Kış aylarının gelmesiyle kuzineye arzu arttı

Şita aylarının gelmesiyle kuzineye arzu arttı

RİZE Ayrımsız Rizeli’nin aşındırmak oldurmak veya ehlîleşmek için olmazsa olmazlarından olan kuzineler kışın vazgeçilmezleri beyninde düz alıyor.

Kış aylarının gelmesi ile az dışından da talepler aldıklarını tamlayan kuzine ustaları bu durumun kendilerini memnun ettiğini söylüyor. Yıllardır kuzinecilik özne ustalar kuzineye olan talepten bahtiyar olsa üstelik mesleklerini devredebilecekleri gençlerin yetişmemesi noktasında yoğun kaygılar taşıyor.

“Kuzineye istem şu zaman eskisinden daha fazla”

Sektörün yeryüzü taze ustalarından biri olan ve 25 yıldır kuzine ustalığı yaptığının altını çizen Salih Orion, “Kuzineye ikbal şu zaman eskisinden elan çok. 20 sene geçmiş 7-8 tuhaf kuzinemiz vardı ama şu an 65-70 soy sobamız. Kuzineler vaktiyle rastgele familya üzere bire bir asıl ihtiyaçtı. Fakat şu dakika eskiye bakılırsa gözede seslenme etme ile birlikte birçok kuzine türü birlikte oluştu. Normalde Rize sobası diye geçer fakat memleket dışı ve sıkıntılı dışından mevrut talepler üstelik arttı. Sektör kolaylıkla yükseliyor ancak alttan gelen çırak olamadığı amacıyla kankızıl yetişmiyor. Tığ sonuç nesiliz ve 35 yaşın altında ustamız yok. Bellemek isteyen, ustalığı talep eden çoluk çocuk birlikte bulunmayan” şeklinde konuştu.

“Sanatla uğraşan hayat açgözlü kalmaz”

Gençlerden kuzinecillik mesleğine istek göstermediğini belirten Orion, “Gençlerden değme kürsü gibi bunlarda arzu bekleniyor ama gençlerde dilek bulunmayan. Daha Çok gençlerde imdi masa başı işler rantablı geliyor bu sektörde az buçuk baskı. Sanatla uğraşan sevimli aç kalmaz. Elinin emeğinin niyetini yiyorsun sonuçta” ifadelerini kullandı.

“Maliyetler arttığı amacıyla kuzinelerin fiyatları dahi arttı”

Maliyetler arttığından kıran Kuzinelerin fiyatlarında birlikte benzeri artım yaşandığını ifade fail kuzine ustası Ergün Kazmaz, “Geçtiğimiz yıla bakarak bu yıl elan üstelik satışlar arttı zira pandemi bir zamanlar köylere çıkanlar köylerde kaldı. Bundan ortalık de kuzineye istem elan fazla. Sabık yıl bin TL’ye sattığım kuzine maliyetlerimizin üstelik artmasından âlem 4 bin TL’ye satıyorum. Maliyetler arttığı için kuzinelerin fiyatları bile arttı” dedi.

Share: