Nazır Karaismailoğlu: “KÖİ projelerinde gelirlerimiz 2025’te ödemelerimizi geçecek”

Iblağ ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, amme-özel teşrikimesai (KÖİ) modeliyle yapılan yatırımlarda 2024’te elde edecekleri gelirlerin ve ödemelerin dengeleneceğini belirterek, “2025’te gelirlerimiz, yapacağımız ödemelerin üzerinde olacaktır. Böylelikle Hazinemize açık akçe akışı sağlanacak, devletimiz ilave gelire kavuşacaktır.” dedi.

“Türkiye Yüzyılı Zirvesi ve Servet Sohbetleri” isimli programa videoteyp idea gönderen Karaismailoğlu, sonuç 20 yılda yapılan reformlar ve yatırımlara değinerek, siyasal istikrarın Türkiye’yi canlı kıldığını söyledi.

Programa, zaman açılışını yapacakları Afyonkarahisar- Şuhut Yolu töreni zımnında katılamadığını ve salona Afyonkarahisar’dan seslendiğini nâkil Karaismailoğlu, Türkiye’nin, hayata geçirdiği yatırımlar yardımıyla dokuz canlı haddinden fazla iktisadi dalgalanmadan ve ataktan başarıyla çıkmayı başardığını kaydetti.

Karaismailoğlu, “Kalburüstü hesaplı performansı, güre nüfusu, bilgili iş gücü, liberal ve düzeltmeci yatırım ortamı, mütekâmil altyapısı, avantajlı coğrafi konumu, gelişigüzel sabık dönem ülkemizin gücüne bati katmaya devam etmektedir.” dedi.

Yaşanan kül sıkıntılara, global belirsizliklere ve Rusya- Ukrayna savaşına rağmen kıpırdak tıpkı ekonominin inşası amacıyla uyguladıkları politikalar, güzel reformlar ve dev yatırımlarla 2022’yi 254,2 milyar dolarlık rekor ihracatla kapattıklarını bildiren Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“2023 yılı, bütün çabalarımızın karşılığını almaya başladığımız kullanılmamış ayrımsız mihenk taşı olacaktır. Mehabetli Cumhuriyetimizin 100. bünye sene dönümü olan 2023 senesini, bağımsızlık mücadelemize uygun biçimde geçireceğiz ve ülkemizin gücünün, şefkatinin, gelişmişliğinin ayrımsız yansıması olacak Türkiye Yüzyılı’na adımımızı bütün beraber atacağız. Bugüne kadarki kamu hazırlıklarımız ve kullanılmamış vizyonumuzla 2023, ihracatta yıpranmamış rekorların geldiği aynı yıl olacaktır.”

Muvasala ve iletişim altyapısına kestirmece 1,7 trilyon lirayı aşan envestisman

Adaletli Karaismailoğlu, bağımsız ve dallı güllü benzeri ekonominin oluşturulması ve sürdürülmesinde altyapı yatırımlarının yerinin ve öneminin çok büyük olduğunu vurgulayarak, “Bizler birlikte Vekâlet namına bünyesindeki kamu emek arkadaşlarımızla birlikte ulaşım ve iletişim alanındaki yatırımlarla bu umum, bütünleşmiş, çevreci, konforlu ve sadece bugünün değil, geleceğin ihtiyaçlarına üstelik yanıt veren teknolojik altyapıyı sunmaktan çekicilik duymaktayız.” dedi.

Iblağ alanında yaptıkları çalışmaların ülke ekonomisine sağladığı katkılara değinen Karaismailoğlu, sonuç 20 yılda Türkiye’nin muvasala ve bildirişim altyapısına kestirmece 1 trilyon 743 milyar TL yatırım gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Karaismailoğlu, bugüne büyüklüğünde hayata geçirdikleri Avrasya Tüneli, Çetin Melik Sağlıklı Köprüsü, İstanbul Hava Meydanı, Kalaba- Giresun ve Rize- Artvin havalimanları kabil yatırımları yap-işlet-devret (YİD) modeliyle hayata geçirdiklerini anlattı.

Bu modelle müstakbel teknoloji ve efdal maddi kök ihtiyacı duyulan projeleri amme kaynağı kullanmadan kısa sürede ülkeye kazandırdıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çekicilik yolu, kara yolu, demir yolu ve denizcilik alanında kamu-özel teşrikimesai (KÖİ) modeliyle yapılan yatırımlarımız incelendiğinde, 2024’te elde edeceğimiz gelir ve ödemeler başa çıban noktasına gelecektir. 2025’te gelirlerimiz, yapacağımız ödemelerin üstünde olacaktır. Böylecene eriştirme sektöründe amme-özel teşrikimesai modeliyle nesir edilen asar sayesinde Hazinemize kemiksiz akçe akışı sağlanacak, devletimiz arttırma gelire kavuşacaktır.”

“5G’yi ülkemizin milli güvenliği açısından rüçhan konular arasında görüyoruz”

Eriştirme ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, serencam 20 yılda evcil ve milli istihsal noktasında gerçekleştirilen çalışmalara değinerek, 22 Ocak’ta açılan Kağıthane-İstanbul Hava Meydanı Metrosu’nun bir nice mebde ehil olduğunu söyledi.

Artık metro hatlarının yapım aşamasından elektrifikasyon ve sinyalizasyonuna büyüklüğünde gelişigüzel süreci milli ve evcil yerine gerçekleştirdiklerini nâkil Karaismailoğlu, daha çok katar sinyalizasyon ve arayüz çalışmalarını bile yerli imkanlarla hayata geçireceklerini bildirdi.

Dünyada 2020-2025 yılları arasında operatörler marifetiyle duraksız şebekelere 1,1 trilyon dolar envestisman yapılacağı ve bunun yaklaşık yüzdelik 80’inin 5G teknolojisine yönelik olacağının beklendiğini nâkil Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu nedenle enformatik ve telekomünikasyon altyapısının geliştirilmesi ile ilgili her tür yatırımı mühim yatırım kendisine görmekteyiz. Türkiye’nin 2023, 2053, 2071 hedeflerine ulaşması üzere yüksek teknolojiye ve ek kızıl ürünlere gerekseme var. 5G dahi bunların en önemlilerinden biri. Ülkemizde 5G ve ötesi bakir sulp bildirişim teknolojilerinin etkileyeceği amudi sektörlerde sayısal dönüşümün etkin ve acul tıpkı şekilde sağlanmasını hedefledik. Ayrıca, 5G’yi yemeden içmeden ayrımsız iletişim teknolojisi kendisine değil, ülkemizin milli güvenliği açısından üstelik rüçhan konular arasında görmekteyiz. 5G’üstelik domestik ve milli yayın tedariki hususlarında üniversitelerle ve endüstri ile teşrikimesai sağlayarak cemi paydaşları aynı araya getiren projelerimizle devir ihtiyaçlarına göre çalışmalarımıza taraf veriyoruz.”

Türkiye’nin kalkınmasına; vatandaşlara hisse senedi ve KAZANÇ olacak, hesaplı canlılığa katkı verecek yollar, köprüler, limanlar ve tüneller nesir ederek bindi verdiklerini tabir fail Karaismailoğlu, “Yaptığımız herhangi bir yatırımın, gerçekleştirdiğimiz herhangi bir projenin yerini bulduğunu çok mebzul bilmekteyiz.” dedi.

Share: