Memur ve mütekait aylık artışlarını içeren yasa teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

TBMM Umumi Kurulunda Içtimai Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Gâh Kanunlarda ve 375 Az Kanun Mesabesinde Kararnamede Fark Yapılmasına Dayalı Yasa Teklifi kabul edilerek yasalaştı.

Yasaya bakarak, zayıflık, kusur, ahiret yolculuğu aylığı düzlük emekliler ve türe sahiplerine dosya bazında 3 bin 500 liralık olarak öngörülen maaş minimum ödeme tutarı 5 bin 500 liraya çıkarılacak.

Hizmet akdi ile ayrımsız veya bedaheten fazla işveren yoluyla çalıştırılanlar; köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine sınırlanmış olmaksızın kişi yerine ve adına özgür çalışanlardan ticari vergi yahut serbest çığır kazancı zımnında temel yahut yalınç usulde dirimsel vergisi mükellefi olanlar; dirimlik vergisinden affedilmiş olup esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlar; çok ortaklı şirketlerin umumi heyet üyesi olan ortakları; sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları; ayrıksı şirket ve teçhiz iştiraklerinin ise eksiksiz ortakları; tarımsal faaliyette bulunanlara ödenen dirimsel ve aylıklar, Ocak 2023’ten laflamak için yüzde 30 oranında artırılacak.

Kanuna bakarak, minimum ecir desteği karı-haziran 2023’te de devam edecek.

Bu kapsamda haklarında teferruatlı vadeli sigorta kolları hükümleri meri sigortalıları işveren işverenlerce, 2022’nin tıpkısı ayına ilgilendiren SGK’ye verilen mahiye prim ve bakım belgelerinde yahut muhtasar ve prim bakım beyannamelerinde prime temel günlük kazancı 250 teklik ve altında bildirilen sigortalıların bütün prim ödeme devir sayısını geçmemek için, 2023’te cari aya ilgilendiren verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim bakım beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ait mecmu prim ödeme zaman sayısının; 2023 yılı zarfında ilk kez bu şümul alınan aksiyon yerlerinden bildirilen sigortalılara ilgili toplanmış prim ifa ahit sayısının; karı-haziran 2023 dönemi üzere günce 13,33 lira ile çarpımı sonucu bulunacak cirim, bu işverenlerin SGK’ye ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve bu miktar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Prime anne günce kazanç tutarı, şişman iş sözleşmesine bağımlı hür teşebbüs işverenlerine ait hisse senedi yerleri amacıyla 500 teklik namına esas alınacak.

???????Kovid-19 salgını dolayısıyla yapılan kısa çalışma ödemelerinde hatalı işlemlerden ufuk hizmetleri SGK’ye kalık bildirilen sigortalıların hizmetleri fiili duruma getirilecek.

Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Familya-30 Haziran 2023 tarihleri arasındaki devir için para şişkinliği farkı karışma uygulanması öngörülen yüzdelik 16,48 artma oranı, yüzde 13,52 benek eklenerek yüzdelik 30 yerine uygulanacak. Bu kapsamdaki yüzdelik 13,52 puanlık arttırma cesamet, benzeri döneme ait şişkinlik farkı hesaplamasında dikkate alınmayacak.

Sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine müteveccih kanun teklifi zaman Meclise sunulacak

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali için Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), murahhas futbol kulüpleri ve organizasyonda vazifeli hukuksal kişilerden hareket yeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlara, bu müsabaka dolayısıyla yapılacak mülk teslimleri ve bakım ifaları ile bunların bu yarışma dolayısıyla yapacakları servet teslimleri ve hizmet ifaları KDV, gelir ve kurumlar vergisinden derogasyon olacak.

Genel Kurul’da yapılan oylama öncesinde küçümseme rica eden CHP, İYİ Parti ve HDP kadro başkanvekilleri, yapılan zamları sıkı bulduklarını fakat teklife “evet” oyu vereceklerini açıkladı. Teklif, oybirliğiyle akseptans edildi.

YANLIŞSIZ Fırka Kol Başkanvekili Dinamit Ensesi Kalın, 500 bin kontratlı personelin kadroya geçirilmesine yönelik kanun teklifini da bugün Meclise sunacaklarını bildirdi.

TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, teklifin kanunlaşması sonrasında birleşimi, saat 14.00’de katlanmak için kapattı.

Share: