Mardin’de nazil seyyar sayısı 9 ayda 750 bini aştı

Çıplak hava müzesi konumundaki medeniyetler şehri Mardin’birlikte 9 ayda 750 binden çok seyyah konakladı.

Tarihi ve tescilli yapılarıyla demet gören, farklı ilmek, açar ve kültürden insanların hoşgörüyle, arkadaşça yaşadığı kentte güzün turizm hareketliliği sürüyor.

Tarihi camileri, medreseleri, kiliseleri, elverişsiz sokakları ve taş evleriyle gezgin çekici kenti, yılın geçmiş 9 ayında 2 milyonu fazla ziyaretçi alay malay gezdi, binlerce seyyah de atlamak amacıyla yeğleme etti.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Şehremaneti Başbuğ Vekili Mahmut Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin turizmde yakaladığı ivmeyi sürdüğünü söyledi.

“Girişimcilerimizin yatırım yapmalarını bekliyoruz”

Kentte bu yılın 9 ayında 750 bini çok turistin konakladığını, değme musahabe edenlerin sayısının birlikte 2 milyonu aştığını ifade eden Demirtaş, küsurat ilişki zımnında ilkin ülke dışında hareketli Mardinliler oluşmak için hep girişimcilere yatırım çağrısı yaptıklarını belirtti. Demirtaş, şunları söyledi:

“Girişimcilerimizin gelip burada envestisman yapmalarını bekliyoruz. Gezici sayısı artınca yeryüzü nazik problemimiz konaklama. Hele otel üstüne haddinden fazla vahim ayrımsız gerekseme var. Misafirlerimizi bitişik illere yönlendirdiğimiz devir birlikte yer bulamadığımız oluyor. Bütün yatırımcılarımızın Mardin’üstelik turizme yönelik yatırım yapmasında kâr var. Onları arz bodur zamanda bekliyoruz. Temas konuda apotr olacağımızı beyan etmek istiyorum.”

Kente gelen misafirlerin özellikle tarihle çöz içe olmayı ve tarihi konaklarda konaklamayı umu ettiğini anlatan Demirtaş, tarihi konakların bir bir otele dönüştüğünü kaydetti.

Kaçak yapılar yıkılarak tarihin görünürlüğü ortaya çıkarılıyor

Demirtaş, Il ve Büyükşehir Belediyesi namına 2 yıldan bu yana cephe ıslah, yenileme ve sokak sağlıklaştırması yaptıklarını dile getirdi.

Betonarme ve geriden geriye yapıları yıkmaya başladıklarını tamlayan Demirtaş, “Asamble yoluyla onaylanmış tahminî 240 binadan 150’sini yıktık. Bu, tarihin henüz de güzel bir şekilde ortaya çıkmasını sağladı ve oraların elan cazip olmaya başladığını görüyoruz. Özellikle girişimcilerimizin betonarme binaları yıktıktan sonraları orada yatırım yapmaları daha birlikte kolaylaşıyor. İnşallah bu yılın sonuna kadar mütezayit binaların tamamını yıkmayı düşünüyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Demirtaş, belirleme edilen 1000’e yakın binanın dahi gelecek sene katabolizma çalışmalarını sürdüreceklerini, çalışmaların tamamlanmasıyla hem yatırım alanlarının ortaya çıkacağını hem üstelik eskimemiş destinasyon noktalarının artacağını söyledi.

Hedeflerinin teferruatlı vadede nazil kişi ve konaklanan çevrim sayısını tezyit etmek olduğunu anlatan Demirtaş, “Turisti bu bölgede henüz fazla tutarak turizm gelirimizin temas güzeşte bölüm artmasını sağlayacağız. Mardin sıra kokuyor. Bu tarihi bütün dünya ile buluşturmayı istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Korkulu arzu var”

Turizm firması as direktörü Mekin Yıkılmazsoy, kullanılmamış kalem koronavirüs salgını sonrasında hars turlarına ilginin arttığını belirtti.

Güneydoğu Küçük Asya Bölgesi ve alelhusus Mardin’e ziyaretçi ilgisinin gün günden arttığına meni eden Yıkılmazsoy, şunları söyledi:

“Yoğun benzeri neşelilik dönemi başladı. Bazı kafileler yoğunluktan kuyrukta araştırmak zorunda kalıyor. Ayrımsız kadro kafile gezerken dışarıda biraz grup ilk kânun bekliyor. Hemen yerli gezmen değil parçalanmamış dünyanın gözünün olduğu benzeri yer. Türk, Kürt, Zenci, Süryani, Dindar kâffesi bir arada, barış ortamında yaşıyor. Bu dünyada ender tanıdık tıpkı uzanım. Farklı dillerin, dinlerin benzeri arada yaşadığı tıpkı coğrafya olduğu üzere burası bilcümle sargı çekecek.”

Esnaf Görgülü Yertüm birlikte Mardin’da özelikle güzün ağır bire bir dolaşma yaşadıklarını tabir ederek, “Aheste tıpkı murat var. Hazırladıklarımızı yaptık. Hep misafirleri bekliyoruz.” dedi.

Bursa’dan kenti gezmeye gelen Neriman Balıkçı, Mardin’e ilk defa geldiğini, kentin güzelliklerine hayran kaldığını, herkesin bu şehri görmesini istediğini belirtti.

Almanya’dan gelen Martina Hiolmann dahi Mardin’in çok adamakıllı tıpkısı şehir olduğunu, burada kendilerini haddinden fazla bereketli hissettiklerini dile getirdi.

Share: