Maaşlarını alamayan fabrika işçilerinden duyurma

Kayseri’nin Tomarza ilçesinde faaliyet gösteren tekstil fabrikasında çalışan işçiler maaşlarının ödenmemesi ve haklarında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla fabrika hakkında yanlışlık duyurusunda bulundu.

23 Haziran 2022 tarihinden itibaren ilçede hayatiyet gösteren oluşum fabrikasında müteharrik bire bir kol işçi maaşlarının ödenmediği, nefer haklarının verilmediği ve ‘sınama süresi’ adı altında sigortasız çalıştırıldıklarını sav ederek, üretimevi yöneticileri karşı mahkemeye suç duyurusunda bulundu. Yanlışlık duyurusunda bulunmadan evvel matbuat açıklaması fail Av. Niyazi Ünalmış; “Dilek isterdi kim, Tomarza ilçemizde, bu matbuat davetini sizlere, Tomarza’nın ince yıllar bilahare kurulmasıyla herkese cümbüş veren fabrikasının iyice bire bir etkinliği amacıyla yapalım. Ama maatteessüf, herkese açılışında coşku veren bu fabrika, öncelikle burada müteharrik işçilerde, sonrasında Tomarza’yı sahiplenen hemşerilerimizde ve en önemlisi bile Kayseri kamuoyunda fon kırıklığı oluşturmuş, Tomarza tarihine karaca bire bir iftira olarak geçmiştir. Haziran ayında açılan bu üretimevi, açıldığı günden faaliyetini durdurduğu güne büyüklüğünde; “deneme süresi” adı altında işçilerini sigortasız çalıştırmış, maaşlarını asgari ücretin altında vermiş, maaşlarını ödememiş evet da kalık ödemiş, çok mesailerini, resmi dinlence ücretlerini ödememiş bir üretimlik namına anıldığı gibi işçilerinin banka hesaplarına yatırılan maaşların işyerindeki muhasebeci eliyle maaş kartı ve şifreleri, iş akitleri feshedileceği gerekçesiyle tehdit edilerek, ellerinden alınmış olması ve maaşların muhasebeci eliyle çekilmesi ile şu anda gündeme gelmektedir. Devletin muhtemelen kurumlarının özlük arkalarında, yanlarında olduğunu söyleyerek, fabrikanın yapılış ve açım aşamasındaki gurur açıklamaları hatırlatılarak işçileri zılgıt fail, işçilere taşlama fail çalıştıran ve yetkilileri, elden işçileri bu anlamda gözdağı ve işçilere hakaret etmekle kalmamıştır. 23 Ilkgüz tarihinde işçilerin aylık kartlarını tehditle ellerinden alarak maaşlarını çekmiş, kişi kriterlerine göre, minimal ücretin çokça altında ücretler ödeyerek kanunu gezinme yoluna gitmişler ve boş Türk Ceza Kanunu’na bakarak cürüm işlemişlerdir. Tomarzalı insanımızın muhtaçlığından, kar devşirmeye etkin bu insanlar emekçilerimizi modern çağda kul kadar çalıştırmış ve haklarını birlikte vermemişlerdir. İşte bu nedenle, işçilerimiz mücadelelerinde haklıdır, haklılıklarını gerek müddeiumumilik nezdinde, gerekse SGK gözetiminde bakmak için mücadelelerine bugünden itibaren başlayacaklardır. Bu mücadeleleri, haklarının serencam kuruşunu alana büyüklüğünde devam edecektir. Süreçte kendilerine sahih mücadelelerinden vazgeçmeleri yönünde, gelebilecek seçkin tip baskıyı kararlılıkla savma edeceklerdir. Bu anlamda sorumluluğu tayin edilen evet birlikte süreçte tayin edilecek kişilerin cezalandırılması için bugün yanlışlık duyurusunda dahi bulunacağız” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Av. Niyazi Ünalmış ve mağdur işçiler, Tomarza Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. – KAYSERİ

Share: