Kuraklık, Marmaris Söğüt’te hayatı huysuz etkiledi

Kuraklık, Marmaris Söğüt’te hayatı damarı bozuk etkiledi

MUĞLA – Türkiye’nin yer fazla yağmur alan müstakbel ortada düzlük ancak akıbet yıllarda yağmur miktarı genişlik çok mütenakıs iller arasına giren Muğla’da yaşanan susuzluk hayatı menfi etkilemeye başladı. Muğla’nın Marmaris ilçesine 42 kilometre mesafedeki Söğüt mahallesinde kuraklığa bağlı susuzluk yaşanırken Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri vatadaşların akarsu sıkıntısını fora etmek için iskân birimlerine tankerlerle akarsu takviyesi yapmaya başladı. Akıbet zamanlarda hakikat suları azaldığı amacıyla akarsu ihtiyacının araştırı ile karşılamaya çalışıldığı Marmaris Söğüt Mahallesi’nde sondajdan mevrut suların üstelik tuzlu akmaya başladığı belirtilerek yöre sakinleri yetkililerden yardım istedi.

Pandemi sürecinden sonraları Türkiye’in sunu fazla barhana alan illeri beyninde vadi alan Muğla’nın değişik bölgelerinde akarsu sıkıntısı yaşamaya başladı. Yaşanan sıkıntının hoppadak âdem yoğunluğundan değil asıl kendisine kuraklıktan kaynaklandığı belirtilirken, sorunu fora etmek içİn Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi marifetiyle halkın ihtiyacını karşılamak için tankerlerle su taşımaya başlandı. Söğüt mahallesi sakinlerinden 47 yaşındaki Özat Akgül mahalleye akarsu veren üç ana su deposunun yağışsızlık ve mütezayit zat karşısında sıkıntılı kaldığı belirterek, “Yağışsızlık ve nüfusun yoğunlaşmasından çevre su depoları güçlükle kalmaya başladı” dedi.

“Köy meydanındaki hakikat suyu çeşmesinde mufassal kuyruklar oluşuyor”

Söğüt mahallesinin merkezindeki katıksız üs suyu çeşmesinin uğrunda son zamanlarda teferruatlı kuyruklar oluşmaya başladığını tamlayan köylüler, bu çeşmelerden Söğüt sakinlerinin birlikte yer köyler Bozburun ve Taşlıca sakinlerinin da faydalandığını belirttiler. Çeşmelerin uğrunda içmece, kemirmek ve öz demlendirmek üzere kullanacakları suları iaşe etmek amacıyla muntazır vatandaşlar, “Su sorunu hemen Söğüt’te namevcut. başta yağışsızlık oluşmak üzere muhtelif nedenlerden dolayı su sıkıntısı yaşıyoruz. Burada genişlik azından biraz tuzlu üstelik olsa akarsu var, Taşlıca’birlikte hiç su kalmadı” diye yaşanan soruna çıkar yol bulunmasını istediler.

“MUSKİ akarsu araması yapıyor”

Saf güzelliklerinin beraberinde abuhava ve bitey zımnında az çok kızıl olan Söğüt Mahallesi’nin pandemiden sonraları daha birlikte değerlendiğini ve herkesin buralarda varagelmek istediğini belirten Muhtarı İdris Kötü ‘”Devam eden su sorunumuz küsurat nefer ve yaşanan kuraklıkla birlikte elan birlikte arttı. Şehremaneti ve MUSKİ ekipleri sıkça gelip su kaynağı nail olmak üzere çalışmalar yapıyorlar. Ancak hala bire bir hal bulunamadı. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Köyümüzde 650 hanede mukayyet 1680 hayat var. ve herhangi bir geçen dönem kullanılmamış evler yapılıyor” diyerek konuştu.

Mahalle sakinlerinden Özal Günay, sudaki tuz oranının artması dolayısıyla kullanımda yüklülük yaşandığını belirterek banyoda suların köpürmediğini ve mutfakta da tabak ve çanakların paslanmaya başladığını söyledi.

“Yağmur yağsın diye dua ediyoruz”

Söğüt mahallesindeki bütün evlerin bahçeleri ve çatılarında akarsu depoları bulunduğunu, suların kesik olduğu zamanlarda tankerler ile su taşınan bölgede gâh kişilerin baran sularını toplayacak şekilde tümce kurduğunu tamlayan Mustafa Günay, yağmur yağması üzere yakarış ettiklerini söyledi.

Bu arada Muğla Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla birlikte bölgede akarsu kontrol çalışmalarının bitmeme ettiği öğrenildi.

Share: