Kocaeli haberleri | Kocaeli Esenlik Müdürü: Şikayet olmasa birlikte kontrollerimizi yaptırmakta fayda var

KOCAELİ İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, obezite, şeker hastalığı, kalp hastalıkları üzere hastalıkların geç teşhisinde, tedavinin zorlaştığını söyledi. Erken teşhisin önemini vurgulayan Pehlevan, “Bicik kanseri, mide, çöz kanserlerinde erken teşhiste şişman oranda; rahim ağzı kanserinde er teşhiste tedavi oranı az daha yüzdelik 100’e mümasil. Hiçbir şikayet olmasa de mukannen aralıklarla kontrollerimizi yaptırmakta kâr var” dedi.

Kocaeli İl Esenlik Müdürü Yüksel Pehlevan, dünyada sunu kesif ölüme neden olan kronik hastalıklara cebin uyarılarda bulundu. Diyabet, obezite, ruh hastalıkları, teneffüs yolu hastalıkları gibi haddinden fazla gen ve ahiret yolculuğu oranları haddinden fazla efdal olan hastalıkların, erken canlandırma edilmeleri halinde tedavilerinin kolaylaştığını belirten Pehlevan, bir nice kanser türünün birlikte erken teşhisle nazik oranda tedavi edilebildiğini belirtti. Bu çeşit hastalıkların belirtilerinin haddinden fazla geç ya da çokça küçük şekillerde görüldüğünü rapor fail Pehlevan, şikayet olmasa üstelik kişilerin tınlamalı aralıklarla aile hekimlerine kontrollerini yaptırmalarını kaynak etti.

‘ERKEN TEŞHİSTE AMANSIZ HASTALIK DAHİL, ÇOĞU HASTALIĞIN TEDAVİSİ MÜMKÜN’Kronik hastalıklarda er teşhisin önemini vurgulayan Pehlevan, “Dünyada yer sık görülen, yer aşkın ölüme bozukluk olan emraz süreğen hastalıklardır. Bunlar diyabet, hipertansiyon, kanser ve solunum yolu hastalıkları gibi emraz. Ülkemizde bu oranın azaltılması yönündeki çalışmalar alelacele bitmeme ediyor. Onun üzere kamu vatandaşlarımızın er dönemde hastalıkların taranması noktasında, hele bir numara basamak esenlik kuruluşlarımıza, eş hekimliklerimize, dosdoğru hanay merkezlerine düzenli adına gitmeleri ve tansiyonlarını ölçtürmeleri, özellikle 40 yaşından sonraları kesin koku şekerine baktırmaları, erken amansız hastalık taramaları yaptırmaları iri önem taşıyor. Bu kök hastalıklarda er teşhis haddinden fazla cesim. Çünkü erken teşhiste hep bu hastalıkların, kanser dahil çoğunun tedavisi cins ve dirim konforunu genişlik beş altı düzeyde etkileyerek hayatımızı devam ettirme şansını yakalamaktayız. Onun üzere bilcümle vatandaşlarımızın bu kontrollerini, tahlillerini yaptırarak bu hastalıkların er teşhisi ve tedavilerinin elan amelî, elan konforlu tıpkı şekilde yapmalarını istiyoruz. Bu konuda bilcümle vatandaşlarımızı obezite, hipertansiyon, şeker hastalığı ve kardiyovasküler hastalıkları önleme açısından kontrollerini yaptırmaları balaban ehemmiyet taşıyor” dedi.’SİNSİ HASTALIKLAR’Kronik hastalıkların kişilerin hayat konforunu yavaş yavaş etkilediğini söyleyen Pehlevan, “Bu hastalıklar sinsi hastalıklardır. Hemen, bir günde insanların hayat konforunu bozmayabiliyor. Bir süre sonradan vahim tıpkısı şekilde bize kalın kafalı dönüşleri oluyor. Katre geçirebiliyoruz ya üstelik ilerlemiş aynı kanserle yüz yüze gelebiliyoruz. Ihtisas yetmezliğine kere açabiliyor. Alelhusus solunum sistemi hastalıklarında evet üstelik diyabete bağlı bütün nörolojik, damarsal, böbrek, göz ve aklınıza gelebilecek vücudun seçkin durumunda komplikasyonlara posta açabilecek durumlarla karşılaşabiliyoruz. Fakat kontrollü ayrımsız şeker hastalığı hastalığıyla bu arada, dirim kalitesini az daha tek etkilemeyecek şekilde tafsilatlı tıpkısı yaşam türlü. Şeker Hastalığı hastalığının tedavisi mümkün, kaslı otama yöntemleri var. Özge taraftan er merhale kanserlerde, bicik kanseri, işkembe, çöz kanserlerinde erken teşhiste şişman oranda otama cins olabilmektedir. jinekoloji açısından acıma ağzı kanserinde, hele taramalarda erken teşhiste otama oranı az daha yüzde 100’e andıran. Onun üzere böyle haddinden fazla yalınç şikayetleri dahi mühimsemek geçişsiz. Tek şikayet olmasa bile belli aralıklarla familya hekimine katiyetle her an kontrollerimizi yaptırmakta kâr var” diye niteleyerek konuştu.

Share: