Kilis’in üzümleri anadan görme yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor

Kilis’te, bağlam bozumundan sonraları kudret çalışmalarla pekmeze dönüştürülen üzüm, tüketicilere sunuluyor.

Üreticiler, tarladan topladıkları üzümlerin içerisine kil karıştırarak geleneksel yöntemlerle havuzlarda ezerek şıra elde ediyor.

Odun ateşinde bakır kazanlarda kısa tıpkısı müddet kaynatılan üzüm suyu, üzüm ve kil toprak tortusundan arındırılması için bidonlara konulup birkaç saat dinlenmeye alınıyor. Elan sonradan tepsilere konulan üzüm suyu, 3 dönme güneşte bekletilerek istenilen kıvama kavuşuyor.

Geçmişten bu yana anadan görme yöntemlerle üzüm pekmezi hazırlayan üreticiler, katkı maddesi kullanmadan mütenevvi işlemlerden geçirdikten sonra pekmezi hazır hale getiriyor.

Kilis Ekincilik Mühendisleri Odası Başkanı Hamaset Özdemir, AA muhabirine, kentin mehabetli dirimsel kaynaklarından olan üzümün hasadının yapıldığını söyledi.

Kentte 160 bin dekarda üzüm üretimi yapıldığını anlatan Özdemir, pekmezin kazançlı getirisinin üzümden henüz fazla olması nedeniyle üreticilerin bu alana yöneldiğini tabir etti.

Geçen yıla bakarak rekoltenin daha çok olacağını, bunun de pekmez üretimine okkalı şekilde yansıyacağını tamlayan Özdemir, “İlimizde güzeşte yıl 500 titrem pekmez üretimi yapılırken bu sene bin titrem beklentimiz var. Üretilen pekmez, Türkiye’nin temas tarafına gidiyor. Pekmezi antipatik iklim bölgeleri bundan sonra tüketmektedir.” dedi.

Ortalama 6 kilo üzümden 1 kilo pekmez elde edildiğini dile getiren Özdemir, geleneksel yöntemlerle üretilen “devir pekmezi”nin güçlü tıpkı süreçten geçerek sofralara geldiğini kaydetti.

“Güneşte olduğu amacıyla elan lezzetli oluyor”

Pekmez üreticisi 62 yaşındaki Yaşamış Ceritlioğlu üstelik kestirmece 60 dönüm üzüm bağının olduğunu, 15 yıldan beri üstelik pekmez ürettiğini ifade etti.

Pekmez satışlarının gür olduğunu belirten Ceritlioğlu, “Üzümü bağdan topladıktan sonra getirip, basarak suyunu çıkarıyoruz. Makineden çektirmiyoruz zira çekirdekler kırıldığı için pekmezin tadı kaçıyor. Üzüm suyunu daha bilahare biraz kaynatıyoruz. Kaynadıktan bilahare bidonlarda duruluyoruz. Peşi Sıra tepsilere koyarak beş altı bölüm güneşte bekletiyoruz. Ağız Ağıza saf. Bakır kazanlarda kaynatmayı yeğleme ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Gün pekmezi üretimi yaptıklarını dile getiren Ceritlioğlu, şunları kaydetti:

“Kara ve ahit pekmezi var. Kişmiri pekmez ateşte, periyot pekmezi güneşte oluyor. Güneşte olduğu için elan lezzetli oluyor. Tıpı Tıpına bal kabilinden oluyor. Müşterilerimiz amade. 15 yıldan beri müşterilerim pekmezi alıyor. Anbean müşterilerim artıyor. 30 kilogramla pekmez üretimine başladım, şu dakika 2-2,5 tona büyüklüğünde artık. Sunu aşkın İstanbul, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana’ya pazarlıyoruz.”



Share: