Konuşa konuşa yapılan ameliyatta, etki bağırsağın 60 santimlik kanserli bölümü çıkarıldı

ANTALYA’bile göden bağırsağı kanseri Faruk Bahçe’ın (56) baskı bağırsağının 60 santimlik bölümü, umumi anestezi verilmeden, hastayla konuşa konuşa yapılan ameliyatla çıkarıldı. 23 yıldır ihtisas hastası olması ve ihtisas nakız taşıması nedeniyle spinal duyum yitimi yöntemiyle operasyon edilen Bostan, 4 günün böylecene alışılagelen hayatına döndü. Genel Operatör Doç. Dr. Çakırdoğan Şarap, “Spinal duyum yitimi ile kalbi yormadan bir cerrahi gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Cılız tıpkı işler olmadı” dedi.

Antalya’bile rektum kanseri Faruk Bahçe’ın, bastırık bağırsağının 60 santimlik bölümü, genel anestezi verilmeden, hastayla konuşa konuşa gerçekleştirilen ameliyatla çıkarıldı. 23 yıldır ihtisas hastası olması ve his pili taşıması nedeniyle spinal duyum yitimi yöntemiyle operasyon edilen Faruk Bahçe, 4 günün böylecene alışılagelen yaşantısına döndü. Genel Operatör Doç. Dr. Tuğrul Çakırdoğan, Spinal anestezi yönteminde aynı yandan hastayı rahatlatıp başka yandan normalde 4-5 saat süren ameliyatın gelişmemiş sürede tamamlandığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“Hastamızın kardiyak riski olması önceliğimizdi. Bu çeşit ameliyatlarda öngörülen azıcık vardır. Bu ameliyatların 5 ya dahi 6 saatte bitirilmesi gerekir. Elan geçmiş yaptığımız kuşak operasyonlarında bile bu yöntemi kullanmıştık. Bu tip ameliyatlarda operatör hem pestil kurnaz olduğu amacıyla onun sorularına yanıt çevirmek hem da ameliyatı yarmak durumunda. Bittabi bunun için takkadak cerrahın değil tüm ameliyathane ekibinin multidisipliner aynı himmet yapması gerekiyor. Çünkü kaybedilen temas zaman çok değerlidir.”‘ÇOK TERCİH EDİLEN BİR FORMÜL DEĞİL’Genellikle cerrahların bitirmiş ayrımsız hastaya operasyon yapmayı tercih etmediklerini belirten Çakır, “Spinal duyum yitimi ile kalbi yormadan bir cerrahi gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Makattan başlayarak kalın bağırsağın 60 santimlik bölümü çıkarıldı, niteliksiz aynı faaliyetler olmadı. Bu yöntem kasık fıtığı, kıl dönmesi kabilinden mahdut operasyonlarda makbul bir tekniktir. Büyük kuşak cerrahilerinde, alelhusus damarı tutmuş ur ameliyatlarında yani biraz daha riskli ameliyatlarda cerrahların tercihi umumi anestezidir. Tutkun, ameliyattan sonradan normal yaşamına döndü. Bundan Sonra herhangi bir soy gıdayı alabiliyor. Tuvalet ihtiyacını giderebiliyor. Gayet bol durumda. artık de takibimizde olacak” diyerek konuştu. ‘BAŞINDAN SONUNA KADAR AMELİYATIMI HATIRLIYORUM ‘Denizli’dahi hususi sektörde uz adına çalıştığını aktaran Faruk Bostan, 23 yıldır his hastası olduğunu kaydederek, “Hem kalp ritmim bakımsız hem da kalp pilim var. Bu nedenle umumi anestezi riskli olacaktı. Sıhhatli olsun Çakırdoğan hocamıza ulaştık ve ameliyatımı spinal duyum yitimi ile gerçekleştirdi. Güllabi olduğum cerrahi müdahale süresince Doç. Dr. Tuğrul Çakırdoğan ile kardeş kardeş ettik. Ameliyatı başından sonuna hatırlıyorum. Faaliyetler sırasında hocam bütün bilgiler verdi. Ne yaptığını anlattı, ego dinledim” dedi.Kendini haddinden fazla dolgunca hissettiğini kaydeden Bahçe, eşi ile geldiği Antalya’dan Denizli’ye aracını kullanarak gideceğini sözlerine ekledi. 220 kilometre sefer yapacağını nâkil Bahçe, “Bunun üzere Çakır hocam cevaz verdi. Yani o büyüklüğünde iyiyim” ifadesini kullandı. ‘AMELİYATTA ACI DUYAR MI DİYE ENDİŞELENDİM’Faruk Bahçe’ın eşi zahmetli hemşire Baylan Bostan (52) ise ameliyattan önceki gâh tereddütleri olduğunu dile getirerek, şunları dedi:

“Acaba balkı, üzücü hisseder mi diye niteleyerek tereddüdüm olmuştu. Batın cerrahilerde faaliyetler süresinin mufassal oluyor. Bağımlı spinal anesteziyle bu ameliyatın daha gelişmemiş sürede yapılması gerekiyordu. Hocamızın elinin pratikliğiyle bu ameliyat 1,5 saatte bitti. Yoksa bu büyüklüğünde sürede bitecek benzeri işler değildi. Haddinden Fazla pir bire bir ameliyat oldu. Hocamıza teşekkür ediyoruz. Eline ve emeğine esenlik.”

Share: