KTÜ Akademisyen Prof. Dr. Yılmaz, lenfomada farkındalığın önemine dikkati çekti Açıklaması

Karadeniz Ustalık Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Yılmayan, hele lenfoma açısından üzeri, dayanak altı ve kasıkta giderek büyüyen şişlikler, kanı ağrısı, şişkinlik, halsizlik, usanç, istemsiz kilogram kaybı, iştah azalması, tün terlemesi, ızdırap ve kaşıntı kabilinden belirtileri olanların yalnız sağlık kuruluşlarına başvurmalarının kebir olduğunu bildirdi.

KTÜ Farabi Hastanesi Kan Bilimi Bölümü uzmanlarından Prof. Dr. Yılmaz, “Dünya Lenfoma Farkındalık Haset” nedeniyle yaptığı yazılmış açıklamada, lenfoma yani ak kan kanserinin, kayırıcı vücudunda bulunan ak kan bezlerinin kötü huylu tıpkı hastalığı olduğunu belirtti.

Dünyada kestirmece 1 milyondan fazla kişinin lenfoma ile hayatına bitmeme ettiğini, temas çevrim bin kişiye elan canlandırma konulduğunu vurgulayan Yılmayan, 60’dan fazla lenfoma madun türünün temas birinin klinik özellikleri ve tedavisinin kişi içre ayrımlılık sunma ettiğinin altını çizdi.

Yılmaz, ak kan kanserinin, vücudun virüs ve bakterilere cebin defans hücreleri olan lenfositlerin kontrolsüz şekilde büyümesi ile oluşan amansız hastalık türü olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Vücudun oylumlu savunma mekanizmalarından olan ak kan bezleri, gelişigüzel enfeksiyon sırasında büyüyüp çor sona erdiğinde normale dönerler. Fakat lenfoma hastalığında, ak kan bezi hücreleri kontrolsüz çoğalarak ve ansız dönüşümsüz büyüyerek vücudun mütenevvi bölgelerinde şişlikler meydana getirir. Bu hastalık benzeri zamanda lenf bezleri dışında, lenfositleri yapısında barındıran uykuluk, uykuluk, kemik iliği ve akıl üzere ayrıksı organlarımızda bile ortaya çıkabilir.”

Lenfomanın değişmez nedeninin yekpare yerine bilinmediğine bel eden Yılmaz, kalıtım bilimi özellikler, hava kirliliği kabil çevresel faktörler, hele ışın etkinlik, haşere ilacı kullanımı kadar kanserojen içeren ortamlarda icra edilen meslekler, bazı enfeksiyonlar ile sigara ve ispirto kadar alışkanlıkların bu hastalığın ortaya çıkmasında cila oynadığının düşünüldüğünü aktardı.

Yılmayan, lenfomanın yeryüzü kocaman belirtisinin kap altında oluşan alelumum ağrısız nodüller olduğunu, bunların de hele dal, takviye şeş, göğsün art kısmı, işkembe, bellek ve kasık bölgesinde sıklıkla göze çarptığını belirtti.

Toplum farkındalığının artması mefret

Lenfoma kanseri belirtilerinin erken evrede genellikle görülmeyebildiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle bitmeme etti:

“Hastalığın ilerlemesi ile özge birçok hastalıkla mail kâh âraz meydana gelebilir. Bunlar, efdal üzücü, şeb terlemesi, usanç, halsizlik, bademcik şişmesi, nefes darlığı, öksürük, kaşıntı, dalak büyümesi, çirkin, etanol alındıktan sonradan ağrı oluşması, nedeni adsız kilo ve iştah kaybı, us ağrısı olabilmektedir. Lenfoma kanserinin teşhisinde, koku testleri, akciğer filmi, ultrason, tomografi, MR, PETCT üzere görüntüleme yöntemleri ve kesin tanılama amacıyla biyopsi alma yöntemi kullanılmaktadır. Ak Kan kanseri tedavisini, lenfomanın tipini, büyüme hızını, hastalığın evresini, intişar hızını, hastanın yaşını ve farklı hastalıklarını temel alarak planlıyoruz. Tedavide, kimyasal tedavi, radyoterapi, kemik iliği nakli, ur hücrelerine cebin alelhusus son dönemde kullanımı kalan hedefe müteveccih düşüncesiz ilaçlar yeğleme edilmektedir.”

Yılmayan, kanser vakalarının serencam yüzyılda giderek artım göstermesi dolayısıyla toplum farkındalığının artmasının dahi anbean önem sunu ettiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Özellikle lenfoma açısından dal, destek şeş ve kasıkta anbean büyüyen şişlikler, düşünce ağrısı, karında kabarıklık, halsizlik, yorgunluk, istemsiz kilo kaybı, iştah azalması, tün terlemesi, incitici ve kaşıntı kabilinden belirtiler ayırt edildiğinde, hastaların sadece bildirme andıran keyif kuruluşlarına başvurmaları dirimlik öneme haizdir. Yine tekmil kanserlerde olduğu kabil lenf kanserlerinde üstelik dosdoğru ve istikrarlı beslenmeye, tınlamalı spora müstelzim önemin verilmesi, etanol, sigara, amade gıdalardan ırak durulması hastalığın önlenmesinde kebir bir tumturak oynamaktadır.”

Share: