Kayseri’de 14 bin 129 depremzede felah buldu

Kayseri’bile 14 bin 129 depremzede onma buldu

İl Afiyet Müdürü Dr. Mehmet Erşan:

“Bugüne büyüklüğünde toplamda bin 162 faaliyetler gerçekleştirildi”

KAYSERİ – Kayseri İl Keyif Müdürü Dr. Mehmet Erşan, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin peşi sıra şehre getirilen gaileli ve züğürt 14 bin 129 depremzedenin sağlık tesislerine kabulünün gerçekleştiğini söyleyerek, “Bugüne büyüklüğünde toplamda bin 162 faaliyetler gerçekleştirildi” dedi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından bölgeye mümasil olan Kayseri’ye binlerce çorlu depremzede atıf edildi. İl Keyif Müdürü Dr. Mehmet Erşan’ın koordinesiyle şehirde bulunan hastaneler bodur zamanda hazırlanırken, bugüne büyüklüğünde 14 bin 129 depremzede yaralı ve hastanın muhtelif hastanelerde tedavilerinin gerçekleştirildi. Antrparantez, bin 162 depremzedenin ameliyat edildiği şehirde, yurtlarda kalan depremzedeler ortamında durumunda afiyet hizmeti verildi. Çalışmalar karşı bilgiler veren İl Esenlik Müdürü Dr. Mehmet Erşan, depremin arkası sıra gelişmemiş müddet içerisinde çalışmalara başlanıldığını söyleyerek, “Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü yerine depremin hemen arkası sıra kıran koordinasyon merkezine vukuf ettik. Aceleci tıpkısı şekilde UMKE ve 112 ekiplerimizi bölgeye sevk ettik. Yakın olmasından periferi öncelikle Pınarbaşı ve Sarız’dan, peşi sıra da merkezdeki ekiplerimizi bölgeye yönlendirmiş olduk. Bölgede ihtiyaç olacağından çevre cümbüşlü 112 komuta aracımızı üstelik arkadaşlarımızla bu arada bölgeye gönderdik. Bölgeye vasıl ekiplerimiz yaralıların ilk müdahaleleri amacıyla gayretler gösterdiler. Antrparantez depremin şiddeti haddinden fazla iri olduğu üzere şehrimize ati çok sayıda çorlu amacıyla hazırlık almak gerekiyordu. Bunun amacıyla bile aceleci tıpkı şekilde başhekimlerimizle bu arada hastanelerimizde hazırlık almaya başladık. Vahim bakım ünitesi ihtiyacı olacaktı ve ameliyatlar yapılacaktı. Acil sıfır planlı ameliyatlar durdurarak dokunaklı hizmet kapasitesi oluşturuldu antrparantez poliklinik ve servis yükünü azalttık. Yinr müstacel servisleri ilave personel çevirgeç malzeme ve Tıbbi malzemelerle destekledik, boş servis akak kapasitesini artırdık. Yer Sarsıntısı bölgesinden gelen yaralılarımıza evgin müdahale sonrası gerekseme duyulacak olan arttırma aheste hizmet kapasitesi anında geçmiş anlarda oluşturuldu. Ameliyathanelerimizde yavaş ayrımsız şekilde çalışacağı üzere cerrah larımız ve ilişik başka sağlık çalışanlarımızda bu alanlarda yoğunlaştılar. Bu proses içerisinde hastanelerimizde oluşturulan ilave kapasitelerle gelişigüzel şehrimize mevrut hep yaralılara müdahale etmiş olduk. Haddinden Fazla şükür benzeri tıkanıklık ve gravite yaşamadık. Vakaların tıpkı kısmı çok ağırdı. Deprem başladığından bugüne büyüklüğünde 14 bin 129 depremzede kabulü gerçekleşti. İlk dönüş yatan parasız sayımız çok fazlaydı ama şu dakika hastanelerde tedavi gören 55 i bunaltıcı güç bakımda kalkmak üzere 229 depremzedemiz bulunmaktadır. Bugüne büyüklüğünde toplamda bin 162 operasyon gerçekleştirildi” diye niteleyerek konuştu.

Afiyet çalışanları yurtlardaki depremzedeleri yalnız bırakmadı

Erşan, yurtlarda mütezayit depremzedelerin de esenlik hizmetlerinin aksatılmadığını kaydederek, “Bölgeden ilimize çok sayıda öz imkanlarıyla da mevrut depremzedelerimiz oldu. Bu depremzedelerin ekseriyası yurtlara yerleştirildi. Onların de afiyet hizmetleri anlamında ihtiyaçları olacaktı. Ev hekimlerimizden, tabiplerimizden ve diğer esenlik çalışanı arkadaşlarımızdan görevlendirmeler yaparak yerinde afiyet hizmeti sunmuş olduk. Süreğen hastalığı olanların ilaçlarının reçetelenmesi, gebelerimizin, bebeklerimizin takipleri ve yeniden psiko-toplumsal bindi noktasında Aile ve Toplumsal Politikalar İl Müdürlüğü ile koordineli ayrımsız şekilde bu hizmetlerde yerinde verildi. İhtiyaç duyulduğunda tekrar onların organizasyonuyla hastalarımızın hastanelere götürülüp getirilmesi bile dahil bu bakım verildi. Eczacılar Odamızın koordinesiyle da depremzedelerimizin bilmedikleri benzeri şehirde onlara yüklülük olmasın diyerek ihtiyaç duydukları ilaçlar temin edilerek ilgili alanlara getirildi. Acil aynı durum bahis konusu olduğunda dahi yeniden 112 ivedili esenlik hizmetleri istasyonlarımız yoluyla bu hizmetler bırakılmış oldu” dedi.

Share: