Kavrulmuş diyarı Kilis’te balık dönemi

Kebap diyarı Kilis’te balık dönemi

KİLİS – Kilis tava, kebap, lahmacun kabil kırmızı etin aheste kendisine tüketildiği Kilis’te son dönemlerde sağlık açısından birlikte şişman faydaları bulunan balığa istem artıyor. Kentteki balık tüketimi, yörenin genişlik anılmış yemeklerinden olan Kilis tava tüketimi ile yarışmaya başladı.

Seçkin sokağından Kilis tava, kavrulmuş, lahmacun kadar etin temas türünün bereketli miktarda tüketildiği Kilis’te balık tüketimine bent artıyor. Güneydoğu’nun benzersiz damak zevkleri ile maruf ve ülkenin Suriye sınırındaki kentlerinden olan Kilis’te balıkçı dükkanlarının sayısı gelişigüzel sabık dönem artarken, balık tezgahları bile dolup taşıyor. Hamsiden palamuda, istavritten, mezgide, barbundan çinkop ve somona büyüklüğünde 23-24 garip balık, tezgahlarda yerini aldı.

Deden toruna balıkçılar

Kilis’te balıkçılık işleyen Hedef İncirli, 1979 yıllarında dedesinin gezmen namına başladığı balık satışına açtıkları 2009 yılında açtıkları dükkanda devam ediyor. Kilis halkına balığı sevdirmek üzere dedesinin yanında yıllarca babasının da büyük ceht verdiğini anlatan Meram İncirli, şimdi ise balık pişirme ve paket servis üzere hizmetleri geliştirerek bitmeme ettiklerini kaydetti. İncirli, “1979’dan beri balıkçılık yapıyoruz. Deden oğla, oğuldan toruna geçti. Deden kalan bir miras bizim üzere. Geliştirerek bitmeme ediyoruz. 2009’dan geçmiş tablalarda falan mir yapıyorduk. Şimdi geliştirdik, pişirim, evlere servis gibi hizmetlerle geliştirdik” dedi.

Balık, Kilis tava ile yarışıyor

Balıkçı İncirli, dedesinin ve babasının birlikte çabaları ile kentteki balık tüketiminin elan dahi arttığını anlatan Balıkçı İncirli, şuanda ise balığın Kilis tava tüketimi ile yarışır ayla geldiğini kaydetti.

Balığın esenlik açısından faydalarına de ilgi çeken İncirli, “Kilis halkına balığı tanıtmaya, sevdirmeye çalıştık. 3-5 yıl öncesine bakarak elan mebzul balık satışlarımız. Başkaca Kilis tavası ile yarışır ağıl geldi. Günlük gailesiz balık tüten alıcı sayımız hayli arttı. Haftada 2 çağ balık, variyet boyu keyif diyoruz. Kilis olarak bahir ürünlerini fazla tanımıyorduk. Ama çıktı, balık kültürünü dizge tanımaya başladı. Kilis’te etten eksantrik ayrımsız husus yenmiyordu. Deminden çıktı, gelişigüzel yaştaki insanlara esenlik açısından faydası olan balık da tüketiliyor” ifade etti.

Dinç balık üzere bilinmesi gerekenler

Akdeniz, Iye ve Karadeniz’den canlı balık getirdiklerini tamlayan İncirli, taze balığın kuşkusuz anlaşılabileceğini ise şöyle anlattı:

“Müşterilerimiz balığı açıp bakabilirler. Bu haddinden fazla kebir. Balık birkaç aktarılma bekleyince bizatihi deforme olur. Genç balık, bembeyaz evet, hem de solungaçlarının al evet. Bunlar önce etapta balığın tazeliği görmek amacıyla mehabetli. Bizler bile balığı alırken, öz evimize alır gibi, kendimiz pişirecekmiş üzere kendimiz seçip alıyoruz. Müşterilerimiz yeryüzü genç balığı yiyor. “

Tezgahlar şenlendi

Kış hava koşulları dolayısıyla balıkçıların 10-15 gün denize açılamadığını tamlayan İncirli, son biraz gündür ise düzelen koşulların arkası sıra tezgahların dolduğunu dahi kaydetti. Seçkin türden tüvana balığın bulunduğunu belirten İncirli, “Tıpkısı hafta 10 gündür, fırtınadan dolayı balık çıkmıyordu. hava raporu teknelerin açılmasına engeldi. Balık türleri azaldı. Beş Altı gündür havalar düzeldi. Havalar düzelmesiyle balıklar çıkmaya, artağan garip gelmeye başladı.Şuanda tezgahlarımızda 23-24 kabil balığımız var” diye niteleyerek konuştu.

Balık fiyatları

Öte yandan ise genişlik çokça yeğleme edilen ve geçen yıl 35 TL olan hamsinin kilosu 50 TL’den alıcı bulunurken, geçen sene 60 TL olan çupranın kilosu bu yıl, 120 TL, 70 TL olan levrek, 130 TL, 50 TL olan mercan balığı 80 TL, 60 TL olan somon 90TL, 60 TL olan turna 110 TL, 50 TL olan sim, 80 TL, 70 TL olan barbun, 120 TL, 30 TL olan sivri 70 TL, 25 TL olan uskumru 60 TL, 25 TL istavrit bu sene 90 TL, 50 TL olan çinekop 120 TL, 80 TL olan lüfer 200 TL’den satışa sunuluyor.

Share: