Kooperatif mağdurlarını üzen veri: Kayseri’ye hususi çıkan kooperatif kanunu tahrip edildi

Tüketiciler Birliği Umumi Başkanı Mahmut Delicesine, kooperatiflerle ilişkin Kayseri’ye özel adına çıkartılan yasa maddesinin Temel Mahkemesi eliyle bozma edildiğini söyleyerek, “Kooperatiflere küşayiş küşayiş makyaj yaparak, bu sorunu çözemezsiniz” dedi.

Kayseri’bile yaşanan kooperatif sorunlarının ardından çıkan sıkıntıların artmasının ardından 15 Haziran 2022’dahi Resmi Gazetede yayınlanan kanuna konulan eğreti 11. maddeyle “Bu maddenin yürürlüğe girdiği zaman itibariyle Kayseri ilinde aşağıdaki şartları taşıyan yapı kooperatifleriyle tutkun olmak için bu konu hükmü uygulanır” ifadesi konulmuştu. Bu maddenin Esas Mahkemesi eliyle tağyir edildiğini belirten Tüketiciler Birliği Umumi Başkanı Mahmut Delimsirek, Türkiye’deki kooperatif sorununun ayrımsız esenlik sorunu olduğunu söyleyerek, “Kooperatif sorunu tıpkısı estetik problemi değildir. Yani kooperatiflere küşayiş aleniyet makyaj yaparak, bu sorunu çözemezsiniz. Anne dava yumağı aşağıda duruyor. Yağmur yağan makyaj harcama ama sevgili esasen orada durur. Yıllardır çok içerikli tıpkısı kooperatif kanunumuz var. Ancak aynı bile çok muhtevalı tıpkı aplikasyon var. Kanun ile uygulama arasında dağlar büyüklüğünde fark var. Kooperatif üyeleri, maatteessüf kooperatif yöneticileri aracılığıyla mağdur ediliyor. Bir tarafta bu işin uzmanı müteahhitler, mühendisler, finansal müşavirler ve avukatlar idarecilik yapıyor. Bir tarafta dahi minimal ücreti ile emekli maaşı ile ocak sahibi olmayı düşünen düşük gelirli insanlar var. Bunları kuma adına elde etmek elhak kanunun ruhuna aykırıdır. Bunları kuma göremezsiniz. Benzeri nöbet kooperatif üyelerinin mütemmim hukukuna alınıp, tüketici haklarına topluluk olmaları geçişsiz kim koruyabilelim. 2 kişiyi ortak görüyorlar. Tıpkı tarafta çok çaplı birisi, diğer tarafta bile muhtaç birisi bunları eş yutmak yanlıştır. Onun üzere aplikasyon haddinden fazla sıkıntılar doğruyor. İnsanlar 15-20-25 yıl kesenek ödeyip, kat sahibi olamıyorlar. O ant dahi hangi oluyor, vatandaş hem kira ödüyor hem birlikte ödenti ödüyor. Geliri birlik gidiyor. Bakın insanca can gelirinden külliyen oluyor. Bunun önüne boşamak hesabına mihman analizör yayımlamak geçişsiz. Fakat bu proses içerisinde hangi oldu? Doğrusu donuk olan kooperatifçiliği 2022 yılının 10 Haziranı’nda sadece Kayseri’ye başmaklık başlamak için bir kanun çıkarttılar. Kooperatif hoppadak Kayseri’üstelik mi var? Temas yerde var ve sorunlar bütün benzeri. Burada yeryüzü balaban kusurlu Kayseri’ye başmaklık bir yasa çıkartmaktır. O antlaşma biz dedik kim ‘bu sorunu çözmez, daha dahi büyütür. Bırak geriye kalan 80 ili Kayseri’deki sorunları birlikte büyütür’ dedik” ifadelerini kullandı.

“Kayseri’ye has ayrımsız yasa gayrimümkün”

Delimsirek, “Bakın o günden bu güne aradan geçen 8 ayda tığ ‘bu kanun döner’ dedik. Geçen hafta Temel Mahkemesi bu konuya noktayı koydu. Esas Mahkemesi’ne gidip, ülkü açanlarda Türkiye Cumhuriyeti’nin mahkemeleridir. Ego o hakimleri kutlama ediyorum. Yoz hukuk hesabına çok güzelce ayrımsız kadem attılar. Kayseri 2. Asliye Ticaret Mahkemesi hakimi özellikle kalkmak amacıyla, Ankara Kesim Adliye Mahkemesi 23. Ahbaplık Dairesi hakimleri ve Yargıtay’ın 6. Hususiyet Dairesi hakimlerini sıradan hukuk yerine tebrik ediyorum. Kanunuesasi Mahkemesi’hangi her an, dediler kim ‘Bu yasa anayasaya göre yanlış. Eşitliğe çap ve tağyir edilmesi geçişsiz. Zira sorunları çözmez büyütür.’ Anayasa Mahkemesi üstelik ders niteliğinde bire bir karar verdi. Türkiye Iri Kavim Meclisi’ndeki 600 milletvekiline, onların araştırı komisyonlarına ve danışmanlarına tıpkısı öğüt niteliğinde karar verdi. Mahkemeler çapraz olan aynı güruh özellik saymış. Anayasa Mahkemesi üstelik ‘Elhak 10. ve 48. maddeye muhalif. Kayseri’ye başmaklık tıpkı kanun gayrimümkün. Nedeniyle başka maddeleri görüşmeye de lüzumlu yok. Tamamının iptaline’ demiş. Demincek hangi oldu? O kanun çıkınca kooperatif mağdurları kurtulacak zannedilirken, deminden kanun tağyir oldu. Kooperatiflerde üyelerinin üzerine daha çok gidecekler. Neye yaradı? Onun üzere bu pansumanları falanca bırakalım. Seçmene çevrik yasa değişikliği doğru değil. İşi çözmez henüz dahi büyütür. Onun amacıyla temelli yasa çıkarılmalıdır. Mihman kanun çıkartmak içre o sahaya benzeri inmek geçişsiz. Kooperatiflerin işleyişine, uygulamalara benzeri çalmak geçişsiz. Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün denetimlerini soy anlamda yapması geçişsiz. Değme dosya alıp, başvurana kooperatif kurdurulmaması geçişsiz. Kooperatif kurmanın örgen, yer, yer sözleşmesi gibi şartları var. Bilahare örgen şartı dahi yetmez. Bu üyenin kooperatifin işleyişini bitmeme ettirecek maddi geliri var mı benzemek geçişsiz. Her gelene kooperatif kurdurulur mu? Donuk kooperatifleri kuranlara bakıyorsun. Kooperatif devam ederken, eskimemiş tıpkısı kooperatif kurmaya teşebbüs ediyor. Ona birlikte cevaz veriyorlar. Bununla ilgili kat’i analizör gerekiyor. Biz bu anlamda elhak sahadayız. Bütün sorunları biliyoruz. İsteye hep birimlere bunun çözümü ile müteallik bilgileri verebiliriz. Tüketiciler Birliği namına buna hazırız” şeklinde konuştu. – KAYSERİ

Share: