Kışın 40 paye sıcaklığı mevcut Ilıgöl buz tuttu

– Kışın 40 paye sıcaklığı mevcut Ilıgöl buz tuttu

BİTLİS – Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Nemrut Kalderası’nın 2 bin 948 rakımlı zirvesinde bulunan ve kışın 40 kademe sıcaklığı kâin göllerden biri olan Ilıgöl, itici havaların etkisiyle dondu.

Dünyanın ikinci büyük Krater Gölü olma özelliğine sahip Nemrut Kalderası’nın 2 bin 948 rakımlı zirvesinde bulunan ve kış aylarında dahi akarsu sıcaklığı 40 dereceyi bulan Ilıgöl, bugünlerde soğuk havanın etkisiyle yüzeyinin balaban bire bir kısmı buzla kaplandı. Temas sene binlerce evcil ve yabancı turisti ağırlayan kalderada günlerdir hareketli olan itici hava dondurucu seviyelere ulaştı. Kalderada kar kalınlığı 20 santimetreyi bulurken, bünyesinde bulunan Ilıgöl ise soğuk havanın etkisiyle iri benzeri bölümü buzla kaplandı. Tahminî 1,2 kilometrekare yüzölçümüne eş ve lüzumlu göl tabanından gerekse gölün çevresinden müdahil ısıdam sular cihetiyle kış aylarında 40, yaz aylarında ise 60 kademe sıcaklığı kâin Ilıgöl, içerisinde mineral maddenin az çok yüksek olması ve kükürtlü yapısı ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılırken, bugünlerde ise buz tutan yüzeyi ile görenleri şaşkına çevirdi.

Kalderayı ülfet fail vatandaşlar, gördükleri görünüş karşısında hayran kaldı. Gölün yüzeyinde giden vatandaşlar ışık çekerek manzaranın tadını çıkardı. Bölgeyi ülfet fail vatandaşlar gördükleri dekor karşısında şaşkına döndüklerini dile getirerek, “Bizler burayı gezerken dikkatimizi çeken ayrımsız olayla karşılaştık. Haddizatında şu zaman bulunduğumuz mıntıka yunak göl bölgesi. Maatteessüf itici havaların etkisiyle bu göl etkisini yitirmiş ve yüzeyi buz tutmuş. Bizler da fotoğrafçı arkadaşlarla beraber Nemrut’u gezerken bu natür harikası yeri fotoğraflarken bu görselle karşılaştık. Tabii havanın hangi kadar gösterişli geçtiğini, hangi kadar ağırbaşlı bire bir buut aldığını gördük. Gölün adı sıcak amma şu an maalesef buzlaşmış halde. Bizler bile fotoğraf çektik, arkadaşlarla bu arada ziyaretimize devam edeceğiz” diyerek konuştu.

Share: