Malatya’daki Uykuluk Nakli Enstitüsü’nde cerrahlar öğreniyor, hastalar iyileşiyor

Uykuluk naklinde uluslararası başarılara imza atan ve bünyesinde dünyaca adlı cerrahların fariza yaptığı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tababet Merkezi Uykuluk Nakli Enstitüsü, gerçekleştirdiği nakillerle adından söz ettiriyor.

Uykuluk nakli sayısında Avrupa’birlikte bir numara, dünyada ikinci sırada mevcut merkezde, geçen sene Türkiye genelindeki 1530 karaciğer naklinin 231’i gerçekleştirildi.

Tababet merkezi, çalışmaları yerinde gidermek ve repertuvar yolmak talip yerel ve ecnebi çok sayıdaki operatör ile akademisyeni bile mihman ediyor.

BENDE ilkin başlamak için çeşitli ülkelerde 55 yıldır uykuluk kanseri konusunda çalışmalar işleyen Prof. Dr. Brian I. Carr’ı bünyesine karışma eden dalan, BENDE, Azerbaycan, Rusya, İsrail, Ürdün, Nijerya ve Malezya kabil muhtelif ülkelerden karaciğer nakli üzerine terbiye almak amacıyla esenlik çalışanlarını ağırlıyor.

Yabancı tabiiyetli akademisyenlerin de görev yaptığı merkezde, bugüne büyüklüğünde birçok şöhretli insan üstelik gerçekleştirilen kudretli nakillerle sağlığına kavuştu.

“Acun ve Avrupa yaptığımız nakilleri yakından izleme ediyor”

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran, AA muhabirine, hastanelerinde 2002’üstelik başladıkları uykuluk nakillerini başarıyla sürdürdüklerini söyledi.

O periyot almanak nakil hedeflerinin 20 olduğunu anlatan Başkıran, bugüne büyüklüğünde 3 bin 400’ün üzerinde karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini tabir etti.

Başkıran, dünya çapında karaciğer naklinde koca benzeri konuma sahip olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Acun ve Avrupa yaptığımız tamam uykuluk nakillerini yakından takip ediyor. Sükse oranımız ise dünyayla bir hassaten bazı hastalıklarda peş seviyedeyiz. Dünyanın bir nice ülkesinden hem karaciğer naklini sanmak talip cerrahlar hem dahi aktarım koyulmak için mevrut hastalarımız var. Şu anda ÇAKER, İsrail, Ürdün, Nijerya ve Malezya’dan karaciğer nakli eğitimi kabul etmek için gelen cerrahlarımız, anestezi hocalarımız ve onkologlarımız var. Türkiye’dahi ise uykuluk nakli olanların muhakkak Malatya hikayesi vardır. Uykuluk naklinin dışında hastanemizde böbrek, uzun iç, pankreas nakli işleyen arkadaşlarımız var. Aynı amme kurumunda bu hizmetleri vermekten çalım duyuyoruz.”

Doç. Dr. Adil Başkıran, merkezlerinde büyük nakiller gerçekleştirdiklerini bildirerek, “Merkezimiz dünyaya değer katıyor. İnsanlar sıkıntılı dışına gidip tedavi olmaya çalışırken bizim hastanemizde neredeyse otama edilemeyen tek hastalık yok. Hep hastalıklara pekâlâ ayrımsız dokunuşumuz vardır. Tabi uykuluk nakli bu işin en son noktası. Uykuluk nakli dünyanın yer baskı ameliyatı ve burada değme ahit nakil ameliyatımız oluyor.” dedi.

“Hedefimiz hayvandan insana karaciğer nakli”

Uzuv bağışını bırakmak amacıyla insanların bilinçlendirilmesi gerektiğine meni fail Başkıran, hareketli vericili uykuluk naklini minimuma indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Başkıran, “Faal vericili nakilde dünyanın aynı numarasıyız. Her dönüş 8 hayat uzuv beklerken ölüyor ve şu anda Türkiye’bile 26 bin 845 birey uzuv bağışı bekliyor. Bunların çoğunluğu böbrek, 2-2 bin 500’ü dahi karaciğer. Hayvandan insana uykuluk nakli konusunda icraat yürütüyoruz. Elan ilk hayvandan insana böbrek ve his nakli yapıldı. Karaciğer nakli bile yapıldı ama kudretli olunamadı. Hedefimiz burada genetik mühendislerimizle hayvandan insana uykuluk naklini gerçekleştirmek. Şayet benzeri zaman hayvandan insana uykuluk nakli yapılacaksa burada yapılmalı.” diyerek konuştu.

Kahramanmaraş’ta yaşayan ve kardeşinden alınan dokuyla sağlığına kavuşan Doğan Karaaslan ise çırılçıplak karaciğer hastası olduğunu söyledi.

Karaaslan, “Bana kardeşim organını verdi ve şu an onun da benim üstelik durumumuz gür. Buradaki hocalarımız birlikte çok ferah. Organ bağışı üstüne herkesin duyarlı olmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Share: