Kastamonu’ya zelzele göçü: Aile ve arsalara arzu patladı

Kastamonu’ya zelzele toprak kayması: Eş ve arsalara irade patladı

Depremin arkası sıra Kastamonu’ya yerleşmek isteyenler kiraların iki mezuniyet artmasına sebep oldu

Kastamonu Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Dürüst:

“Hem kiralık hem de satılık evimiz şu anda bulunmayan”

KASTAMONU – İstanbul’da 600 binden fazla nüfusu barındıran Kastamonulular, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından memleketine ansız dönüşlere başladı. Başta İstanbul girmek üzere hareket riski taşıyan illerden Kastamonu’ya yaşanan kafile sebebiyle şu anda hem kiralık hem birlikte satılık familya ya de yer kalmadı, satılık eş evet de yer fiyatları üstelik iki itmam arttı.

Kahramanmaraş eşkâl üslü depremlerin arkası sıra hareket riski taşıyan illerden Kastamonu’ya doğrulum başladı. 3. mertebe yer sarsıntısı bölgesi olan Kastamonu, Türkiye’nin sarsıntı itibarıyla yeryüzü sakıncasız kentleri ortada gösteriliyor. Kastamonu’ya hele İstanbul, başta doğmak amacıyla değişik şehirlerden vatandaşlar yerleşmeye başladı. İstanbul’a yer çok barhana veren iller arasında düz alan Kastamonu’ya yaşanan depremlerin arkası sıra kafile eden vatandaşlar birlikte mankafa dönmeye başladı. Kastamonu’nun hem köyleri hem ilçeleri hem da şehir merkezine kilolu dönüşlerin olması cihetiyle kentte kiralık evet bile satılık arsa yahut evler için büyük temenni yaşanıyor. Taşınmazlar hareketliliğinin eğlenme noktasına geldiği Kastamonu’de gayrimenkule müteveccih talebinde artması cihetiyle fiyatlar iki kat arttı.

“Hem kiralık hem de satılık evimiz şu anda namevcut”

Bahis ile ilgili izah fail Kastamonu Emlakçılar Derneği Başkanı Hasan Ak, “Yer Sarsıntısı açısından Kastamonu şu anda tıpkı risk barındırmıyor. Kastamonu fay hattında değil, o yüzden sakıncasız illerden birisi. Kastamonu’evet hele İstanbul’dan kısık temenni var. İstanbul’birlikte belki aynı depremden ötürü Kastamonu’dahi tevakkuf etmeyenler şehrimize dönmeye çalışıyorlar. Özgür evler evet da arsalar arıyorlar. Gelenler birlikte, ‘bildirme fazla 5 eğik evin var mı’ diye niteleyerek soruyor. Efdal kıvrım binalardan çekiniyorlar. Her periyot bununla ilişkin talepler alıyoruz. İnşallah bu süreç geçicidir. Halkımızın bu tedirginliği aynı zaman evvel biter. Familya talepleri çok, kiralar çok çok arttı. Bizler kiralık evet da satılık ev evet de yer bulmakta zahmet çekiyoruz. Şu anda elimizde kiralık evimiz yok. Türkçesi satılık evimiz birlikte namevcut. Pandemi üstelik yapılan evler azaldığı için ikinci halk evler kâin şu anda. Tümce zat imkanlarına bakarak aynı eş sahibi olmaya çalışıyor. Eskimemiş çatı stoku şu anda bulunmuyor. Şu anda tek kimesne erdemli kıvrım evlere arzulu olmuyor amma bunun arızi olduğunu düşünüyorum. İleride gine ayrımsız şekilde talepler olacaktır. Bize bu zelzele düşündürdü kim Cumhurbaşkanımızın dediği üzere ufki mimarlık yapılması gerekiyor. Milletimizin şu anda TOKİ konutlarına talebi var. Zaman iki emanet TOKİ konutlarında eviniz var mı diyerek geldi. İnşallah bundan ahir yapılaşmalar ufki mimarlık tamam, daha sağlam binalar yapılır ve bu tedirginliğimizi de üzerimizden atarız” dedi.

“Kâin gayrimenkuller değerlenerek fahiş fiyatlara kadar imdi”

Kastamonu’üstelik 2016 yılından beri emlakçılık sektöründe faaliyet gösteren Mete Kurtcuoğlu ise mevcut gayrimenkullerin sarsıntı sonrasında irade görmesi konusunda değerlendiğini kaydederek, “Deprem olduktan ahir araştırmalarda Kastamonu’nun deprem olma riski en bir iki illerden biri olduğu açıklandı. Günümüzde vukuf üstelik aceleci yayıldığı için bu üstelik otomatikman şu anda Kastamonu haddinden fazla barhana almaya başladı. Kastamonu, hareket riski genişlik beş altı illerden birisi olması sebebiyle biz, kiralama evet bile daire satın alma noktasında alelhusus boş arazi, tarla, yer üzere yerler haddinden fazla fazla rica görüyor. Kastamonu, şu anda şişman aynı göç yaşıyor. Fazlasıyla ne kiralama talebini karşılayabilecek durumdayız hangi birlikte familya satın almak noktasında bu talebi şu anda Kastamonu’nun emlak noktasında mevcut iktisadi şartlardan dolayı elde kâin gayrimenkuller haddinden fazla fahiş fiyatlara artık. Merakla bizler birlikte bu işin sonunun nereye gideceğini bekliyoruz. Bu göç dalgası ne büyüklüğünde sürecek bilemiyoruz” diyerek konuştu.

“Kastamonu’nun, aksine yaşanan bu göçü karşılayabilecek durumu namevcut”

Kastamonu’nun bilakis yaşanan toprak kayması karşılayamayacağını tamlayan Kurtcuoğlu, “Bu sarsıntı endişesi geçici, geçecektir. Unutacağız, unutmak zorundayız. Gayrimenkuller olmayınca satışlar hangi noktaya gidecek evet dahi yurttaş kiralık karı bulamayınca İstanbul’dakiler ya de başka illerde yaşayanlar galiba ayrımsız müddet sonra yerlerinde kalacaklar. Şu anda bire bir ürkü, tıpkı korku yaşanıyor. Göçün bile bundan kaynaklandığını düşünüyorum. 5-6 kamer bilahare yüzdelik 25, 1 sene sonrasında yüzdelik 50 kabil bilakis göçün azalacağını durum ediyorum. Yeryüzü haddinden fazla irade şu anda karye arazilerinde, arsada, tarlalara var. Yılbaşından önceki değme taşınmazlar seçme dalgası birlikte vardı, bizler fiyatların muhtemelen aynı oranda artacağını hesap ediyorduk. Sarsıntı fiyatları iki katına çıkarttı. Söz Gelişi Mabeyin ayında sattığımız 2+1 ofis 800 bin TL bandında iken bizler bin 100-bin 200 lira kendisine tutum ediyorduk. Amma demin bin 500 liralık bandına çıkma durumda” şeklinde konuştu.

“Hele İstanbul’dan Kastamonu’evet çok aşkın dönüşler var”

Kastamonu Emlakçılar Derneği Başkan Yardımcısı Ulu Aydemir üstelik, “Faziletkâr bükülmüş dairelerde oturan arkadaşlarımız, depremlerde sallandıklarını ve çok tedirgin olduklarını ve bundan ufuk bile 300-500 metrekare arsa aradıklarını ve buralara biricik bükülmüş ya bile iki katlı evler yapmak istediklerini söylüyorlar. Biz da bunları görüyoruz, izlem ediyoruz. Efdal eğik yapıların daha çok yapılmaması ve tedarik alınması, bir iki katlı inşaatlara ruhsat verilmesini rica ediyoruz. Pandemi sırasında Kastamonulu olanların talepleri çok aşkın oldu. Kastamonu’nun köylerinden, ilçelerinden olanlar kavrayışsız dönüş konusunda biraz elan hızlandılar. ‘Memleketimizde bir evimiz olsun, kalacak yerimiz olsun’ görüşü biraz elan gündeme geldi. Talepleri bulunuyor amma onlarda bundan sonra hareket dolayısıyla sülale evet bile yer arıyorlar. Bağımsız Milletvekili evleri talep ediyorlar. Son yaşanan depremden bilahare irade arttı, bu yüzden kiralık yerimiz çok birkaç. Yok denilecek durumda beş altı. Pandemi ile alay malay kullanılmamış inşaatlarından olmamasından de kaynaklanıyor. Yurtlarımızda ehliyetli kapasitede değil, darülfünun öğrencileri dahi kiralık evler arıyor. Kiralık evlerin çoğu mektepli ağırlıklı oluyor. Bu yüzden talepler fazla oluyor. İstanbul’üstelik şu anda Kastamonulular ikinci sırada eş bakımından” ifadelerini kullandı.

Share: