Muğla gündem haberi: Muğla’da bulunan “kayaçayı” literatüre girdi

Muğla’nın Milas ilçesinde kâin, Ballıbabagiller ailesine ilişik endemik bitki literatüre girdi.

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde işyar dirim bilimi öğretmeni Dr. Özal Güner’in kayalık alanda tespit ettiği çiçeğe “Milas kayaçayı” ismi verildi.

Güner, AA muhabirine, doğadaki bitkilere iri ilgisinin olduğunu ve 10 yılı fazla ayrımsız süredir Türkiye’nin farklı yerlerinde yerey çalışması gerçekleştirdiğini belirtti.

Muğla’nın Milas ilçesi kırsalındaki Han, Çukurköy ve Karabükü mahalleri arasında 2018 yılında yaptığı yerey çalışması sırasında, kayalık alanda yayılış gösteren aynı bitkiye rastladığını anlatan Güner, bu bitkinin farklı benzeri yapısının olduğunu gördüğünü söyledi.

Güner, Türkiye’de kayaçayı evet dahi deliçay kendisine bilinen bitkinin dirim alanının 600-1000 metre arasında olduğunu anlatım ederek, şöyle konuştu:

“Kayaçayı üzerinde 9 yıla mail bir süredir çalışmam olduğu için bu bitkinin (Milas kayaçayı) değişik olduğunu gördüğüm zaman anladım. Bununla ilişkin gökçe yazın çalışmasını, laboratuvar çalışmasını yaptıktan sonraları, bulduğum bu bitkinin bilgi dünyasında şu asıl büyüklüğünde isimsiz aynı asıl olduğunu ortaya koyarak makalesini hazırladım. Uluslararası alanda akseptans gören Phytotaxa dergisine makalemizi gönderdik. Makalemiz anlaşılan benzeri hakem sürecinden geçtikten sonraları yayımlandı ve bitkimiz veri dünyasına tanıtıldı. Bitkimize ‘Milas kayaçayı’ ismini verdik.”

65 türü Türkiye’de

Eskimemiş bulduğu “Milas kayaçayı” ile bugüne kadar literatüre 6 türü kazandırdığını tamlayan Güner, Türkiye’nin kayaçayı yönünden kebir tıpkı biçim olduğunu ve bu endemik türlerin korunarak ati kuşaklara aktarılmasının balaban önem teşekkül ettiğini söyledi.

Kayaçayı türünün dünyada Avustralya ve Yeni Zelanda haricinde degaje benzeri alanda yayılış gösterdiğini vurgulayan Güner, şunları kaydetti:

“Bu nebat üstünde 9 yılı aşkındır çeşitli çalışmalar yaptım, bu laf benim eksperlik alanım oldu. en üst literatüre bakarak dünyada 370 kayaçayı bulunuyor. Ülkemizde bu aynı sonuç bulduğumuz türle alay malay 121 oldu, şu anda 65 türümüz dünyada vakit kaybetmeden Türkiye’de bulunuyor. Bu yönüyle Türkiye kayaçayının gen merkezi konumundadır. Bodur boylu ve bati yapraklı olan Milas kayaçayının yaşadığı toprak natür harikası jeomorfolojik oluşumlara ocak sahipliği yapmaktadır. Bu bitkinin daha açık alanlara yayılması, türün neslinin devamı için çokça önemlidir zira ekstrem otlatma ve misil tevsi faaliyetleri bitkinin popülasyonuna kötülük verebilmektedir ayrıca bölgede çıkan orman yangınları bile bu türün devamlılığına büyük engel vermektedir. Milas kayaçayının birlikte gayrı endemik türlerde olduğu üzere mutlaka koruma altına alınması gerekmektedir.”

Share: