Kilis’te aylak durumdaki araziler köylüye sağlık getirici ongun türleriyle yeşeriyor

Kilis Orman İşletme Müdürlüğü, köylüye gelir getirici antep fıstığı, badem, sumak, fıstık çamı kabil türlerle orman muttasıf etkisiz durumdaki arazileri yeşillendiriyor.

Orman İşletme Müdürlüğünce dağlık alanlardaki atıl araziler işlenerek sabık yıl 1230 dekar alana köylülere sağlık getirici fidan dikildi.

Fidanlar yetiştiğinde köylülere konfirmasyon edilecek bu alanlar, yöre halkına sağlık kapısı olacak.

Kilis Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Toprak Himaye Şefi Mehmet Demirsoy, AA muhabirine, köylerde bir nice değişik uygulamalarının olduğunu söyledi.

Köy halkını kalkındırmak amacıyla bir nice dirimlik getirici cins rekiz diktiklerini tamlayan Demirsoy, “Köyün, yörenin yerey yapısına göre karye halkını kalkındırmak üzere birçok muhtelif çeşit diktik. şam fıstığı, badem, sumak, çam fıstığı kabilinden türlerle köy halkını hem kalkındırmak hem dahi abes bulunan orman arazilerini vasıflandırarak muhtelif projeler uyguluyoruz. Sabık yıl 1230 dekar alanda bu kabil çalışmalar yapıldı. Bu sene tahminî 5 bin dekar alanda değişik çalışmalar yapılacak.” diye niteleyerek konuştu.

Yöre halkına dirimsel kapısı olacak

Etkisiz arazileri değerlendirdiklerini dile getiren Demirsoy, şunları kaydetti:

“Orman muttasıf ve işlemeye yarar durumda olan bilcümle orman arazilerini değerlendiriyoruz. Tembel durumda bulunan bu arazinin toprak işlemesi yapılarak 160 dekarlık alana 5 bin 500 şam fıstığı, 15 bin badem, 5 bin çam fıstığı dikildi. İlerleyen zamanlarda buralar köylüye konfirmasyon edilecek. şam fıstığı ekonomide çok cesim tıpkısı paya topluluk. Bu ağaçlardan birlikte elde edilen gelirlerin bütünü de köylüler marifetiyle kullanılacak. Bu alan üstelik köylülerin gelir kapısı olacaktır.”

Share: