Medical Point Gaziantep Hastanesi’nden kalburüstü “kaynak göze” operasyonu

İç hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İlhami Kiki, “Hastamıza nısıf ahenkli oğlundan ilik nakli gerçekleştirdik ve çakal çalışmalarımız neticesinde uygun tedbirleri alarak bu hastanın aktarım sürecinin sorunsuz bire bir şekilde atlatmasına apotr olduk. Son adına hastamızın çağ değerleri normale döndü. Nedeniyle hastamızın dem değerleri daha çok kendini idame ettirebilecek düzeye geldi.” bilgisini paylaştı.

Medical Point Gaziantep Hastanesi’nden yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş’tan gelerek oğlundan alınan cins göze ile sağlığına munsap 66 yaşındaki Ayşe Sapkıran, can tutundu???????.

Faaliyetler için bilgelik veren Prof. Dr. Kiki, yaşı dolayısıyla hastanın mızrap iliği naklinin riskli adına akseptans edildiğini anımsatarak, bir zaman bu yaşların kemik iliği nakli için makul sıfır yaşlar yerine bilindiğini aktardı.

İlik nakillerinde sunu nazik sorunun, başkasından yapılan ilik naklinde yaşandığını ve akıllıca donörü bulmanın çokça heybetli olduğunu belirten Kiki, şunları kaydetti:

“Bambaşka aynı anlatım ile hastanın kardeşinden, akrabalarından ya dahi akraba dışı bireylerin ‘mızrap iliğinden’ yahut ‘çevre kanından (damarlarındaki kandan)’ kök hücrelerin alınıp, hastaya alıntı edilmesi işlemine allojeneik mahiyet hücre nakli adı verilmektedir. Aynı esas ve babadan dünyaya mevrut kardeşlerde ana göze parçalanmamış tınlamalı olma şansı yüzde 25’tir. Bu uyumun sağlanmadığı durumlarda ise ikinci almaşık kemik iliği bankasından akla yatkın donörü bulabilmektir.

Daha geçmiş nısıf ahenkli nakille yapılan çalışmalarda rate sonuçlar alındığı üzere bu formül kullanılmamaktaydı. Ancak mail zamanda gelişen tekniklerle yarı ağır ezgi kardeş veya akraba vericilerden dahi aktarım kudretli benzeri şekilde gerçekleştirilmeye başlandı. Bu durumda çabucak herkesin akla yatkın donörü olabiliyor çünkü tıpkısı insana yarı ahenkli çocuğundan, babasından veya annesinden aktarım gerçekleştirilebiliyor.”

Kiki sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hastamız Ayşe Sapkıran’ın aynı kardeşi vardı o da nakil amacıyla ahenktar değildi yaşı doğacak boyuttaydı. Bunun için ilik bankasına dahi başvurulmuştu. İlik bankasında üstelik akıllıca ilik bulunamamıştı. Zaman ilerledikçe de hastamızın hastalığı nüksedebilirdi ve nakil şansını kaybedebilirdi. Bu hastamıza nısıf ahenkli oğlundan ilik nakli gerçekleştirdik ve çakal çalışmalarımız neticesinde uygun tedbirleri alarak bu hastanın aktarım sürecinin problemsiz tıpkı şekilde atlatmasına havari olduk. Serencam olarak hastamızın koku değerleri normale döndü. Oğlundan aldığımız ilik vücudunda uyum sağlamaya başladı. Dolayısıyla hastamızın soluk değerleri daha çok kendini idame ettirebilecek düzeye geldi. Serencam adına, bu hastamızı taburcu ettik.”

Prof. Dr. Kiki, hastanın önceki kontrolünde kan değerlerinin az çok bereketli olduğunu, aktarım edilen iliğin vücutla barışık durumda olduğunu, iliğin aktif kendisine görevini yaptığını, hastanın şu dakika gür aynı bakımla taharri altında olduğunu bildirdi.

Share: