Kırklareli’nde Mora katliamında hayatını kaybedenler anıldı

Mora Yarımadası’nda 1821’dahi katledilen binlerce Müslüman Türk, Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde anıldı.

Atatürk Ekin Merkezinde, Edirne Balkan Türkleri Federasyonu ile Balkan Türkleri Dayanışma Derneğince planlı izlence ihtiram duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (BRTK) Genel Komutan Yardımcısı Zürfettin Hacıoğlu, Mora katliamının Yunanistan’ın tarihinde karaca iftira yerine kalacağını söyledi.

Hacıoğlu, Yunanlıların Mora katliamını kabul etmediğini ve uluslararası arenada katliamı yokmuş kadar saymak amacıyla çalıştıklarını rapor etti.

Yakın tarihe bakıldığında Yunanlıların Mütedeyyin Arnavutlara karşı yeniden gerçekleştikleri benzeri katliam olduğunu belirten Hacıoğlu, “Zaman birlikte Yunanistan maatteessüf tıpkı şekilde bitmeme ediyor. Bugün malumunuz basından takip ediyorsunuzdur. Türkiye’den yahut ayrıksı bire bir bölgeden denizden Yunanistan’a kafile eden, savaşlardan kaçan, ülkelerindeki aksi durumlardan kaçan göçmenlere, Avrupa’ya sığınmak isteyen göçmenlere uygulamış olduğu yabanlık dışı muamelelere şahit oluyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Bu cins anma törenleri ile tek antlaşma maksat ve nefret tohumları aldatmak istemediklerini vurgulayan Hacıoğlu şöyle bitmeme etti:

“Mecmu bilakis bizler diyoruz kim tarihi unutmayacağız, geçmişimizi unutmayacağız kim geleceğimize emniyetli adımlarla bakabilelim, yürüyebilelim. Bu komşularla devam etmek zorundayız. Bakın burada derneğimizin amblemine, Türkiye Cumhuriyeti’nin desise bayrağının beraberinde tüm Balkan ülkelerinin bayrakları hile ediliyor. Tığ Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün hemşehrileriyiz. Tığ temas zaman dünyada sulh, ülkemizde hazar istiyoruz. Yunanistan kişi yapmış olduğu, yani tarihine karaca sıkıntılı adına koymuş olduğu bu hunriz dönüşme girişimlerini ve insanları katlettiği olayları bulunmayan sayıyor. Ama ülkemize yönelik sözüm ona ölümünü, soykırımını uluslararası kamuoyunda kabul ettirmek için lobiler sürdürüyor. Herkes kendi tarihine baksın.”

Edirne Balkan Türkleri Federasyonu Başbuğ Vekili Macit Mutlu birlikte Yunanlıların Türk ve Müslümanları katletmekle kalmayıp çok el işkenceye maruz bıraktıklarını söyledi.

Bahtiyar, Mora Yarımadası’nda 1821’birlikte katledilen binlerce Müslüman Türk’ü unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.

Konuşmaların peşi sıra araştırman ruz öğretmeni Cevat Sedes, Mora Yarımadası’ndaki katliam için vukuf verdi.



Share: