Musk bozukluk uzaya binlerce peyk fırlatıyor?

Elon Musk’ın SpaceX şirketi Starlink projesi kapsamında uzaya binlerce peyk fırlatıyor.

Starlink nedir ve pekâlâ meşgul?

Starlink, büyük ayrımsız uydu zehir üzerinden genel ağ hizmeti sağlıyor. Erdemli hızda internete erişemeyen, ücra bölgelerde dinç insanlara genel ağ hizmeti uydurmak için yapılan projedir.

Portsmouth Üniversitesi Feza Projeleri Müdürü Dr. Lucinda King, “İngiltere’de bu kategoride insanlar var, ancak dünyanın farklı yerlerinde, Afrika kadar yerlerde daha çok” diyor.

Starlink’in uyduları, uydular ve dünya arasındaki bağlantıyı olabildiğince acul ağıl getirebilmek amacıyla Acun çevresindeki vahim irtifadaki yörüngeye yerleştirildiler. Fakat, dünyanın tamamını durum alanına alabilmek amacıyla çokça sayıda gösterişli irtifa uydusuna gerekseme var.

Starlink’in 2018’den bu yana uzaya kısaca 3.000 kıta peyk yerleştirdiği düşünülüyor. Chris Hall, akıbet aşamada 10.000 veya 12.000 uydu kullanılabileceğini söylüyor.

Hall, “Uyduları sarmak, çöllerdeki ve dağlardaki ücra yerlere internet bağlantısı ölçü sorununu çözüyor” diyor.

“Bu alanlara yayılmak amacıyla kablolar ve direkler kadar nazik miktarda enfrastrüktür düz yazı ika ihtiyacını boş kılıyor.”

Starlink’in maliyeti ne kadar ve kim yoluyla kullanılacak?

Müşterilerden aylık 99 ÇAKER doları alıyor. Uydulara kanıksamak üzere müstelzim çanak ve yönlendiricinin maliyeti 549 dolar. amma velakin, İngiltere’deki hanelerin yüzdelik 96’sı ve SU ile BENDE’deki hanelerin yüzdelik 90’ı doğrusu efdal aceleci internet erişimine sahip.

Londra Üniversitesi Gök Politikası ve Hukuku Enstitüsü Direktörü Profesör Said Mosteshar, “Gelişmiş dünyanın çoğunun bağlantısı doğrusu ferah” diyor. “Gelirlerini pazarın amiyane bire bir payından elde etmeyi umuyorlar.”

Şeriklik, şu anda kapsadığı 36 ülkede – genellikle Kuzey Amerika, Avrupa ve Güneydoğu Asya Adaları’nda – 400.000 abonesi olduğunu söylüyor. Bunlar beyninde hem haneler hem birlikte işletmeler var.

Ati sene, Starlink kapsamını genel ağ elektrik gücünün elan bir iki olduğu Afrika, Cenup Amerika ve Asya’üstelik genişletmeyi planlıyor.

Chris Hall, “Starlink’in fiyatları Afrika’daki birçok ayak için çokça faziletkâr cins” diyor. “Ancak ücra bölgelerdeki okulları ve hastaneleri internete bağlamada kocaman bire bir tekellüf oynayabilir.”

Starlink Ukrayna’ya zahir müzaheret ediyor?

Rus güçleri Ukrayna’de ilerlerken ülkedeki genel ağ servislerini kapattılar ve içtimai iletişim araçları sitelerini bloke etmeye çalıştılar.

Elon Musk, nehiy başladıktan derakap bilahare Starlink’i Ukrayna’üstelik kullanıma sundu. Starlink’in yaklaşık 15.000 adet çanak ve yönlendirici seti ülkeye gönderildi.

Chris Hall, “Starlink, kamu hizmetleri ve hükümet kabil işlerin aynen devam etmesini sağladı” diyor. “Ruslar onu aylak arkaç getirmenin ayrımsız yolunu bulamadılar.” Starlink, çarpışma alanında dahi kullanıldı.

Kings College Üniversitesi’nde defans alanında çalışmalar yürüten Dr. Marina Miron, “Ukrayna kuvvetleri onu, söz gelişi, karargah ve sahadaki birlikler ortada, bildirişim inşa etmek için kullanıyor” diyor. “Sinyalleri amiyane radyo sinyalleri gibi engellenemiyor ve kitin kurulması hemen 15 an sürüyor.”

Starlink uzayda karmaşa mı yaratıyor?

Starlink’e katma yerine, peyk genel ağ hizmetleri örümcek OneWeb ve Viasat gibi rakipleri da binlerce uyduyu pahal Acun yörüngesine yerleştiriyor.

Said Mosteshar, bunun sorunlara defa açacağını söylüyor: “Çarpışmalar açısından alanı her an daha az sakıncasız arkaç getiriyor.” Uydular sair araçlara çarpabilir ve gerileme parçaları oluşturabilir ve bunlar birlikte yüksek hızlarda uçarken haddinden fazla henüz aşkın hasara illet gibi.
Son zamanlarda, Starlink uydularını içeren tıpkı kol ilçe çarkıt atlatıldı. Bunlar arasında Çin’in gök istasyonunu içereni üstelik vardı.

Portsmouth Üniversitesi’nden Dr. King, “Çok çok kıvılcım varsa, gelecekte aheste Acun yörüngesini kullanılamaz kuzuluk getirebilir” diyor. “Ve ağırbaşlı Dünya yörüngesinden, navigasyon uydularımızın ve uz iletişim uydularımızın bulunduğu daha erdemli yörüngelere çıkamayabiliriz.”

Starlink uyduları İstanbul’dan görüntülendi

 

Starlink, Rusya – Ukrayna savaşını pekâlâ etkiledi?

 

SpaceX’den uzaya 53 Starlink uydusu

 

Share: