Kuşadası’nda Yıpranmamış Binalara Sismik İzolatör Zorunluluğu Geliyor

Kuşadası Belediyesi, ilçede eskimemiş yapılacak dört kat ve üzerindeki yapılarda sismik yalıtkan kullanımını mecburi ayla ifade etmek amacıyla hazırlıklarını sürdürüyor.
Kuşadası Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli 6 Küçük Ay depremlerinin arkası sıra bire bir yandan facia bölgesine ve kente mevrut depremzedelere yönelik yardımlarını sürdürürken, bire bir yandan dahi kenti muhtemel tıpkısı sarsıntı riskine cebin hazırlıklı kuzuluk değirmek amacıyla mehabetli adımlar attı. 30 Ekim 2021’de Veli Denizi’nde yaşanan ve Kuşadası’nda mahsus 6,9’luk depremin arkası sıra Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurarak çalışmalarını sistematik ağıl getiren Kuşadası Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sıra kaybetmeksizin harekete geçti.
4 HATIM VE ÜZERİ CEMI YAPILARDA ZORUNLU OLACAK
Kent genelindeki riskli yapıların tespiti üzere sürdürdüğü denetleme çalışmalarına yordam veren Kuşadası Belediyesi, sismik yalıtıcı zorunluluğu için da düğmeye bastı. Uray Meclisi’nin Mart kocaoğlan toplantısında İmar ve Kentçilik Müdürlüğü eliyle depremden sonradan derakap kullanılması gereken binalarda, turizm tesislerinde, insanların bodur süreli ve bati adına bulunduğu binaların tamamında, medar bitirme karışma dört kat ve üzerindeki yıpranmamış yapılacak kül konut ve iş yerlerinde sismik yalıtkan kullanımının mecburi hale getirilmesi talep edildi. Bahis İmar Komisyonu’na gönderme edilirken Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, komisyondan çalışmalarını hızlandırmalarını istedi.
“KUŞADASI İÇİN YER İYİSİNİ YAPACAĞIZ”
Başbuğ Ömer Günel, Kahramanmaraş merkezli depremlerle sismik izolatörün öneminin anlaşıldığını belirterek, “Sarsıntı sırasında yapıyı etkileyen yer sarsıntısı yüklerini ve ivmeleri büyük ölçüde yıpratıcı bu izolatörler depremde adam yaşamı üzere ayrımsız hacet haline geldi. Kentimiz Kuşadası bir numara adım yer sarsıntısı bölgesinde meydan alıyor. Sarsıntı kamu ülkemizin olduğu gibi kentimiz Kuşadası’nın üstelik tıpkısı gerçeği ve bu gerçeği göz ardı etmemiz kabil değil. Bu nedenle bakir yapılacak 4 bitirme ve üzerindeki binalarda sismik yalıtıcı kullanımını zorunlu hale getireceğiz. Bu ıztırar bina maliyetlerini yüzde 10-12 oranında artıracaktır. Fakat kayırıcı canı üzere buna olağandan derece. İmar komisyonumuz konuyu uzmanlarla değerlendirerek arz gücük süre içerisinde raporunu hazırlayacak. Uzman isimlerin görüşleri doğrultusunda Kuşadası için bildirme iyisini yapacağız” dedi.

Share: