“Kayseri’deki yıldırı saldırısı” davasında Yargıtay’dan kısmi ikrar

Yargıtay 3. Ukubet Dairesi, Kayseri’de 2016’da çarşı iznine sâdır askerleri taşıyan umum otobüsüne patlayıcı hamile araçla düzenlenen ve 15 askerin martir olduğu, 54 askerin yaralandığı terör saldırısına ilgili davada sunulan hükümleri kısmi onadı.

Tarafların kararı temyiz etmesinin arkası sıra dosyaya icra vekili Yargıtay 3. Ukubet Dairesi, incelemenin ardından kararını verdi.

Daire, sanıklar Abdullah Akbıyık, Mehmet Oluk, Ekrem Amaç, Beklenti Kepir ve Hamit Eroğlu’na verilen mapus cezaları ile Vazgeçilmez Şırnak, Mehmet Geçici, Hazar Kaya ve Mehmet Ayaz’a verilen aklanma kararını muallel sormaca gerekçesiyle bozdu.

Ceza Dairesi, sanıklar Kenan Çiçek, Uğur Üleştirme ve Serkan Ay’a sunulan mahbes cezası ile Hasan Rençper, Hürriyet Yıldırımçakar, İsmail Hakkı Yıldırımçakar, Vesfiye Tekiner, Fahri Demirbaş ve Hüseyin Polat’a sunulan beraat kararını ise onadı.

Saldırının planlayıcısı 1119 sene hapisle cezalandırılmıştı

Hain saldırıyla ait Kayseri 4. Tehlikeli Ceza Mahkemesi’nde 24 Ilk Teşrin 2017’de başlayan ve 19 April 2019’da karara bağlanan davada, saldırının planlayıcısı olduğu belirtilen PKK’lı Kenan Çiçek, “devletin birliğini ve bütünlüğünü nakız”, “isteyerek öldürme”, “bile bile öldürmeye adım”, “gösterişli husus bulundurmak”, “silahlı terör örgütüne uzuv oluşmak” ve “evrakta düzmecilik” suçlarından 16 kat ağırlaştırılmış müebbet ile toplanmış 1119 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Sanıklardan 7’sine 2 ile 7 yıl 6 kamer arasında mütebeddil hapis cezası, 10’una ise kanıt yetersizliğinden beraat kararı veren gök bilimi, yıldırı örgütü PKK/KCK’nin sanki dip düzem sorumlularından olan ve Kayseri’deki saldırının yanı sıra Ankara ve İstanbul’da PKK marifetiyle gerçekleştirilen kâh bombalı saldırıların talimatını veren güç olduğu kaydedilen firari İshak Özçaktu ile sair firariler Ferhat Tekiner ve Sait Karabulut’un dosyalarının ayrılmasına hükmetmişti.

Duruşma savcısı ile sızlanan ve maznun avukatlarının domestik mahkemenin kararına itirazı üstüne Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ukubet Dairesinde görülen davada, mahkeme, ukubet ve aklanma kararlarını hukuka makul bulmuştu.

Saldırının talimatını veren yıldırıcı atıl kuzuluk getirildi

İç güvenlik operasyonları kapsamında Diyarbakır kırsalında 19 Orak Ayı 2019’da İl Bitirmiş Komutanlığınca gerçekleştirilen çekicilik destekli operasyonda atıl kuzuluk getirilen teröristlerden 2’sinin, Terörden Arananlar Listesi’nde al kategoride düz aldığı belirlendi. bahis konusu teröristlerden “Erhan Garzan Porsipi” kod adlı İshak Özçaktu’nun örgütün sanki “Amed eyaleti” hususi yavaş sorumlusu olduğu, Ankara, Kayseri ve İstanbul’daki gâh bombalı eylemlerin talimatını verdiği belirleme edilmişti.

PKK’lı Tekiner, MİT’in operasyonuyla yakalandı

Terör saldırısının faillerinden PKK’lı “Fırat/Botan” harf isimli Ferhat Tekiner, 23 Ekim 2020’de Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) operasyonuyla Irak’ın kuzeyinde yakalanarak Türkiye’ye getirilmişti.

Emniyetle teşrikimesai zarfında düzenlenen operasyonla yakalanan Tekiner ile onun ifadeleri doğrultusunda Diyarbakır’da gözaltına alınan 4 dirilik, getirildikleri Kayseri’de tutuklanmıştı.

Tekiner’in, “devletin birliğini ve devlet bütünlüğünü fesih”, “bile bile cani”, “kalifiye şekilde bilerek kanlı”, “silahlı terör örgütüne örgen olma”, “kısık maddeleri izinsiz yerine bulundurma veya tahrifat” suçundan, ayrıksı 4 sanığın ise değişik suçlamalarla yargılanmasına Kayseri 4. Yavaş Ukubet Mahkemesinde devam ediliyor.

Terörist Özçaktu’nun aylak ayla getirildiği, Kenan Çiçek’in yargılandığı davada 16 el ağırlaştırılmış müebbet mahpushane cezasına çarptırıldığı ve yakalanan Tekiner’in Türk adaletine adisyon verdiği yıldırı saldırısının geriye küsurat tek firari sanığı olan ve üzerine al bülten çıkarılan Sait Karabulut’un yakalanması üzere icraat sürüyor.

Share: