Metin Lokumcu’nun Ocak Avukatı Eyüpoğlu: “Dayanışmayı, Uğraş ve Kararlılığı Yükseltmeye Devam Edeceğiz”

ESRA FER PERVAN

Öğretmen Dayanabilen Lokumcu’nun; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemde Hopa ziyareti sırasında yaşanan olaylarda polisin biber gazı kullanması zımnında kalp aksesi geçirerek hayatını yitirmesiyle ilişik 13 polis güçleri hakkındaki yargılamanın bugün yapılan duruşmasının ardından avukatlar, baro ve siyasi parti temsilcileri açıklama yaptı. Ailenin avukatı Meriç Eyüboğlu, “Biz elan Trabzon’de burada mütebeddil gelgel koşullarında imdi buluşacağız, bu yolculuk elan uzun sürecek. Dayanışmaya bu mücadeleyi bu kararlığı inadı yükseltmeye devam edeceğiz” dedi.

Öğretmen Metin Lokumcu’nun; Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın başvekil olduğu dönemde Artvin’in Hopa ilçesine ziyareti sırasında yaşanan olaylarda polisin biber gazı kullanması zımnında kalp krizi geçirerek hayatını yitirmesi ile ait 13 polis hakkındaki entelekt bugün, Trabzon 2. Bati Ceza Mahkemesi’nde bitmeme etti.

“BILCÜMLE TALEPLERİMİZ BU AŞAMADA REDDEDİLDİ”

Duruşmanın peşi sıra açıklama işleyen Lokumcu ailesinin avukatı Meriç Eyüpoğlu, şunları söyledi:

“Bindi ve dayanışma üzere gelenler yalnız vekiller, siyasal parti temsilcileri değil barolardan dahi ahenktar adına bindi ve dayanışmaya geliyorlar. Artvin Barosu bizi tek serbest bırakmadı. Artvin Barosu doğrusu aile sahiplerinden birisi, o yüzden bu yolda beraber yürümeye bitmeme edeceğiz. Bugün sair günlere göre elan güdük bir murafaa oldu. Komutan değişikliği vardı bizde bu başbuğ değişikliğinin bu kadar devir bilahare bu sevgili küşade, sav açıldıktan sonraları bu kadar oturum görülmüş, sorgular eksiksiz bu aşamada aynı başbuğ değişikliğinin ne vukuf geleceğini zül ediyorduk. O yüzden bugün tıpkı merakla geldik. Size bununla ilgilendiren tıpkı kıymetlendirme yapamayacağız, hep taleplerimiz bu aşamada reddedildi. İlerleyen duruşmalara bakacağız. Bununla ilişkin yorumları ilerleyen zamanlarda yapacağız. Bugün iki tanığımız vardı onları dinledik. Bir sonraki mahkeme aile böylece olacak ve mahsus iki çevrim olacak. Belki bizim bildirdiğimiz şahitler dinlenecek amma bu daha netleşmedi. Biz elan Trabzon’üstelik burada değişen gelgel koşullarında imdi buluşacağız. Bu seyahat henüz uzun sürecek. Dayanışmaya bu mücadeleyi bu kararlığı inadı yükseltmeye devam edeceğiz.”

“SORUMLULAR ÜSTÜNE YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİLİZ”

Artvin Barosu Başkanı Arkaç Vasıl, bibi sorumlular karşı tam hikmet ve emir veren birimin dahi anlaşılan olmadığını rapor ederek şöyle konuştu:

“Bizler hangi efsus kim 12 yıla andıran bire bir süredir bu davayı izliyoruz takip ediyoruz. Fakat üzülerek belirtmeliyim ki sosyal olaylarda bu dosyada dahi örnek oldu tığ orantısız vahim kullanıldığında tamlık adına kimin sorumlu olduğunu bibi bulamadık. Hiyerarşik adına ne kadar doğal gaz kullanıldı, telsiz kayıtlarında 3 bölgeden gelen acara kuvvetin gazlarının bittiği söylendi. Yeryüzü basiti hangi büyüklüğünde gazınız vardı şu yıl, şu kadar benzeri metre dördül içerisinde kullanılıp bitirildiğinde orantısız ve baş döndürücü miktarda kullanıldığı aşikardır. Ferman veren yahut alanda mevcut acara kuvvetin kapalı olduğu birim Artvin mi Hopa mı Kemalpaşa mı Artvin Valiliği mi yoksa İl Güvenlik Müdürlüğü mü ne yerine bunu da anlayamadık. Sosyal olaylarda tığ demokratik haklarımızı kullanırken kimsenin koruması altında olamamışız. Sorumluyu bulurken bile bu kadar dokunaklı yargılamalar yapıyoruz, bu büyüklüğünde adam katılıyor hala açık kendisine sorumlular üstüne ehliyetli bilgiye eş olamadık. çıktı da sosyal durumlar olacak. Bizler demokratik haklarımızı kullanacağız amma tığ bu hakları kullanırken devletin hangi biriminin koruması altında olduğumuzu bilemeyeceğiz.”

Takatli Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu ise, “Tığ büyük tıpkı aileyiz siz olduğumuz sürece biz güçlüyüz, bize bu dayanışmayı gösterdiğiniz üzere ailem yerine teşekkürname ediyorum. Bugün yeni aynı heyetle karşılaştık meraklıyız. Şu yargılama bütün taleplerimiz reddedildi. Adalete varsaymak istiyoruz bu süreçte mücadelemize devam ediyoruz. Siz olduğumuz sürece tığ elan hayatiyetli olacağız” ifadelerini kullandı.

“TÜRE YERİNİ BULANA KADAR DAVAYI TAKİP EDECEĞİZ”

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Lokumcu ailesini kendilerini aileden gördüğünü ve bundan saygınlık duyduğunu belirterek şöyle bitmeme etti:

“Bu kaçıncı buluşmamız bilmiyorum artık kaç el daha hak arayışı mücadelesinde, amma şurası biliyorum Stabil Lokumcu gibi bayrağını, vatanını, toprağını, deresini himaye mücadelesinde aramızdan aldıkları arkadaşlarımıza değme ant topluluk çıkacağız. Bu mücadelede o insanları katiyen yalnız bırakmadık bırakmayacağız. Eş bizi seçme defasında kendi ailesi gibi gördü bizde kendimizi bu ailenin bire bir evladı olarak gördük. Doğruluk anlayışımız sonuna kadar sürecek. Gönül istiyor ki bu ülkede düşünenler toprağına eş çıkanlar öldürülmesin, öldürülenler unutulmasın. Doğruluk yerini bulana kadar davayı takip etmeye bitmeme edeceğiz.”

“BU ÜLKE UMUDUN VE ÖZGÜRLÜĞÜN ÜLKESİ OLSUN”

CHP Artvin Saylav ve Erdemli Düzen Bağı Oturmuş Başkanı Amaç Bayraktutan, yargılamanın Artvin’bile olması gerektiğini ve asayiş gerekçesiyle Trabzon’a taşındığını belirterek şöyle bitmeme etti:

“Haddizatında bu mahkemenin yargılamanın yapılacağı vadi Trabzon değil önce onu ortaya koyalım. Türk ukubet yargılamasının ana kuralı suçun işlendiği yerdeki mahkemedir. Bu nedir Hopa’dır asliyedir, Artvin Gösterişli Ukubet Mahkemesi’dir. Asayiş esbabımucibe gösterilerek Artvin’den onlarca kilometre uzakta yargılaması yapılması başlı başına aynı garabettir. Amma umum bunlara rağmen bugün mahkemede şehadet ettim, otopsi tutanağında özlük imzam vardı. Orada gördüklerimi dahi murafaa heyetine en ettim. Murafaa heyetinin istimara yapacağına inanıyoruz. Doğruluk duygusunun ne kadar yetişkin olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Hep müdrike yapanları dosyada yan olanları, karışan olanları, savunma olanları hepsinin bir duygudaşlık yapması Pek Lokumcu’nun kardeşi, babası, oğlunun namına kendilerini koyarak kişi bağırsak dünyalarında bir kere henüz imtihan etmelerini istiyorum. Buraya sayın umumi başkanımızın talimatlarıyla geldik. Umumi başkanımızla gelmeden görüştük onun talimatlarıyla buradayız. Cumhuriyet Altını Ahali Partisi kurumsal kimliği kendisine Dayanıklı Lokumcu davasını sonuna büyüklüğünde takip edeceğiz. Bu ülkede ayrımsız kat elan Dayanıklı Lokumcular ölmesin. Bu mutluluk umudun ve özgürlüğün ülkesi olsun.”

“31 MAYIS 2011 TARİHİ TÜRKİYE DEMOKRASİ TARİHİNE YAZILMIŞ BİR TARİHTİR”

Kimyasal ve biber gazlarının yasaklanmasının bu mahkemenin tıpkı demokratik tıpkı talebi olduğunu tamlayan Sol Öğür Meclis Üyesi Alper Taş de şöyle konuştu:

“Mahkeme heyeti değişti. Adaletli tıpkısı müdrike bekliyoruz ama 31 Mayıs 2011 tarihi Türkiye demokratlık tarihine merkum aynı tarihtir. O çağ Hopa halkı demokratik haklarını girmek istemiştir bu bastırılma sürecinde Kip Lokumcu arkadaşımız hayatını kaybetmiştir. Bire Bir demokratlık, doğa şehididir. Zaman mahkemede Yüksel Çorbacıoğlu da ifade etti olayların hareket şekli bellidir. Bizzat Hopa halkının cezalandırılmasıdır söz konusu olan, bunu biliyoruz. Son ne olursa olsun el erki mücadelesi açısından balaban aynı tarihtir. Bu tarihe erbap çıkmamız gerekiyor. Zira Pek Lokumcu emeği savundu insanı savundu doğayı savundu bizde emeği, insanı ve doğayı savunuyoruz. Genelde mahkemede doğal gaz oranının kendisi konuşuluyor gaz oranı nasıldı birkaç mıydı çokça muydu? Çıktı kimyevi gazlar ve biber gazının kullanımı yasaklanmalı sosyal eylemlerde içtimai olaylarda biber gazı kullanımı yasaklanmalıdır zira ölüme sebebiyet vermektedir. Mütehammil Lokumcu sadece aynı örnektir bambaşka örnekleri birlikte vardır. Biber gazlarının yasaklanması talebini de bu mahkemenin benzeri demokratik talebi yerine kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

“ORANTISIZ VAHIM KULLANILDIĞINA HEP BU ARADA TANIK OLDUK”

Devletin kullandığı gücün bire bir abus kendisine anlattığını belirten HDP Karadeniz Bölgesi Eş Sözcüsü Fatma Çelik, şöyle konuştu:

“Bugün davanın 8. duruşmasını hep bu arada strateji ettik. Sonuna kadar dahi bu davanın takipçisiyiz. Karadeniz’in değişik farklı illerinden birlikte mevrut arkadaşlarımız oldu. Bu davayı neden sahipleniyoruz, zira doğayı gözlemek yaşam alanlarımızı gözlemek, özgürlüğü gözlemek bunu Mukavim Lokumcu’yla gelişigüzel mukayyet olmak Metanetli Lokumcu’nun anısını keyiflendirmek, davayı ülkenin gündemine oyulgamak hepimiz amacıyla aynı görev. It Canlı Lokumcu’nun başına gelenler esasında değişik tıpkısı sıkıntı dahi teşkil ediyor. Şunu anlatıyor; oran beğenilen doğal gaz fişeği ile biber gazı ile demokratik hakkını kullanan, ihtarname hakkını kullanan topluluklara ya da direnen güçlere esasında tıpkı tuhaf gibi göstermeye çalışıyor. Olaydan bilahare bile haddinden fazla el buna şahit olduk. Orantısız biçimde yoğun kullanıldığını, güç biçimde gaz kullanıldığına bilcümle beraber tanık olduk. Biz direnişimizi hep beraber sürdürmeye devam edeceğiz. Mukavim Lokumcu anısını yaşatmak için bu davayı takkadak hayatını kaybettiği amacıyla değil bundan sonra toplumsal bire bir sav olduğu üzere çok daha mutluluk gündemine sokmak benzeri görevdir.”



Share: