Nazik Menderes Nehri yararsız akıyor

Büyük Menderes Nehri çöp akıyor

AYDIN – Aydın tarımının can damarlarından olan Balaban Menderes Nehri, zeytin atıkları zımnında siyah renge büründü. Tıpkısı dolaşma Kemal Sunal’ın oynadığı İnatçı filminin bazı sahnelerinin çekildiği tarihi taş güreşçi köprüsü bölgesinde kâin Serçin priz kanalı, zeytin el işi tesislerinden salınan atıklar cihetiyle siyah akıyor.

Görgülü’ın Söke ilçesi Sarıkemer bölgesinde kâin ve Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı İnatçı filmine de ocak sahipliği fail tarihi taş köprü, esasen biriken çöpler ile inkıraz tehdidi yaşarken, bölgedeki Serçin priz kanalı da zeytin atıklarıyla siyah renge büründü.

Zeytinyağı atılmış sularının çevresel etkilerinin gözdağı oluşturduğuna ilgi çekici Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, “Dinar Suçıkan mevkiinden doğarak, 584 kilometre kıvrıla kıvrıla bilcümle havzaya avlu veren Balaban Menderes Nehri, çevresindeki işletmeler ve ayrıca dereler, çaylarla nehir yatağına çokça uzak olan yerlerden birlikte adam kaynaklı namına kirletilmeye bitmeme ediyor. Doğaya, derelere, çaylara insafsızca atılan çöplerin bütünü Iri Menderes Nehri’nde buluşuyor. Temas sene yağmurlardan bilahare yukarı havzalardan insan kaynaklı atılmış çöpler, Sarıkemer’deki tarihi taş köprüde birikiyor. Taş köprünün menfezleri ağaç kütükleriyle kapanık olduğundan suyla sonsuz mevrut çöpler adacıklar oluşturuyor. Menderesteki suyun debisine bakarak sular bazı bazı taş köprünün üzerinden aşarak tam çöpleri Ege Denizi’ne ve kısmen da Bafa Gölü’ne taşıyor. Şu anda zeytin zamanı. Zeytinler fabrikalarda sıkılıyor. Kâh işletmeler hele yağmurlu günlerde dinlendirme havuzlarında tutmaları gereken zeytinyağı kara atık sularını Menderes’e veriyor. Menderes demincek üstelik simsiyah akıyor. Karaca atık suları denize kadar ulaşıyor. Bafa Gölü’ne Menderes’ten akarsu taşıyan Serçin priz kanalı siyah renge bürülü durumda. Tam müvellidülhumuza alamayan balıklar akarsu yüzeyine çıkınca göldeki tam kuşlar kanala doluşmuş. Bafa Gölü’nün Serçin bölümüne karaca atık sularının rahat tıpkısı şekilde dağıldığı görülüyor. Zeytinyağı atılmış sularının çevresel etkileri bile tehdit oluşturuyor. Bu format bölgenin kaderi olmamalıdır. İlgili her alım öz alanında kesin harekete geçmeli, lazım yaptırımları kılgılı ve sorumlular hakkında gereğini yapmalıdır. Hiç kimsenin doğayı hoyratça istimal hakkı olmamalıdır. Kirleten mutlak bedelini ödemelidir. Biyoçeşitliliğe beis veren, kaynak kirliliği oluşturan, çevresinde yaşamış olduğu insanların sağlığını bozan ve talihsiz fail bu görüntülerin aynı dakika geçmiş kaldırılacağını umuyoruz” dedi.

Mahalle sakinleri ise 50-60 yıl evvel nehre girebildiklerini ve yüzebildiklerini rapor ederek, demincek ise nehrin çöplüğe döndüğünü belirttiler.

Share: