Öğr. Gör. Ses Aşevi: “Bilinçsiz yapılan sıhhi imdat ‘sağ kalım’a zarar verebiliyor”

Öğr. Gör. Seda Lokanta: “Şuursuz yapılan ilk yardım ‘sağlıklı kalım’a kötülük verebiliyor”

“İlk yardım eğitimi ilkokuldan itibaren zorunlu olmalı”

İSTANBUL Afet sonrası yapılan evvel yardımların bilinçsiz olması yerinde “insanların iyi kalımına uymazlık verebiliyoruz” diyerek eğitimin kayıt olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Ses Lokanta, “Deprem kuşağı tıpkısı ülkede yaşıyoruz. Her ahit mücehhez almak yerine ilkokuldan itibaren sıhhi imdat eğitimi mecburi olmalı” dedi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremden bilahare özellikle bölgede bulunun ve alana intikal eden cümle vatandaşlar taharri kurtarma çalışmaları üzere seferber oldu. Herkesin elinden geleni yapmaya çalıştığı ancak arada sırada yardımseverliğin bilinçsiz olması yerinde “zararlı” olabileceği üstüne uyarılarda bulunan Esenyurt Üniversitesi Esenlik Hizmetleri Çığır Yüksekokulu’ndan Öğr. Gör. Ses Aşevi, “Bu durumun önüne geçebilmek adına hele sarsıntı kuşağında olan ülkemizde güçlü herkesin değme zaman sıhhi imdat eğitiminin olması gerekiyor” dedi. Aşevi bire bir zamanda bu eğitiminin ilkokuldan itibaren mecburi olması gerektiğinin üstelik altını çizdi.

“Yıkmacı etkilerini bildirme uzuv indirebilmek üzere yapabileceğimiz bir nice öz var”

“Afetleri engelleyemeyiz ama yıkmacı etkilerini bildirme örgen ıskat etmek kabil” diye sözlerine başlayan Öğr. Gör. Seda Lokanta, “Afetlerle yüz yüze gitmek durumundayız ve buna müteveccih afet sonucunda oluşabilecek yıkıcı etkileri en aza sıyırmak insanlığın yapabileceği yeryüzü oylumlu şeylerden ayrımsız tanesi. Bu anlamda yapılması gereken bir nice madde vardır. Kıyamet yönetimi dediğimiz fehva da burada ortaya çıkmaktadır. Kıyamet yönetimi kavramının içinde aynı dahi akse yönetimi vardır ve kriz yönetiminin tıpkı halkası kendisine birlikte kontrol istirdat çalışmaları saha alır. Bizler afiyet çalışanları olarak genelde ruhsal gerilim altında olduğumuz için akse anlarında ve afetlerde birlikte kriz altında çıkarılan fertler amacıyla haddinden fazla acele tevhit olabilen, müdahale edebilen patika grubuyuz. Ancak bağımlı ki üstelik keyif çalışanları her an değme yerde anında bulunamayabilir ve evet özellikle depremde ‘zaman’ göçük altından çıkarılacak bireyler amacıyla çok önemlidir. Boydak kıvrak ırgamak kimi zaman hatalara sebebiyet verebiliyor” dedi.

“Yardımseverliğimiz şuurlu olmazsa salim kalıma uymazlık verebilir”

İlk müzaheret bilincine erbap olmadan yapılan müdahalelerin zarar verebileceğini birlikte nâkil Ses Lokanta açıklamalarına şu şekilde bitmeme etti:

“Facia denilince aklımıza ati önce şeylerden biri depremdir. Lehçe adına başat kayşa kabilinden afetleri dahi düşünebiliriz amma umumi yerine sunu yıkmacı etkiye sahip olan depremdir. Ayrıca tığ hareket kuşağında olan bir ülkeyiz. Hayırperver bire bir toplumuz ve bir nice zelzele sahnesinde da buna şahit olduk. Fert ve yardımseverliğimizden ötürü arada sırada insanların iyi kalımına beis verebiliyoruz. Bu yüzden az buçuk elan bilinçli muamele etmek gerekiyor. Ülkemizde insanların ilk yardım konusunda bundan sonra bilinçlenmesi gerekiyor. Söz Gelişi tığ göçük altından çıkan benzeri kişiye haris ve susuz diye her molekül yedirip içiremeyiz evet üstelik gerileme altından bireyi çıkarırken cisim ekseninde kollarının altından çekerek çıkarılması gerekiyor. Sert ayrımsız zemine yatırıp banko boyunluk takılması geçişsiz. Zira eğer depremzedeye o esnada boyunluk takmazsanız bazen yaralanmalara ve sağlıklı ve zinde olabilecek ayrımsız bireyi hayatı süresince engelli bire bir can olarak yaşamasına etmen olabiliriz.”

“Yetişek zorunlu olmalı”

Kişilerin her cins mukavemetli durumda kendileri ve sevdikleri üzere ilk yardım eğitimine cemaat olması gerektiğini belirten Aşevi serencam adına, “Afetlerle yaşadığı bilincinde olan ve bu kadar vergili tıpkı kavim kendisine, henüz koordineli, zamanı elan artağan kullanarak salim kalımı artık arttırabileceğimiz bu eğitimlere süreklilik en ederek bitmeme edilmesi gerekiyor. Haddizatında üniversite eğitimi ve esenlik sektörü kendisine baktığımızda kıran yönetimi ve ilk yardım konularında eğitimler veriliyor. Ama bunun dışında mecburi değil. İlk müzaheret eğitimi zorunlu olmalı hatta ilkokuldan itibaren mecburi olmalı. İlk müzaheret bilseniz bile yapabilecekleriniz bağlı fakat aynı hekim muayenesine kadar yaptığınız seçkin müdahale salim kalımı arttıracak tıpkı müdahaledir. Tıpkısı yakınınızı enkaz altında gördüğünüzde o anki can havli ve duygusal durumdan belde müdahale ederek çakmak isteriz. Fakat bunu şuurlu namına yaptığımızda her sakatlığa yöre vermeden yapabiliriz. Benzeri şekilde şuursuz adına yaptığımızda belki iyi namına çıkarırız fakat sonucunda bazen hatalara sebebiyet verebiliriz. Bu yüzden gelişigüzel ahit rastgele koşulda terbiye haddinden fazla kocaman ayrımsız anlam ve buna yansımak haddinden fazla pres değil esasen. Bizim yaşadığımız depremde bile yaşadığımız sıkıntı bile buydu. Eğitilmiş hayat sayımız azdı. Maatteessüf kıyamet olan aynı ülkede yaşadığımız amacıyla eş, esas, ata, kardeş, yâren, kayırıcı olarak her an başımıza gelebilecek bu nitelik karşısında bu eğitimleri almamız gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Share: