Litvanya Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında yüce kurum oynadığını söyledi

Litvanya Reisicumhur Gitanas Nauseda, Türkiye’nin Rusya- Ukrayna savaşında “askeri ve insancasına konularda muhteşem cafcaf oynadığını” söyledi.

Litvanya basınında çıkan habere bakarak Nauseda, ülkesini görüşme eden Finlandiya Reisicumhur Sauli Niinisto ile payitaht Vilnius’ta kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Nauseda, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumuna dair, “Lüzumlu askeri açıdan lazım insani sorunların ele alınmasında gerekse Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığının durdurulmasında Türkiye’nin kocaman tıpkı tekellüf oynadığından kimsenin şüphesi olmasın.”dedi.

Türkiye’nin yürüttüğü muvaffakiyetli diplomatik çalışmalara değinen Nauseda, Türkiye’nin Ukrayna tahıl ve tahıl ürünlerinin dünyaya ihraç edilmesini kolaylaştıran Mürekkep Karadeniz Hububat Girişimi Anlaşması’ndaki katkılarını vurguladı.

Nauseda, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine dair, “Hoppadak iki talih kaldı. Onaylamanın sonsuz ince sürmemesi gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Finlandiya, NATO çekirdeksel silahlarının ülkeye yerleştirilebileceğini düşünmüyor

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto bile ülkesinin NATO’ya katılımının arkası sıra çekirdeksel silahların Finlandiya topraklarına yerleştirilebileceğini düşünmediğini ve bunu örgen olduktan sonraları değerlendireceklerini kaydetti.

Niinisto, Türkiye’nin kendilerinden çok İsveç’in NATO üyeliği konusunda endişeli olduğunu fakat “İsveç ile umum ele yürümelerinin haddinden fazla oylumlu olduğunu düşündüklerini” aktardı.

Niinisto, Türkiye’nin kendilerinin üyeliğini onaylaması üstüne nikbin olduğuna üstelik meni ederek, “Eninde böylelikle üyeliğimizi onaylayacak. Umarım bu gibi olan yeryüzü kısa sürede gerçekleşir.” ifadesine düzlük verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in ittifaka paydaşlık sürecini ahbaplık etmek üzere zaman Ankara’ya geldi.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’in üstelik ileriki günlerde bire bir gündemle Ankara’yı mülakat etmesi bekleniyor.

Share: