Minik Mehmet doktorların başarılı operasyonuyla yeniden parmaklarını oynattı

Minik Mehmet doktorların kalburüstü operasyonuyla yeniden parmaklarını oynattı

KARABÜK – Sobayla kontak etmesi dolayısıyla elinde oluşan yanıklar sonrası kontraksiyon (kasların kasılması hareketi) gelişen 2 buçuk yaşındaki Mehmet Akif Karadağ Karabük’teki plastik ve yavru cerrahisinin muvaffakiyetli operasyonuyla baştan parmaklarını oynatabilme imkanına kavuştu.

Mehmet Akif Karadağ isimli basit çocuğun apaz içerisinde geçen yıl yanan sobaya ilişki etmesi nedeniyle sakil derecede ızdıraplı oluştu. Benzeri müddet sonra gelişen kontraksiyonla alay malay Karadağ parmaklarını cereyan ettirememeye başladı. Temel Öznur Karadağ, çocuğunun tedavisi üzere gittiği ayrımlı şehirlerde istediği sonucu alamayınca Karabük’e izansız dönerek Karabük Yetişek ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Çocuk Cerrahi Bilirkişi Dr. Gözde Şakul ile Plastik Cerrahi Op. Dr. Nijat Babaev’in kudretli operasyonu ile 2.5 yaşındaki çocuğun elindeki kontraksiyonları açarak yeniden parmaklarını oynatabilmesini sağladı.

İhlas Bilgi Ajansı muhabirine konuşan Bilirkişi Dr. Gözde Şavul, soba ile bağlanak yanığının kendileri üzere sunma sıkıntılı grup olduğunu belirterek, “Çünkü ızdıraplı dip ayrımsız yerleşimdedir ve hastanın gelişigüzel iki avuç kısmında acılı olduğu için kontrakta olup pençe kabilinden kalma ihtimali vardır” dedi.

Mehmet Akif Karadağ’da önce dönemde yapılan müdahaleye rağmen kontraktür dedikleri problemin geliştiğini tabir den Şavul, “Henüz sonrası eş ile operasyon konusunda görüştük. Eş üstelik umum balaban aynı aza olduğu için daha değişik yerlerde yaptırmak istediler. İki posta bambaşka şehirlerde züğürt ameliyat oldu fakat bu bahsettiğim kontraktür henüz aşkın ilerledi. 1 yılın böylelikle rahatsız daha çok avcunu açamaz hale gelmişti. Nijat hocamız hastanemize atandı. Onunla bu hastayı yeniden değerlendirdik o birlikte bunu birlikte yapabileceğimizi söyledi” şeklinde konuştu.

“Dolayısıyla bu hastaları işler söylemek çok ağırlık”

Gerçekleştirilen faaliyetler hakkında vukuf veren Op.Dr. Nijat Babaev, ise “Ayrıntılı bölüm kederli komplikasyonu ile danışıldı bana. Üzüntülü kontraktürü dediğimiz alelhusus dördüncü ve beşinci parmağında ve apaz içerisinde kontraksiyonları vardı. Bu yüzden elini açamıyordu. Ameliyata aldık. Bu ameliyatlarda hastalar yüz kere cerrahi müdahale olduğu üzere yanıktan bilahare bu bölgede parmağı mugaddi damarların anatomisi karışıyor. Zımnında bu hastaları işler demek çokça el” ifadelerini kullandı.

“Gözde Hanımla beraber daraç cerrahi yöntemlerle mikroskop altında o yaradılış ve sinirleri koruyarak seçme parmağa giden damar ve asap paketini koruyarak kontraktürlerini açmaya çalıştık” diyen Babaev şunları söyledi: “Bizim için özellikli durumlardan benzeri tanesi parmağın üzerinde olan doku defektini gine kişi dokuları ile toplamak istiyorduk. Çünkü yeniden kontraksiyon tekrarlayabilirdi. Flaş Hanımla ameliyat içerisinde konuşarak güzelce bir cerrahi müdahale yaptık. Sırtından aldığımız aynı dokuyu parmağına getirdik. Böylece parmaktaki tendom, sinir ve damarların üzerini öz dokusuyla örterek sonradan gelişecek kontraksiyonu üstelik önlemiş olduk. Apaz içerisindeki hep kontaksiyonları açtıktan sonra biz koşa aşamalı yapı düşündük. Avuç içerisini engelsiz bıraktık. Başhekimlikle konuşup biraz pahalı olan tıpkısı malzemeyle önceki orayı kapattık. Henüz sonradan tekrar kasıktan aldığımız yamayla apaz içerisini de kapattık. Sonunda kontraksiyon açılmasını sağlamış olduk.”

Bölgede geçmiş kudretli ameliyatı gerçekleştirdiklerini anlatan Babaev “Şu müdrike aynı ülkü namevcut. İstediğimiz kadar gidiyor. Parmaktaki duyular ve hareketler de alışılagelen” dedi.

Eğitim Bilimi ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nihat Yılmaz birlikte peş merkezlerde yapılamayan tıpkı ameliyatın hastanelerinde yapılmasının gurur verici olduğunu söyledi.

Tedavi amacıyla gitmedikleri benzeri saha kalmadığını nâkil anne Öznur Karadağ, başarılı ameliyatla oğlunu sağlığına kavuşturan keyif çalışanlarına teşekkür etti.

Share: