzeme, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ’de tanıtılıyor.

Biyoloji öğretmeni Gamze Koçkarsantılıoğlu, AA muhabirine, doğaya bir hayli dokuncalı olan plastiğe mütenavip, mekân dostu aynı ürün geliştirdiklerini söyledi.

Biyokompozit malzemenin dangadak çok faydasının olduğunu belirten Koçkarsantılıoğlu, “Çeltik kabuklarımız hasadın ardından tarlada yakılarak atmosfere karbondioksit olarak gönderilmekte. Tığ çalışmamızla bunu liyakatsiz atığa dönüştürdük. Laboratuvarımızda türlü işlemlerden geçirerek organik, biyokompozit bire bir gereç elde ettik.” dedi.

Bu malzemeden geçmiş aşamada esenlik ve günahsızlık sektöründe kullanılabilecek biyoplastik ellik ürettiklerini dile getiren Koçkarsantılıoğlu, “Eldivenin özelliği içindeki nanopartiküller antibakteriyellik sağlıyor. İçinde gliserin bulunduğu için dahi cilde dost ayrımsız gereç.” diyerek konuştu.

Özellikle sağlık ve sililik sektöründe mergup lateks eldivenlerin hem çevreye, hem bile ithal olduğu üzere mevki ekonomisine engel verdiğini anlatan Koçkarsantılıoğlu, “Bizim eldivenimiz maliyeti yüzde 50 azaltmakta ve mekân dostu olduğu için toprağın korunmasını sağlıyor. Hem rate atık hem sürdürülebilir kalkınmayı desteklemektedir.” ifadesini kullandı.

Koçkarsantılıoğlu, ürünü elan dahi geliştireceklerini belirterek “Üründe nişancı aşamasındayız, inşallah seneye değişik ürünler yapacağız. Hemen eldiven değil tığ bundan pet şişe, tabak gibi mahsulat yapabileceğiz. Kaba maddeyi çiftçilerden kâm ettik gönderdiler. Başarısız maliyetle, liyakatsiz atılan ürün geliştirdik.” ifadesini kullandı.



Share: