Kayseri’de 15 askerin şehit olduğu terör saldırısı davasına devam edildi

Kayseri’da 2016 yılında çarşı iznine çıkan askerleri taşıyan umum otobüsüne patlayıcı aylı araçla planlı terör saldırısına ilişkin davaya devam edildi.

4. Yoğun Ceza Mahkemesi’nde tanıdık duruşmaya, terör saldırısının faillerinden mevkuf maznun PKK’lı Ferhat Tekiner ile B.K. ve M.A, tutuklanmadan maznun M.O. Patırtılı ve Fon Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı.

Tutuklu sanıklar M.Ö. ve S.A, canip avukatları ile Türkiye Savaş Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Yazıhane Başkanı Büyük Çetince duruşma salonunda hazır bulundu. Tutuklanmadan yargılanan E.U, Ü.K, M.Y, E.Ş. ve H.E. ise duruşmaya katılmadı.

Sanıklar, önceki savunmalarını tekrarladıklarını ve suçlamaları akseptans etmediklerini belirterek, beraatlerini ve tahliyelerini istedi.

Mahkeme heyeti, M.Ö. ve S.A’nın adli kontrol ve ev dışı yasağı üzere tahliyesine karar vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Saldırı

1. Komando Er Tugay Komutanlığında memur askerlerin, 17 Antrakt 2016’de el otobüsü ile çarşı iznine çıktıkları sırada patlayıcı aylı araçla planlı yıldırı saldırısında 15 asker martir reşit, 54 çeri yaralanmıştı.

Saldırıyla ilgili 8 sanık, Kayseri 4. Vahim Ukubet Mahkemesi’ndeki anlık sonucu değişik mahpushane cezalarına çarptırılmış, 10 sanık ise tutamak yetersizliğinden beraat etmişti.

Ferhat Tekiner ile karşı al dergi çıkartılan, yıldırı saldırısının talimatını veren firari “Erhan Porsibi” kod adlı İshak Özçaktu ve Sait Karabulut’un dosyası ayrılmıştı.

İl Açıkgöz Komutanlığınca gerçekleştirilen gelgel destekli operasyonda “terörden arananlar” listesinde al kategoride vadi kayran Özçaktu tembel ağıl getirilmişti. MİT’in emniyetle işbirliği içre gerçekleştirdiği operasyonla Irak’ın kuzeyinde yakalanan Ferhat Tekiner’in ifadeleri doğrultusunda hazırlanan munzam iddianameyle sanık sayısı 5’e çıkmıştı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 18 sanıktan aralarında saldırının planlayıcısı olduğu tamlanan PKK’lı Kenan Çiçek’in de bulunduğu 9 maznun hakkındaki kararı onarken, aralarında iki dosyadan da yargılanan B.K. ve M.A’nın da bulunduğu 9 sanığın dosyasını ise fire anket gerekçesiyle bozmuştu.

Savcının mütalaası

31 Mayıs 2022’birlikte mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Altını savcısı, sanıklar Ferhat Tekiner, B.K. ve M.A’nın 15’er kere “isteyerek katil” 54’er defa “düşünülerek öldürmeye girişim”, “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü nakız” ve “silahlı yıldırı örgütüne üye olma” suçlarından, polis memuru M.Ö’nün “silahlı yıldırı örgütüne müzaheret ika” ve “suçluyu yardım”, S.A’nın ise “silahlı terör örgütüne arkalama ika” ve “resmi belgede düzmecilik” suçlarından cezalandırılmasını istemişti.

Share: