Nazır Çekicilik, Rize’de “2023’e Akla Yatkın Şehir Buluşmaları”nda konuştu Açıklaması

Yer, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Maksat Gelgel, Türkiye’üstelik sürdürülen kentsel transformasyon çalışmaları ait, “Şu asıl kadar 3.2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Halihazırda 250 bin konutumuzun dönüşümü 81 ilimizde bitmeme ediyor.” dedi.

Kültür Park’ta düzenlenen “2023’e Doğru Kent Buluşmaları” programına katılan Icra Vekili Çekicilik, Rize’bile devir içinde birçok izlence gerçekleştireceklerini belirtti.

12 Teşrinisani Düzce depreminin üzerinden 23 sene geçtiğini anımsatan Hava, depremlerde ve afetlerde son edenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa temennisinde bulundu.

Alım, Türkiye’dahi şehirlerin ve insanların geleceğinin önünde benzeri hareket gerçeği olduğuna dikkati çekerek, sonuç 100 yılda yaşanan depremlerde 80 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan marifetiyle başlatılan ve Türkiye’nin sunma nazik kentçilik hareketi olan Kentsel Transformasyon Seferberliği ile 81 ilin tamamında afetlere alın risk taşıyan tamlık binaları yenilediklerine değinen Alım, şöyle konuştu:

“Dönüşümün ayrımsız benzerini Rize’dahi yapıyoruz. Rize yer sarsıntısı bölgesi değil ama maalesef gayrisıhhi konutlarımızın olduğu bire bir şehir. Dolgu geçmek aracılığıyla mamul binalar beceri ve sertlik açısından yönetmeliklerimize uygun değil. Transformasyon sürecini hep gelişigüzel yaşamak zorundayız. Şu asıl büyüklüğünde 3,2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Halihazırda 250 bin konutumuzun dönüşümü 81 ilimizde bitmeme ediyor. Gine bugüne kadar hiçbir ülkenin üstesinden gelemeyeceği mânialı, tekaüt, şehit, gazi ailelerimize, kamu dar gelirli vatandaşlarımıza sonuç yılda 1 milyon 170 bin bina yaptık, konfirmasyon ettik.”

Marmara ve Düzce depreminden sonra uygulamaya geçen çatı teftiş sistemiyle 6,6 milyon ev ve hareket yerinin denetimini tamamladıklarını aktaran Gurur, böylelikle 24 milyon vatandaşın depreme dayanıklı konutlarda yaşamasını sağladıklarını söyledi.

“Türkiye Yüzyılı”nda hedefleri olduğuna işaret fail Alım, “2035 yılına büyüklüğünde eksiksiz Türkiye’da yer sarsıntısı dönüşümüne girmemiş tek benzeri düz çoğaltmak istemiyoruz ve bu çerçevede 81 ilimizde belediyelerimiz, milletvekillerimiz, vatandaşımız ile birlikte bu transformasyon sürecini yürüteceğiz. Bunu alay malay milletimizle başaracağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde bu adımlarımızı atacağız.” ifadelerini kullandı.

AFAD’ın Türkiye genelinde bugün saat 18.57’dahi “Çök-Nizam-Tutun” tatbikatı gerçekleştireceğini anımsatan Gelgel, kendilerinin bile tatbikata Rize’dahi katılacaklarını vurguladı.

-“Şişman işlerimizi karalamaya kalkanları üstelik görüyoruz”

Türkiye’nin yüz yılda üretilecek işleri 20 yılda Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde yaptığına dikkati calip Hava, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sırada ülkemizin haddinden fazla henüz ileriye nakil hedefimiz var. Büyüklerimiz, ‘gayesiz eş kısmetsiz kalır’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde “Türkiye Yüzyılı” vizyonumuz ile şef ülkeler beyninde koyulmak, bundan ahir geleceğimizi bırakacağımız çocuklarımıza evlatlarımıza müreffeh ayrımsız Türkiye artırmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tığ hizmet üretirken, yayın üretirken, sükse hikayeleri yazarken maalesef matlup üretenleri de büyük işlerimizi karalamaya kalkanları dahi hep alay malay görüyor, şahit oluyoruz. Beceriksizlikle, hisse senedi bilmezlikle, liyakatsizlikle şehirlerimizin birikimlerini heba ettiklerini görüyoruz. ‘Engelleniyoruz’ siyaseti yapıyorlar. Güvenli olun tek işlerine engel vurmuyoruz, engel olmuyoruz. Bizden ne istek ediyorlarsa bilcümle vatandaşımızın, milletimizin lehine talepleri gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Kimseyi ötekileştirmedik ve herkese kucak açtık ve 81 şehrimizde, 85 milyon vatandaşımız ile birlikte yürümeye, milletimize bakım etmeye, şehirlerimize iz kazandırmaya Allah’ın izni milletimizin duaları ile bitmeme edeceğiz.”

Yüzyıl açan içtimai hamlelerle, AK Parti’nin ürün sancağını en son seviyeye çıkaracaklarına belen eden Gurur, “Bunu teşkilatımız ve vatandaşımız ile alay malay yapacağız. Bu güzel şehirden, bu iyice beldeden isabet, tamlık ülkeye çare ergin dava liderimiz sayın Cumhurbaşkanımız, umumi başkanımızı Cumhur İttifakımızı 2023 yılında baştan komutan yapacağız ve “Türkiye Yüzyılı” hikayesini hep birlikte başlatacağız.” diye niteleyerek konuştu.

Rize’da yapımı bitmeme fail projeler

Rize’ye milyarlarca lira sayımsız im kazandırdıklarını tamlayan Hava, tıpkı yandan millet bahçesi projeleri ile kentin güzelliğine gösteriş kattıklarını, değişik yandan natürel alanlardaki dokuyu himaye altına alarak gelecek nesillere arz sunturlu şekilde ulaştırmaya himmet gösterdiklerini ifade etti.

Gurur, Rize’da ati nesillere miras bırakacak, vatandaşların koku alabileceği 3 eskimemiş ulus bahçesi kurduklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

“Şehrimize büyüklüğü 391 bin metrekare olan 3 budun bahçesi kazandırıyoruz. Güneysu Ulus Bahçemizin yapımına bitmeme ediyoruz. İnşallah, mart 2023’te vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. İyidere Ulus Bahçemizde da çalışmalarımızı kül hızımızla sürdürüyoruz. Rize Tarz’deki ulus bahçemizin birlikte proje çalışmalarına devam ediyoruz. Meyan ayı içerisinde ihalesini yapacağız ve 2023 yılında Rize’nin sahilini derrace ve tutum yollarıyla, ulus kıraathaneleriyle, botanik alanlarıyla, tür cins nebat ve ağaç türleriyle, piknik ve tatil alanlarıyla Rize’mize kazandıracağız.”

Rize’üstelik TOKİ aracılığıyla yatırımların bitmeme ettiğini vurgulayan Gelgel, “Bugüne büyüklüğünde envestisman bedeli 3,2 bilyon liralık olan 2 bin 903 basamak ile beraber 79 dükkan ve onlarca sosyal donatı alanını yaptık tasdik ettik. Rize’da edimsel yatırım değeri 5 bilyon liralık olan bin 965 göz, 404 yazıhane, 240 dükkan, karye evleri, çay kurum evleri, budun bahçelerimiz, cami, otopark ve termal kuruluş ile konaklama birimlerinin yapımına devam ediyoruz.” dedi.

Çekicilik, Rize genelinde bir zamanlar meydana gelen dominant felaketlerinin dahi yaralarını sarmaya devam ettiklerine değinerek, “Tüm afetzede kardeşlerimize köy evlerini yapıyoruz. Bu evlerimizi birlikte küçük ay 2023’te vatandaşlarımıza konfirmasyon edeceğiz. Çayeli Büyükköy’birlikte 60, Model Muradiye’üstelik 40 olmak için 100 facia konutumuzun yapımına devam ediyoruz. Vatandaşlarımıza meze verdiğimiz şekilde önümüzdeki yıl bitireceğiz.” ifadelerini kullandı.

-“Altılı Ganyan masa bunları hayalet etse bu projeleri yapamaz”

Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Cumhuriyet Altını tarihinin arz şişman toplumsal göz projesi olan “İlk Evim, İlk İş Yerim”e başladıklarını aktaran Gelgel, milletin hangi ant ihtiyacı olursa orada olduklarını söyledi.

Projenin, Reisicumhur Erdoğan’ın ortaya koyduğu sağgörü çerçevesinde gerçekleştirildiğine dikkati çeken Hava, şunları kaydetti:

“İşçi, gailesiz, hanım kardeşlerimize kontenjanlar ayırmak kanalıyla icar öder kabilinden, üste kiranın üstelik altında şartlarda ev sahibi olacakları projemizi başlattık. Biz projemizi açıklar açıklamaz faaliyet arkadaşlarımızla, mimar mühendis kardeşlerimizle nazik ayrımsız özveriyle çalıştık. 40 dönem kadar güdük tıpkısı sürede 17 ilde 5 bin 615 konutumuzun temelini attık. Yani altılı masa bunları görüntü etse bu projeleri yapamaz. Tığ önceki temellerimizi sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle attık. 7 Teşrinisani’de Ardahan ve Şırnak’ta önce ad çekme çekimlerimizi yaptık. İnşallah tamlık ad çekme çekimlerimizi mart 2023’e büyüklüğünde tamamlayacağız ve meze verdiğimiz şekilde konutlarımızı 2 sene ortamında tamamlayacağız.”

Rize’de 3 projede bin 100 konut mensur edileceğini nâkil Gurur, “Güneysu’de 350, Form’dahi 673 ve Hat Kendirli’bile 77 göz yapacağız. Bunun yanı sıra gine 300 konutluk imarlı arsamızı vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Belirlediğimiz traksiyon çerçevesinde yapabilecek. Başvurular 15 Kasım’a kadar devam ediyor.” dedi.

Kurada ismi çıkmayan vatandaşlara da değinen Gelgel, 2023-2028 yıllarına ilişik Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla konulan tıpkı murat olduğunu, bu çerçevede çalışmalarına bitmeme edeceklerini vurguladı.

Rize’bile tarihi birikimini geleceğe katlanmak yerine büyüklüğü tahminî 1 milyon metrekare olan 11 alanda kentsel tahavvül çalışmalarına devam ettiklerini hatırlatan Alım, şöyle devam etti:

“Form’deki Çarşı ve Piriçelebi Mahallesinde, Taşlıdere’üstelik, Yağlıtaş’ta, Salarha’birlikte, Reşadiye’da, Tophane’dahi, Ortaköy’bile, Kaplıca’da, Hemşin ve Çamlıhemşin’dahi inkılap faaliyetlerimiz kül hızıyla bitmeme ediyor. Yağlıtaş’ta 400 bölük çekince alanımız var. Bu rezerv konutları dahi kent süresince sıkışmış yıkılma riski mevcut binalardaki vatandaşlarımıza öneri edeceğiz. Konutlarımız bitmek amacıyla. Göz bedellerini eskimemiş alacakları ev bedellerinden ehlîleşmek aracılığıyla, değişik miktar varsa 15-20 yıla duyurmak yoluyla Rize’nin merkezini koruyama bitmeme edeceğiz.”

Alım, Taşlıdere Mahallesinde 133 basamak, 21 dükkanın bu yıl sonuna kadar bitirileceğini, Tophane Mahallesinde 107 basamak, 46 dükkan ve caminin ise yapımına devam edildiğini kaydetti.

Yağlıtaş Mahallesinde bir numara etapta 465 konutun, 4 işyeri ve caminin yapımını sürdürdüklerini ve gelecek yıl ortamında doğrulama edileceğini belirten Alım, şunları söyledi:

“Yeniden Çarşı Mahallemizde 404 idarehane ve 133 dükkanın yapımına devam ediyoruz. İnşallah bu konutlarımızı dahi 2023 yılında doğrulama edeceğiz. İnşallah burada açtığımız koruidor ile birlikte denizden alacağı soluk ile alay malay şehrin içi koku kayran aynı düzlük haline gelecek. Buradaki esnafımız yaşayış ortamında vakit geçirecek. Salarha’bile 465 bölük ve 12 dükkanın yapımında ise sona geldik. Önümüzdeki günlerde hak sahibi vatandaşlarımıza teyit edeceğiz. Yeniden Model’de Hayrat Mahallesinde 283 göz, 14 dükkanın yapımında sona geldik. Bu konutlarımızı de sunma gücük sürede teyit edeceğiz. Güneysu’dahi 143 konutumuz var. April 2023’te teslimlerini gerçekleştireceğiz. Bunun yanı sıra riskli yapı adına belirleme edilen bin 419 ev ve dükkanın da dönüşümünü sağladık. Kentsel tahavvül kapsamında bugüne büyüklüğünde 135 milyon teklik kira yardımı, proje uygulaması ve devletleştirme desteği sağladık.”

Rize’bile İller Bankası vasıtasıyla atılmış sudan içmece suyuna ve şehircilik uygulamalarına kadar bir haddinden fazla alanda çalışma yaptıklarını nâkil Hava, bugüne büyüklüğünde cümle şehircilik uygulamaları için 2.6 bilyon liralık mesabesinde 176 projenin tamamlandığını tabir etti.

Hava, Ayder Yaylası’nda kez ve altyapının tamamının İller Bankası sebebiyle yenilediklerini, Ayder Restorasyon ve Siper Projesi kapsamında TOKİ aracılığıyla bun 917 araçlık merbut otoparkın yapımına devam edildiğini ve bu yıl böylecene bitirileceğini ifade etti.

Programa, YANLIŞSIZ Öğür Genel Başbuğ Yardımcısı Dirimsel Kalem Erbabı, YANLIŞSIZ Fırka MKYK Üyeleri Alperen Birinci, Hikmet Ayar, Şevki Şar, Cüneyt Yüksel, Ahmet Bilal Kıymaz, DÜRÜST Tümen Trabzon Milletvekilleri Adnan Günnar ve Baharat Eş, DOĞRU Tümen Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Senet Çakırdoğan, DÜRÜST Fırka Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş, DÜRÜST Tümen Kalaba Milletvekilleri Şenel Yediyıldız ve Mütehammil Gündoğdu, AK Fırka Giresun Milletvekilleri Sabri Öztürk ve Porte Işıklı üstelik katıldı.

Share: