Kocaeli haberleri! TBMM yaşlıların sorunu amacıyla yarkurul kurdu, önce durak Kocaeli oldu

Türkiye Şişman Millet Meclisi vasıtasıyla buğulu vatandaşların türlü alanlarda yaşadıkları sorunların araştırılması üzere kurulan komisyonun geçmiş durağı Kocaeli oldu.

Türkiye Balaban Millet Meclisi (TBMM) buğulanmış vatandaşların değişik alanlarda yaşadıkları sorunların araştırılması ve zaruri tedbirlerin alınması için yarkurul kurdu. 19 üyeden oluşan ve 3 kamer fariza yapması planlanan alt kurul üyeleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaşlılara müteveccih proje ve faaliyetlerini karışmak için Kocaeli’ye geldi. Alt Kurul, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden yaşlılara müteveccih yapılan icraat üzerine hikmet aldı. Toplantıda kişi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan 65 yaş üstü bireylere sunulan “Serbest Ailem” projesinin da sunumu yapıldı. Degaje Ailem projesinin hedefleri ve kapsadığı hizmetler aktarıldı. Bugüne büyüklüğünde 314 bin 238 hizmet sunumu gerçekleştiği öğrenildi.

“Yaşlılara müteveccih bir nice proje uyguluyoruz”

Kocaeli Büyükşehir Şehremini Tahir Büyükakın, büyükşehir namına yaşlılara müteveccih bir nice proje yürüttüklerini ifade etti. Başbuğ Büyükakın yaptığı konuşmada, “Içtimai bakım alanında faaliyet gösteren icraat esasta iri risk alanındadır. Toplumsal Bilimler içre hizmetlerin sürdürülebilirliğini terazi açısından en kirik problemlerden biridir. Örneğin ayrımsız hizmeti sağladığınızda o hizmeti keyfi yerine yöneltmek halkçılık tarafına benzemek ile sürdürülebilirliğini tedarik etmek ortada hakikaten çokça tafsilatlı çizgi vardır ve ara sıra bunlar gözden kaçırılır. Tıpkı süre sonraları özellikle 90’ların başından itibaren ümranlı ülkelerde yaşlanan nüfusa dair sorunlarla gelişigüzel tartışılan bir toplumsal politika sorunu vardır. Ülkemiz bununla daha karşı karşıya gelmedi. Nüfustaki ihtiyarlama problemi ile alay malay hem afiyet harcamalarında hem bile içtimai harcamalarda alçak teessürat artmaya başlayacak. Sigorta sistemi başka sıkıntılara maruz kalacak. Bunun sürdürülebilirliği başlı başına ayrımsız iş olacak” dedi.

“Kocaeli eş bire bir uray, bu sebeple geçmiş durağımız oldu”

SELIM Tümen İstanbul Milletvekili ve Yarkurul Başkanı Erol Kayaç, yaşlılara müteveccih mütehammil haddinden fazla neşelilik ve proje geliştiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürname ederek, “Bizim komisyon adına evvel çalışmamız. Bizim buradaki asıl gayemiz 1 Haziran’da başlattığımız ve 31 Antrakt arası izleyeceğimiz yarkurul çalışmamızdır. Yaklaşık 8 kamp yaptık. Hava, STK ve akademisyenlerle fikir alışverişinde bulunduk. Hedefimiz projeleri uygulamalarıyla kabul etmek. Ülkemizin buğulanmış nüfusu artmaktadır. Türkiye üzerinden yüzdelik 8 buğulanmış bireyi olan Kocaeli’de sirenler çalmaya başladı diyebiliriz. Çünkü Avrupa yüzdelik 10 seviyesinde olan nemli nüfusunu buğulanmış tıpkı topluluk adına görüyor. Türkiye bu skalaya bürümek amacıyla. Bizim bunun önüne geçmemiz kabil değil. Bu esasta haddinden fazla dolgunca aynı madde. Zinde güçlü ve ömrü uzayan buğulu bir nüfusumuz var. Kocaeli örnek aynı belediyedir, bu sebeple ilk ziyaret durağımız Kocaeli oldu. Buradaki çalışmalardan ayrımsız afi analog oluşturmalıyız. Bunu örf, sayı ve önerilerle bize sunabilirsiniz” diye niteleyerek konuştu.

Yarkurul 19 üyeden oluşuyor

Öte yandan, TBMM Umumi Kurulu’nda politik partilerin aynı konuda verdikleri önergelerin birleştirilmesi sonucunda oluşturulan ‘Yaşlıların Hayatın Değişik Alanlarında Yaşadıkları Sorunların Araştırılarak Alınması Müstelzim Tedbirlerin Belirlenmesini öngören Araştırma Komisyonu’ 19 üyeden oluşuyor. Buna bakarak Divan Araştırma Komisyonu’nda Erol Kayaç Başkan, İbrahim Halil Fırat Başkan Vekili, Lütfiye Selva Çam Sözcü, Abdurrahman Başkan Katip, Bezenmiş Şevkin, Kemal Peköz, Arife Çelik Aklık, Müşkül Subaşı, Mustafa Esgin, İmam Hüseyin Çımbar, Dilşah Canbaz Kayaç, İffet Polat, Icra Vekili Cihangir İslam, Cemal Bekle, Sefer Aycan, Emine Kabadayı, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Neslihan Hancıoğlu ve Semiha Çiftçi organ olarak fariza yapıyor. – KOCAELİ

Share: