Kastamonu’da sâdır yangında 6 sülale beis gördü

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde çıkan yangında 6 familya beis gördü.

Alınan bilgiye bakarak, ilçeye vabeste Gönül Rahatlığı köyünde Ömer Ağababa’ya ilgilendiren evde coşkunluk artık. Gelişmemiş sürede büyüyen yangın, Sami Izanlı, Aşure Ayı Bayram, Osman Karakaş, Ahmet Acar ve Bülent Taşdemir’in evlerine bile sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye irsal edilen İnebolu, Abana, Bozkurt, Dünya ve Çatalzeytin itfaiye aracı ekipleri ile Orman Nahiye Müdürlüğüne ilişkin arazözlerle alevlere müdahale edildi. Beş lüp ağız ağıza yandığı, tıpkı lüp bile kötülük gördüğü cuşuhuruş söndürüldü.

Kastamonu Valisi Avni Şarap, Dirlik köyünü konuşma ederek, köy halkına esbak olsun dileklerini iletti.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama özne Çakır, yangının ruh kontağından çıktığının oranlama edildiğini söyledi.

Yangının 1,5 dönümlük alanda hareketli olduğunu anlatan Şarap, “Burada 5 hür aile vardı. İtfaiye ekiplerimiz dizi şekilde cereyan etti ama cuşiş ahşap yapılaşmanın de etkisiyle, gece az buçuk üstelik rüzgar vardı, binalara bulaşma etti ve 5 binamız ağız ağıza yandı. Altıncı binaya sıçrama aşamasında de ekiplerimizin yoğun çalışması sonrasında yangını taharri altına aldık.” dedi.

Yangından etkilenenlere zaruri desteğin verileceğini vurgulayan Şarap, “Burada ikameti olan, iktisadi durumu tutkun olan vatandaşlarımızın evlerinin baştan yapımı noktasında elimizden gelen seçkin kalem gayreti göstereceğiz. Ayrıksı vatandaşlarımıza de az buçuk onlar, biraz biz yardımcı olacağız inşallah. Vatandaşlarımızın hepsi 6 ay burada, 6 kamer İstanbul’dahi kalıyor şeklinde konaklıyorlardı. İlk etapta oturma yerleriyle ilgili tıpkısı külfet yok ama vatandaşlarımızın bu konuda bizden talepleri olursa, sürekli burada durmak isterlerse havari olacağız.” ifadelerini kullandı.

Şarap, sakat karye evlerinin cümbüş tesisatlarının yenilenmesi çağrısında bulunarak, şunları kaydetti:

“Maatteessüf çarkıt elektrik şebekesi binalardaki kullanılmamış teknolojik aletleri, kullanılmamış kişi artışını cemi karşılamıyor. Bununla müntesip Valiliğimiz öncülüğünde başlatmış olduğumuz kampanyada ağır çalışmalarımıza karşın maalesef istediğimiz rakamlara daha gelemedik. 1980’li, 1990’lı yıllardan mütezayit neşelilik sistemi olunca maalesef yangınlarla de karşılaşıyoruz. Diğer evler değiştirse üstelik maatteessüf onlara dahi sirayet ediyor. O yüzden bu konuda kül vatandaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Hem Valiliğimizin hem Ekincilik ve Orman Bakanlığının ORKÖY kredileri var. Konuşu durumu bereketli sıfır vatandaşlarımıza doğrusu evkaf tarafından koruyucu oluyoruz. Bu yangında tesellimiz, Allah’a şükür fert kaybımız bulunmayan, seçkin hayvan kaybımız bulunmayan. Vatandaşlarımızın hiçbirinin mağduriyetine cevaz etmeyiz. Hangi gerekiyorsa üzerimize sakıt yardımları yapacağız.”

Ömer Dede birlikte hararet çıktığında evde bulunmadığını belirterek, “Misafirliğe gitmiştim. Güzeşte akşam saat 8-9 civarında evden çıktım. Cuşuhuruş birlikte 11 üzere başlamış. Baktım ki ev yalaz topu ergin. Benim evimde çıkıyor, etrafa münteşir. Gelişigüzel sene gelirim. Geldik, bu felaketi yaşadık. Evde eşimle yaşıyorduk.” diye niteleyerek konuştu.

Vali Şarap’a incelemelerinde Ilçebay Ahmet Vezir Baycar, İl Jandarma Komutanı Güllabi Albay Yengi Samimi, AFAD İl Müdürü Hedef Minder ile gayrı yetkililer eşlik etti.

Share: